Skąd to jest?
Napisano Ponad rok temu
Bo tak oczami laika w kwestii anime to czy ktoś może mi podać FIZYCZNĄ możliwość skręcenia komuś karku trzymając go za marynarkę i stojąc mu na rękach na ramionach?
Według mnie szybciej można zrobić takiego Fireballa niż taki właśnie trick.
Ale ja się nie znam na Anime...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak właściwie to hadoukeny to robi Ryu.
Inni bohaterowie mają własne nazwy technik.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale do rzeczy- nie zakładam nowego wątku, tylko pytam tutaj- powiedzcie mi co to za technika i z jakiej sztuki walki pochodzi- chodzi mi o takie efektowne obalenie, polegające na skoku i uwieszeniu się na szyi przeciwnika nogami... nie wiem jak to lepiej określić, może zaczaicie i ktoś podpowie. Wydaje mi się, że to trik taekwondo, ale nie mam pewności, widziałem go w jakimś filmie human weapon, ale na jutubie nie mogę go znaleźć teraz... thx za pomoc xD
o tutaj 7:15
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mi tam nazwa wystarczy, więcej na jutubie poszukam xD
btw nawet nie ma jak tego ćwiczyć, weźmiesz kumpla i skręcisz mu kark, a wcześniej sobie ;P
Napisano Ponad rok temu
wątpie ze to ma nazwe to pewnie na swój sposób freestyleinstruktaż? chyba byś musiał po niego jechac do Korei
mi tam nazwa wystarczy, więcej na jutubie poszukam xD
btw nawet nie ma jak tego ćwiczyć, weźmiesz kumpla i skręcisz mu kark, a wcześniej sobie ;P
może nie dokońca, trochę kaskaderki sie ucze i mam jakies tam małe pojęcie na temat takich tricków a dokładnie "jak zrobic zeby sie na łeb nie wrobic" xD
Napisano Ponad rok temu
"Nożyce" na szyję są najpopularniejsze w Viet-Vo-Dao, a na nogi w Capoeira. Widziałem też zastosowanie na biodra, ale nie pamiętam w jakiej sztuce walki. Na głowę stosują także Koreańskie Tygrysy (Tae-Kwon-Do) na pokazach, a wzięli ją z drogi wojownika Hwa-Rang. Różne wariacje występują też w wielu innych stylach Orientu.Co to za technika i z jakiej sztuki walki pochodzi - chodzi mi o takie efektowne obalenie, polegające na skoku i uwieszeniu się na szyi przeciwnika nogami... Tutaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 7:15.
Technika występuje w Vo-Vinam Viet-Vo-Dao. Widziałem dawno temu na Eurosporcie jej wykonanie przez mistrzynię wspomnianego stylu na Festiwalu Sztuk Walki (Festival des Arts Martiaux de Paris-Bercy), odbywającym się co roku w Palais Omnisports de Paris-Bercy, a wyświetlanym na różnych stacjach w TV. Na YouTube też się coś znajdzie: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], jakkolwiek to nie ta ekipa i nie z tego roku pokaz, o który mi chodzi.Czy istnieje może jakaś sztuka walki czy system, w którym uczą czegoś takiego: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (od 1min 35 sek do 1 min 54 sek). Rozpoznajecie może elementy czegoś?
Z podobnymi technikami spotkałem się również w dzieciństwie - stosowali je bracia "Ćikita" (to ich ksywa, nazwisko zachowam z tajemnicy) w mojej rodzinnej miejscowości - podczas licznych bójek. Mieli skośne oczy zwłaszcza na brzegach - wyglądali jak Wietnamczycy, których z resztą w moim city od zawsze było pełno na tradycyjnym sobotnim targowisku. "Ćikita" mieszkali z dziadkiem, nic mi nie wiadomo o ich rodzicach. Jeśli się nie stoczyli (z takim wojowniczym charakterem mogło być to trudne), to pewnie można by ich odnaleźć i się coś nauczyć. Ale po co, skoro jest w Polsce wielu instruktorów Viet-Vo-Dao, nawet na tym forum - jak szanowany Ryszard Jóźwiak, szkolący służby mundurowe ...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Reportaż o Wrocławskiej grupie BttG
- Ponad rok temu
-
kolyska na samych rekah??
- Ponad rok temu
-
k10 Team
- Ponad rok temu
-
VIDEO - samplery, filmiki M.A.T.
- Ponad rok temu
-
Wzmianki o Martial Arts Tricks w prasie itp
- Ponad rok temu
-
MAT a rozciąganie
- Ponad rok temu
-
[FAQ] - Martial Arts Tricks - czym jest owa dyscyplina
- Ponad rok temu
-
triki wrestlerow
- Ponad rok temu
-
Początki, oraz podstawy.
- Ponad rok temu
-
Seminarium Tricks z grupą LOOPKICKS w Poznaniu !!!!!!
- Ponad rok temu