Czy czesto, a jesli tak to, jak czesto sifu Didier Beddar zmienia techniki, ich kolejnosc i stroche techniczna? Chodzi mi glownie o formy..
Jesli chodzi o formy, to Sifu Beddar nie zmienia technik w formie, poniewaz forma to podstawa techniki i stara sie wiernie przekazywac formy jakich on sie nauczyl od W. Cheunga. Forma jest forma, od niej sie wychodzi do interpretacji, a w tej daje sie upust swym analizom i swej wiedzyo o systemie i walce. A co do technik nauczyanych na treningach, to treningi sa kontynuacja, lecz kazdy wprowadza nowa technike, jako zastosowanie. Same jendak formy, sa ciagle te same, i nie ma rozbieznosci pomiedzy tymi co cwiczyli wing chun 10lat temu, w akademi, i tymi co rozpoczynaja dzisiaj.
Sifu stara sie rozbierac techniki na elementy drobne, lecz trzeba wiedziec ze treningow jest sporo, wiec nie na kazdym sie powtarza, jak powiedzialem, treningi sa kontynuacja, jesli ktos chodzi w kratke, to jego wiedza moze miec luki...
Czy wiadomo Ci jak bardzo sifu Beddar poszedl w strone treningu bjj. Jak bardzo mu zaufal i jak bardzo uwaza ten styl za skuteczny i potrzebna jako uzupelnienie wing chun.
hmm nie wiem jak bardzo, wiem ze cwiczy juz od kilku lat, regualrne sem sa prowadzone w akademi przez utytulowanych zawodnikow. Sifu uwaza, ze brakuje parteru w wing chun, a walka moze rozgrywac sie na roznych plaszczyznach. BJJ ukazalo luki w wielu systemach... Na treningach to przedstawia sie w sposob taki, ze zacheca ludzi do sprowadzania ludzi do parteru ale nigy kosztem wing chun i podczas wolnych wymian, wsrod zaawansowanych aplikacja nie konczy sie na sprowadzeniu ewentualnie do parteru, lecz ciagnie sie dalej.
Jest to rozciagniecie walki, ale praktyka nie ma przyslonic treningu wing chun.
Co do ostatniego pytania... duzo by tu gadac. Darek Sitkowski jest fenomenalnym pedagogiem, jego analizy sa bardzo szczegolowe i bardzo uzasadnione. Jego nauka jest oparta na bardzo dobrej metodyce (w koncu to jego zawod, hehe) Co do treningow kondycyjnych, podejscie obu panow jest jednak zdeka podobne, czyli elementy kondycyjne sa, ale zajec jest za malo. W paryzewie jest spory naklad na technike, czyli prace akademicka, sa zajecia tematyczne, ale nie ma zajec kondycyjnych, czy silowych. Sala pozostaje otwarta...
To na tyle...