genkeikokyunage
Napisano Ponad rok temu
Mógłby mi ktoś pokrótce opisać jak wygląda genkeikokyunage.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli genkeikokyunage to pewnie któraś z podstawowych wersji kokyunage.
Napisano Ponad rok temu
prawie yoko iriminazwe pierwsze słyszę, ale na youtube jest coś takiego: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kokyuho myslalem ze to cos zupełnie innego :roll:Znane również jako Kokyuho i pewnie pod kilkoma innymi nazwami.
Napisano Ponad rok temu
enyway - chcesz to zrobic dobrze- jak cie pacjent atakuje robisz tenakn, po czym tsugi ashi irimi z jednoczesnym wjazdem łokciem od dołu do przodu jego podbrudka.
Mówiąc całkiem nie po aikidocku, wypierdol gościowi z łokcia ile fabryka dała w momencie kiedy przestawia mogę.
Banał.
Zasadniczo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja bym powiedzial ze yoko irimi
enyway - chcesz to zrobic dobrze- jak cie pacjent atakuje robisz tenakn, po czym tsugi ashi irimi z jednoczesnym wjazdem łokciem od dołu do przodu jego podbrudka.
Mówiąc całkiem nie po aikidocku, wypierdol gościowi z łokcia ile fabryka dała w momencie kiedy przestawia mogę.
Banał.
Zasadniczo.
a bardziej cywilizowana wersja jest taka ze w czasie gdy "pacjenta" "uderzasz w twarz" (a raczej wychylasz do tyłu) zegnij kolano i włóż je w mijesce jego kolana(tzw dziure w kolanie)- wychylasz go do tyłu i zarazem podcinasz. Istnieje mozliwosc ze gdy bedziesz "walczył" z cięższym przeciwnikiem to polecisz razem z nim ale wtedy wystarczy to zakonczyc lokciem na krtan, twarz i bedzie to technika poswiecenia....
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
prawie yoko irimi
dokładnie to samo skojarzenie :wink: Jest chyba podobna forma w aikido kobayashi, ale ja bym się tak nie pochylała
Napisano Ponad rok temu
Finezja wprost płynie z Twoich ustMówiąc całkiem nie po aikidocku, wypierdol gościowi z łokcia ile fabryka dała w momencie kiedy przestawia mogę.
Banał.
Zasadniczo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bylem na tylu stażach ze nawet nie masz tylu lat...Ninja to jest to samo co sokumen iriminage uwierz mi moze popra wybrac sie na jakiś staż nie z twojej lini i zobaczyc to i owo ?
Nie jest to to samo co sokumen. Mysle ze wiedziałbym to po 16 latach spędzonych na macie...
Poza tym nazewnictwo typu genkeikokyu nage występuje w Ikeda Dojo.
A uczyłem sie Asai, Chiba/Shibata i teraz Ikeda. Wiec wiem co nieco...Uprzedze tylko twój kolejny komentarz i dodam ze te "style" (lol) uczylem sie po kilka (jak nie kilkanascie)lat każdy. Poza tym cały czas wszystko pamietam i nadal to trenuje. Nie zamykam sie w Ikeda Dojo i nie wykonuje tylko technik Ikeda Style
Przyjdz na trening jak bedziesz w GDA to pokaże Ci na czym polega różnica.
Napisano Ponad rok temu
Tu masz genkeikokyu nage w wykonaniu M.Ikeda
W sokumen masz inne ułożenie ciała i nóg. Tu poprostu z łokcia w ryj krotko mowiąc. Tyle jesli chodzi o dynamiczne wykonanie. Gdzies juz to wczesniej ktos powiedzial.
Bardzo fajna i skuteczna technika nawet jesli ktos atakuje tsuki. Kończy sie złamaniem kinola i tyle. Tyle jesli chodzi o realizm... :twisted:
P.S Bardzo fajne jest kokyu ho w wykonaniu Shibata sensei :twisted: 8)
Chyba najbardziej lubie aikido by Chiba/Shibata. :twisted:
Bede znow w Londynie to odwiedze ich sekcje napewno.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
i po stazu z sensei Tamura w Lambersart 26/27.01.08
- Ponad rok temu
-
Co w aikido jest niepotrzebne i dlaczego akurat tenkan?
- Ponad rok temu
-
Konkret
- Ponad rok temu
-
Mr Smile!!!
- Ponad rok temu
-
Rozgrzewka i jak cwiczyc
- Ponad rok temu
-
Trening z dziećmi, wymiana pomysłów
- Ponad rok temu
-
Sprzedam: KEN-JUTSU w Klubie SOTO - Tomasz Sowiński
- Ponad rok temu
-
Staż z Andre Cognard Shihan w Warszawie (26-27.01.2008)
- Ponad rok temu
-
Staż z Pascalem Guillemin (5 dan), 23-24.02.2008 w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Sparingi aikido i bjj O.O
- Ponad rok temu