Ale spotkałem się z opiniami, ze np. pewne "doktryny" buddyjskie mają uzasadnienie w nauce.
To, że "coś" ma pokrycie w nauce, nie oznacza, że jest naukowe
Tak samo posty i te inne, które wbrew pozorom i w wczasach współczesnych są bardzo "na czasie". Co innego wiara w "święte obrazki" albo kości św. Hermenegildy. (Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem)
I znów. Chodzi o ślepą wiarę, że "stare" metody są skuteczniejsze. Dlaczego? Bo są stare?
Ewolucja dotyczy każdego aspektu życia i sztuki walki nie są tutaj wyjątkiem. Więc pytanie czy ćwiczyć styl tradycyjny, aby ową tradycję podtrzymać? W takim wypadku okej.
Nie będę rozwodził się nad tym, ale uważam, że "klatki" to jednak także pewna specjalizacja i wybiórczość.
Jak prawdziwy tradycjonalista, uczepiłeś się tych klatek i basta.
Myślisz, że w np. 30 osobowym klubie MMA wszyscy trenują, aby być mistrzami w klatce?
Takich zawodników jest najwyżej kilku. I racja - oni mają inny rozkład treningowy "pod zawody", ale reszta uczy się po prostu walczyć.
Jak wieść gminna niesie zanim ćwiczący został dopuszczony do nauki Kata, to przez 2-3 lata ćwiczył Hojo Undo, makiwara, ude tanren i np. Sanchin Kata. Po takim "wstępie" to już miał niezłego "powera"...
No i luz, dziś zrobi sobie siłkę i też będzie miał "powera". Teraz sam przyznajesz, że "kiedyś", aby ćwiczyć trzeba było dopiero mieć predyspozycje, tak jak zawodnicy co przygotowują się do walk w klatkach
eżeli weźmiemy Bunkai w interpretacji Taira Sensei i rozbijemy to na "kawałki" to mamy niezwykle interesujące zastosowanie tych "dziwnych" ruchów w Kata.
Ech... no i fajnie. Proponuję porównać, jaki poziom umiejętności walki będzie prezentował trenujący 3 lata mma (nie-zawodnik) i osoba trenująca 3 lata "ciągłe Bunkai".
Nie trenuję mma, ale trenowałem Koryu. Tak, moja wiedza o niektórych ruchach kata jest większa niż przeciętnego adepta kyokushin, co z tego? Niewiele.
a teraz nadszedł czas aby poszperać w przeszłości i odkpać te stare metody, które tak do końca nie zaginęły.
Jaka jest inna przyczyna niż tylko "podtrzymywanie tradycji"? Zawarta jest tam jakaś antyczna wiedza?