Rola sageo
Napisano Ponad rok temu
Zmierzyłem jeszcze raz i jak nic 2,6m. Widać chińczyk się postarał raz, nawet za bardzo.
A może porozmawiamy o ito.
Mistyk, a to twoje pytanie to nie podpucha jakaś?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I to jest sageo przy shinkenie, nie przy jakimś aluiaito. 8)
Kolejne pytanie: z kąd wsiąć nowe sageo?
Ps. Marcinie masz może jakieś zdięcia z wiązaniami o jakich pisałeś. To dla roninów bardzo mnie interesuje. :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale każda pomoc mile widziana.
Przepraszam chłopaki że mi się imiona pomyliły
Ze swojej strony dodam, że od wiązania ozdobnego węzła na sageo i plątania ito to mam przyjaciółkę ( a co , pochwale się). Trenujemy razem. I mimo, że sama nie posiada miecza, to jest tak miła że jak ją prosze to mi zaplata ( po rawdzei to przezemnie się tego musiała nauczyć :twisted: ). Cóż wychodzi mój wrodzony brak zdolności manualnych. I jak widać dziewczęta są niezastąpione, nawet jak się jest "samurajem"
Ja co najwyżej taki "zaplot" robie w którum sageo siedzi w uszku kurigata, przechodzi wzdłóż say'i, pod koniec obwiązuje je wokół niej. O t atkie sobie wiązanie. :-)
Napisano Ponad rok temu
i nie mam wzoru roninskiego wiazania....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w moim iaito,po treningu,wiaze w prosty sposob dookola konca saya.
bedac w japonii,obserwowalem pilnie filmy z epoki ale filmowcom japonskim chyba nie mozna wierzyc,podobnie jak innym - wszyscy filmowi samurajowie mieli katane przytroczona do obi a wakizashi z zawiazanym wezlem ozdobnym - tylko zatknieta za obi.
a moze naprawde tak noszono?nie dowiedzialem sie...
Napisano Ponad rok temu
Mistyk, a to twoje pytanie to nie podpucha jakaś?
Żadna podpucha przewrażliwiony jesteś :wink: , chciałem wiedzieć jaka jest długość
sageo, gdyż jeżeli jedną z funkcji ma być wiązanie ludzi to 1,80-2,20 to nie jest
imponujący wynik, choć nigdy nikogo sageo nie wiązałem. Zadam więc inne pytanie,
ile powinien mieć "sznur", do wiązania ludzi
Napisano Ponad rok temu
historycznie - sprawa niezmiernie skomplikowana - wiazanie,rodzaje i kolory sznurow,przepisy i podstawy prawne wiazania.
obecnie japonscy policjanci nadal moga uzywac sznura do wiazania,pod warunkiem posiadania stopnia w ho-jutsu/mozna nim np.unieruchomic kilka osob,wczesniej skutych tradycyjnie/.sznur konopny,indygo,zakonczony tepym hakiem.
sageo oczywiscie moglo byc rowniez uzywane do wiazania ludzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co myślicie o temacie porównawczym? Ot choćby, jak wiązali japończ, a jak niejapończycy. Z racji tego że jest to dział mieczowy to może się jacyś rycerze odezwą. A ostatnio chyba nie mieli zajęcia.
Można bysię paru ciekawycz rzeczy dowiedzieć.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie o dojo w łodzi
- Ponad rok temu
-
FECHTSCHULE GDAŃSK - filmy ze Sparingów (styczeń 2008)
- Ponad rok temu
-
Ishido Cup 2008
- Ponad rok temu
-
akaz na miecze japońskie w UK.
- Ponad rok temu
-
na co mocujemy ostrze z uchwytem miecza?
- Ponad rok temu
-
Współczesne walki turniejowe
- Ponad rok temu
-
Akademia Broni/3F-Fight For Fun
- Ponad rok temu
-
ME w Iaido i Jodo 2007
- Ponad rok temu
-
Jian - układ dłoni?