Ilość trenujących na sali
Napisano Ponad rok temu
Ile ludzi u Was zazwyczaj jednocześnie jest na sali? Czy trener nie ma problemu z podzieleniem uwagi na wszystkich ćwiczących? Czy jest więcej niż jeden trener?
Powiem szczerze że zapisałem się na sekcje Kyokushinu w której na sali przypada 25-30 ćwiczących na jednego trenera, po wcześniejszych treningach w małych grupach (4-8 osó powiem szczerze że mi to przeszkadza.
Jestem jednak zwolennikiem znacznie mniejszych grup ale mam wrażenie że kluby niechętnie takowe prowadzą. Spotkałem się jak dotąd tylko z 2 w Warszawie (Taekwondo).
Pozdrawiam,
Szymon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na czwartkowych treningach mamy ok. 25-30 osób, a sala do największych nie należy. Jest tłoczno, mniej biegamy i trzeba bardziej uważać przy kopnięciach, ale prowadzący całkiem nieźle sobie radzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo pod koniec treningu były sparingi i wtedy mozna bylo poszaleć z kim sie chcialo.
Miło wspominam te treningi,
Napisano Ponad rok temu
trenuje sam w ogródku ale to nie to samo, nie ma z kim po sparować i szybko sie nudzi, a teraz na dodatek pogoda nie dopisuje, zostalo mi tylko rozciaganie w domu i uderzanie w powietrze. ale jeszcze troche, wracam do polski na 2 tygodnie w kwietniu , a po tym wracam na stale na wakacje i zaczynam studia.
Wtedy wróce do treningów. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w duzych miastach sa zazwyczaj mniejsze sekcje..
Co ?? chyba większe bo większe zaludnienie ... trenowałem i w małym mieście [Jasło ok 40 tyś] i teraz trenuje w Warszawie [2 mln] i widać ogromną różnicę ... widocznie trafiłaś na jakiś wyjątek ...
Co do ilości osób to zależy właśnie od sekcji - jedne są większe drugie mniejsze - uwarunkowane jest to od popularności, zainteresowania, trenera, wielkości sali itp
każdy z nas może podać przykłady z własnych sekcji ale nie sa to informacje, które się przekładają na inne sekcje - u mnie będzie 15 osób, u Ciebie 30 ... tak już jest
Napisano Ponad rok temu
Niekoniecznie jest tak jak mówisz. Bo znam wiele takich "wyjątków" W dużych miastach jest mnostwo sekcji jednego stylu i do tego mnostwo sekcji ogólnie. W Warszawie jest mnóstwo klubow BJJ, MT, Karate i nieomal każego innego sportu/systemu czy sztuki walki. W mniejszych miastach masz góra 2-3 sekcje(np. jedna karate i jedna judo), ktore sobie czesto nie przeszkadzaja.w duzych miastach sa zazwyczaj mniejsze sekcje..
Co ?? chyba większe bo większe zaludnienie ... trenowałem i w małym mieście [Jasło ok 40 tyś] i teraz trenuje w Warszawie [2 mln] i widać ogromną różnicę ... widocznie trafiłaś na jakiś wyjątek ...
Też prawda. Do tego zależy od położenia(łatwiej dojechać do centrum niż na peryferia, ale tutaj też jest wiele chlubnych wyjątków) i udanego martekingu jakby nie patrzećCo do ilości osób to zależy właśnie od sekcji - jedne są większe drugie mniejsze - uwarunkowane jest to od popularności, zainteresowania, trenera, wielkości sali itp
Napisano Ponad rok temu
potem była grupa ok 10,12 czasem nawet do 15 osob na tej samej małej sali, mieściliśmy się w sumie akurat, na styk, instruktor dalej widział wszystkie błędu u wszystkich
na boksie było tak od 15 do 20max osób, duża sala i mała, (w małej był ring worki i cały osprzęt, w dużej, tylko parkiet ) i też nie narzekałem na brak uwagi ze strony trenera, dobrze się ćwiczyło, no i było z kim sparować
teraz Kickboxing, sala w uj duża ok 20-30 osób, 2 trenerów, elegancko się ćwiczy raz nawet jak było chyba 36 albo 38 osób, 2 trenerów sobie spokojnie radziło, a luźno na sali i tak było
Napisano Ponad rok temu
Tak czy inaczej ja osobiście uważam, że na jednego trenera nie powinno przypadać więcej niż 20 osób.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uchwyty na worki podwieszane
- Ponad rok temu
-
babacia-power
- Ponad rok temu
-
Dlaczego brazylijskie jiu-jitsu jest NAJ?
- Ponad rok temu
-
Czy alkohol oslabia?
- Ponad rok temu
-
Karate Kyokushin i Taekwondo ITF
- Ponad rok temu
-
Jaki styl wybrac jesli ...
- Ponad rok temu
-
Czy jesteś prawdziwym grapplerem ?