Skocz do zawartości

Zdjęcie

kąty w kopnięciach (dolio)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

budo_majkelek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

kąty w kopnięciach (dolio)
Witam, chcialbym dla pewnosci zapytac sie czy kąt nogi kopiącej po przekreceniu sie na nodze podporowej (przed wyprostowaniem nogi) jest taki jak na rysunku 1 czy 2.

1 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

2 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

pozdrawiam
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: kąty w kopnięciach (dolio)
1. wersja tajska (otwarte biodro)
2. wersja tkd - udo ciągnie i kopie podudzie

jak dla mnie to w pierwszej wersji jest poprawne jeżeli kopiemy na pas a to w drugiej jezeli kopiemy na głowę dużo, ale jeżeli chcemy bardzo mocno kopnac na głowe to tez 1, z tym ze to męczy dużo bardziej i dlatego nie mozna go naduzywac
  • 0

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

prawidłowa wersja pierwsza, druga tylko przy przeskokówkach.
  • 0

budo_swider
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pierwsze to "yop dollyo" a drugie to "dollyo"
  • 0

budo_corio team łodz
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja bardziej propaguje wersje nr 1 chodzby nawet dlatego bo reprezentuje twardy styl w ktorym walki sa na zasadach full -contact z wejsciem w walke w klinczu -m-t , wiec gdybym stosowal kopniecie nr 2 to miało by ono mniejsze szanse, chodzby nawet przy stopowaniu wejsc przeciwnika, gdy przeciwnik wchodzi cialem z siłą i przekoneniem to na zdieciu 2 noga kopiąca by sie zlozyla do wykonujacego kopnięcie , a tak to powstaje przeprost na biodrze i kolano tworzy zaslone .
  • 0

budo_kyan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

pierwsze to "yop dollyo" a drugie to "dollyo"

a nie jest przypadkiem tak ze w dollyo cialo ustawia sie tak samo jak w yop dollyo tylko w yop dollyo robi sie pelniejszy luk poniewaz cel jest gdzie indziej?
  • 0

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

yop dollyo ? CO K.,..?:P
  • 0

budo_kyan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak stoisz w niunja sogi to gdy kopiesz cel znajdujacy sie z przedniego boku pod katem ok 45st to kopiesz dollyo chagi (obrot ok 135st). Jak kopiesz noga z obrotem 180st w cel ustawiony na przeciwko ciebie to jest yop dollyo chagi. Wydaje mi sie ze baldung ma tylko sens przy top dollyo, apkumchi w obu wariantach mozna.

tak w skrocie, wiecej polecam encyklopedie tkd

aha to odnosnie ITFu, nie wiem czy rozrozniaja tak w WTFie
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak stoisz w niunja sogi to gdy kopiesz cel znajdujacy sie z przedniego boku pod katem ok 45st to kopiesz dollyo chagi (obrot ok 135st). Jak kopiesz noga z obrotem 180st w cel ustawiony na przeciwko ciebie to jest yop dollyo chagi. Wydaje mi sie ze baldung ma tylko sens przy top dollyo, apkumchi w obu wariantach mozna.

1)a co ma wspólnego powierzchnia stopy którą się kopie (baldung,apkumichi) z katem ułożenia kolana/biodra przy kopnieciu?

2)nie wydaje mi się zeby koledze który pytał o to chodziło o kąt obrotu tylko o położenie uda tuz przed wyprostowaniem golenia..czyli podział na dollyo i yop dolyo nie bardzo ma tu sens

myslisz ze jak napiszesz dużo trudnych słów to bedzie wyglądało inteligentnie :wink:
  • 0

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

eh ta terminologia itfowska...nic nie rozumiem aleposzukam by zrozumiec:P
  • 0

budo_majkelek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a z 2 pozycji w tkd frontalnie kopie sie tylko yop czy cos jeszcze?
  • 0

budo_kyan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

1)a co ma wspólnego powierzchnia stopy którą się kopie (baldung,apkumichi) z katem ułożenia kolana/biodra przy kopnieciu?

2)nie wydaje mi się zeby koledze który pytał o to chodziło o kąt obrotu tylko o położenie uda tuz przed wyprostowaniem golenia..czyli podział na dollyo i yop dolyo nie bardzo ma tu sens

myslisz ze jak napiszesz dużo trudnych słów to bedzie wyglądało inteligentnie :wink:

w takim razie wytlumacz to lepiej i madrzej sally, jezeli taki z ciebie ekspert TKD to z checia poslucham, sam sie doksztalce z checie...

hm?
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

1)nic nie ma wspólnego, nie dotyczy wogóle pytania (można kopać tak i tak)
2)to nie chodzi o kąt obrotu- bo kopiąc w większym kącie skręcasz się poprostu bardziej na podporowej , co nic nie zmienia w ułożeniu uda. Będziesz tak czy inaczej kopał w którejś z pokazanych na zdjęciu pozycji (podejrzewam że raczej 2 bo ta wydaje mi się dla ITF charakterystyczna)

Te pozycje polegają na różnicy ustawienia kolana względem biodra, w pozycji 1 kolano nie wyprzedza biodra tuż przed wyprostem nogi w kolanie, lecz znajduje się z nim na lini prostej (to jest bardzo mocne kopniecie , lepiej wchodzi na pas).
W pozycji 2 kolano wyprzedza biodro, dając pewien rozpęd prostującej się nodze- jest słabsze chociaż szybsze, na pas moim zdaniem kompletnie bezsensowne.
  • 0

budo_kyan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tylko ze ja odpisywalem an pytanie co to jest yop dollyo chagi, maly offtop a nie nawiazanie do zdjec ktore byly tu wrzucone napoczatku

nie zrozumielismy sie chyba sally poprostu
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

CO K.,..?:P

faktycznie , ale matkd chyba o WTF pytał (What The Fuck) :wink:

ps. matkd miałes sprawdzic terminologie i sie nie odezwales jak dotąd...
tu masz tłumaczenia:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_majkelek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ostatni mam tak, ze kazda technike rozkladam na czynniki pierwsze wiec odrazu sie zapytam. Yopa kopiecie na tej samej zasadzie co dolio. Mianowicie
1 - kolano do gory
2 - skret na nodze podporowej i ustawienie bioda (zdjecie 1 lub 2)
3- kopniecie
4- powrot

Podsumowujac czy yop i dolio maja 2 te same fazy?
  • 0

budo_email
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 874 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bez kitu, Majkelek, masz ty chłopaku pytania. Trener nie potrafi na nie odpowiedzieć? Gdy się uczyłem tych kopnięć, nie było jeszcze netu, więc do głowy nie przyszłoby mi się pytać o fazy. Więc ćwiczyłem, ćwiczyłem, kopałem aż z tych twoich 4 faz (których wtedy nie liczyłem zrobiło się coś zupełnie innego. Naturalne kopnięcie, inicjowane w razie potrzreby (abstrahuję od form i egzaminów).
Nie mniej, spokojnie możesz liczyć na odpowiedź dyżurnego teoretyka Sally - :D na pewno Ci wytłumaczy...
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Xies, on ma dobre pytania a co z tego ze nauczyłeś sie kopać patrzac na kogoś i nasladując jak nie potrafisz nawet tego przeanalizowac, nie byłbyś w stanie nikogo niczego nauczyc.

Majkelek, nie, dollyo to nie jest yop i kopie się je bardzo inaczej (ta nazwa yop dollyo- jest bardzo mylaca- to jest kopniecie w którym poprostu skrecasz sie bardziej na stopie, ono nie ma faktycznie z yop nic wspólnego). Technikę yopa masz w temacie yop (co prawda jest zamknięty ale jest tam wystarczająco na ten temat)
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wogole to mam prośbe do moderatora, o posprzatanie i ponowne otwarcie tematu o yop, bo temat jest wartościowy. Wystarczy usunąc posty z głupią dyskusją od posta z wklejonym przez mnie obrazkiem az do ostatniej odpowiedzi bonka, i fajnie by było włozyć tam tez moja odpowiedz na pytanie rolki, które jest w temacie o neryo bo yop był zamkniety. Mysle ze szkoda wywalac dobrego tematu, przez głupie kłótnie w tym watku.
  • 0

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dziwne ze jest rozdzial na dollyo i yop dollyo czyli dolio z wlozonym biodrem jak rozumiem (obrócona stopa o 180 stopni) ..ja tak zawsze kopałem i inaczej nie uczono , chyba ze techniki sportowej przez samego trenera nazywanej "dziwną":P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024