kąty w kopnięciach (dolio)
Napisano Ponad rok temu
1 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
2. wersja tkd - udo ciągnie i kopie podudzie
jak dla mnie to w pierwszej wersji jest poprawne jeżeli kopiemy na pas a to w drugiej jezeli kopiemy na głowę dużo, ale jeżeli chcemy bardzo mocno kopnac na głowe to tez 1, z tym ze to męczy dużo bardziej i dlatego nie mozna go naduzywac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pierwsze to "yop dollyo" a drugie to "dollyo"
a nie jest przypadkiem tak ze w dollyo cialo ustawia sie tak samo jak w yop dollyo tylko w yop dollyo robi sie pelniejszy luk poniewaz cel jest gdzie indziej?
Napisano Ponad rok temu
tak w skrocie, wiecej polecam encyklopedie tkd
aha to odnosnie ITFu, nie wiem czy rozrozniaja tak w WTFie
Napisano Ponad rok temu
Jak stoisz w niunja sogi to gdy kopiesz cel znajdujacy sie z przedniego boku pod katem ok 45st to kopiesz dollyo chagi (obrot ok 135st). Jak kopiesz noga z obrotem 180st w cel ustawiony na przeciwko ciebie to jest yop dollyo chagi. Wydaje mi sie ze baldung ma tylko sens przy top dollyo, apkumchi w obu wariantach mozna.
1)a co ma wspólnego powierzchnia stopy którą się kopie (baldung,apkumichi) z katem ułożenia kolana/biodra przy kopnieciu?
2)nie wydaje mi się zeby koledze który pytał o to chodziło o kąt obrotu tylko o położenie uda tuz przed wyprostowaniem golenia..czyli podział na dollyo i yop dolyo nie bardzo ma tu sens
myslisz ze jak napiszesz dużo trudnych słów to bedzie wyglądało inteligentnie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak stoisz w niunja sogi to gdy kopiesz cel znajdujacy sie z przedniego boku pod katem ok 45st to kopiesz dollyo chagi (obrot ok 135st). Jak kopiesz noga z obrotem 180st w cel ustawiony na przeciwko ciebie to jest yop dollyo chagi. Wydaje mi sie ze baldung ma tylko sens przy top dollyo, apkumchi w obu wariantach mozna.
1)a co ma wspólnego powierzchnia stopy którą się kopie (baldung,apkumichi) z katem ułożenia kolana/biodra przy kopnieciu?
2)nie wydaje mi się zeby koledze który pytał o to chodziło o kąt obrotu tylko o położenie uda tuz przed wyprostowaniem golenia..czyli podział na dollyo i yop dolyo nie bardzo ma tu sens
myslisz ze jak napiszesz dużo trudnych słów to bedzie wyglądało inteligentnie :wink:
w takim razie wytlumacz to lepiej i madrzej sally, jezeli taki z ciebie ekspert TKD to z checia poslucham, sam sie doksztalce z checie...
hm?
Napisano Ponad rok temu
2)to nie chodzi o kąt obrotu- bo kopiąc w większym kącie skręcasz się poprostu bardziej na podporowej , co nic nie zmienia w ułożeniu uda. Będziesz tak czy inaczej kopał w którejś z pokazanych na zdjęciu pozycji (podejrzewam że raczej 2 bo ta wydaje mi się dla ITF charakterystyczna)
Te pozycje polegają na różnicy ustawienia kolana względem biodra, w pozycji 1 kolano nie wyprzedza biodra tuż przed wyprostem nogi w kolanie, lecz znajduje się z nim na lini prostej (to jest bardzo mocne kopniecie , lepiej wchodzi na pas).
W pozycji 2 kolano wyprzedza biodro, dając pewien rozpęd prostującej się nodze- jest słabsze chociaż szybsze, na pas moim zdaniem kompletnie bezsensowne.
Napisano Ponad rok temu
nie zrozumielismy sie chyba sally poprostu
Napisano Ponad rok temu
faktycznie , ale matkd chyba o WTF pytał (What The Fuck) :wink:CO K.,..?
ps. matkd miałes sprawdzic terminologie i sie nie odezwales jak dotąd...
tu masz tłumaczenia:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
1 - kolano do gory
2 - skret na nodze podporowej i ustawienie bioda (zdjecie 1 lub 2)
3- kopniecie
4- powrot
Podsumowujac czy yop i dolio maja 2 te same fazy?
Napisano Ponad rok temu
Nie mniej, spokojnie możesz liczyć na odpowiedź dyżurnego teoretyka Sally - na pewno Ci wytłumaczy...
Napisano Ponad rok temu
Majkelek, nie, dollyo to nie jest yop i kopie się je bardzo inaczej (ta nazwa yop dollyo- jest bardzo mylaca- to jest kopniecie w którym poprostu skrecasz sie bardziej na stopie, ono nie ma faktycznie z yop nic wspólnego). Technikę yopa masz w temacie yop (co prawda jest zamknięty ale jest tam wystarczająco na ten temat)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening
- Ponad rok temu
-
Problem z jop
- Ponad rok temu
-