kąty w kopnięciach (dolio)
Napisano Ponad rok temu
A dltego tak mają w ITF, ze zauważ tam nie jest dopuszczana pełna siła kopnięć, w związku z tym przerobiono tą technikę tak zeby była szybka ale słaba.a w WTF, gdzie kopiesz na hogo i liczy się siła i technika bedzie nastawiona własnie na siłe i stąd te różnice.
Napisano Ponad rok temu
W encyklopedii TKD jest to dosyc jasno predstawione. Moge wrzucic jakas grafike aby to zobrazowac jesli potrzeba, niestety teraz nie mam nic pod reka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
edit:
no dobra tak z 5st zgiecia tulowia na brzuch jest
Napisano Ponad rok temu
czasem prawie robi wielka róznicę :wink:w biodrze jest prawie prosto
wrzuc jakis filmik jak masz to bedzie wtedy widoczne. dla mnie ciekawe o tyle że nie zdarzyło mi się w ani jednym klubie tkd zaobserwowac kopania dollyo na wpełni otwartym biodrze tzn nigdzie nie było ono silne (w przeciwieństwie do innych kopnięć które mają siłę)
Napisano Ponad rok temu
edit:
okolo 1.30 min
btw ogolnie kozacki filmik
edit2:
wyyysokie dollyo
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o to że to biodro musi ciągnąć noge i to ono nadaje rozpęd, goleń nawet nie dochodzi do pełnego wyprostu trafiając w cel. O tak jak tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Te kopniecia roznia sie od siebie, co widac, wiec moglabys zaznaczyc w poscie ze wskazany filmik nie odnosi sie do dollyo chagi (itf/wtf) tylko do kopniecia okreznego z boksu tajskiego
edit2:
zypelnie inny ruch od opisywanego tutaj, mniejszy skret na nodze podporowej, tak sie nie kopie w tkd o ile mi wiadomo
Napisano Ponad rok temu
Kopniecie w takiej wersji jak na filmiku jest poprostu błedem.Z tym ze musze zaznaczyć ze dopuszczam wersje tkd kopniecia na głowę, ale z większym wrzutem kolana rozpędzającym goleń az do kopniecia stopą a następnie powrotu - inaczej niż w tajskim. Ale nie w tak drastycznie dramatycznej formie jak robi to suska (strzepywania a nie kopniecia), bo tym to można co najwyzej przeciwnika podrapać a nie kopnąc,jak dla mnie to straszy i jest tragiczne ale wcale nie uważam tego za reprezentujące tkd w całosci- sa też tam ludzie którzy kopią lepiej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to chyba roznica pomiedzy dollyo wtf i itf z tego co zauwazylem
Napisano Ponad rok temu
Druga: jak tajska – silniejsza, gdzie kolano ustawione jest bokiem i kopniecie ciągnie biodro
Trzecia: też to samo kopnięcie co w taju tzw. taetad- czyli przeciągnięcie prawie prostej nogi biodrem aż do pełnego obrotu.
I nie ma tej wersji o której wydaje mi się ze mówi kyan, czyli większego zamachu udem, a potem dopiero z rozpędu wyprowadzenie piszczela- podobnie jak się piłkę kopie – to jest najbardziej charakterystyczne dla ITF.
Wiec widać wyraźnie że technika kopnięć raczej nie zależy od stylu, tylko od poprawności technicznej jej wykonania (między stylami mogą występować drobne różnice typu kopie stopa czy goleń) oczywiście może jakiś styl mieć technikę z założenia niepoprawna lub nie mieć jakichś technik w ich najskuteczniejszych formach (jak ITF właśnie) ale ogólnie technika idzie do przodu i trzeba pracować nad jakością stylu
Napisano Ponad rok temu
bez słówmoże jest szybsze i mniej widoczne ale słabe
naucz sie je wykonywać poprawnie i wkladać mase to zauważysz siłe.
Napisano Ponad rok temu
mase czego ?naucz sie je wykonywać poprawnie i wkladać mase to zauważysz siłe.
Napisano Ponad rok temu
jesteś śmieszny
mase Ciała w uderzenie, jeżeli nie masz niczego do powiedzenia to milcz.
Napisano Ponad rok temu
sam jestes smieszny, co to znaczy włozyć mase ciala w kopniecie, kto cie takich pierdół uczy?masę na chleb :roll:
jesteś śmieszny
mase Ciała w uderzenie, jeżeli nie masz niczego do powiedzenia to milcz.
w kopniecie to mozna biodro włozyc a nie mase, a technika tego kopniecia akurat całkowicie to uniemozliwia . jak nie masz pojecia o kopaniu to się moze nie wtryniaj w dyskusje bo znow mi ostrzezenie wlepia jak bedziesz dalej dyskutował niepotrzebnie
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli Twoim zdaniem przy tym kopnieciu mozna tylko "machnąć nogą" to naprawde wielki szacun xD
nie mam doświadczenia w kopaniu, no moze inni maj wieksze ale kilka lat na sali spedzilem i uważam że nie zmarnowalem tam czasu i coś tam wiem o kopnieciach.
a tego nawet nie skomentuje bo po prostu nie wiem co powiedziećco to znaczy włozyć mase ciala w kopniecie
ogolnie mój komentarz to:
Napisano Ponad rok temu
sally
Zakladam, ze jestes po kursie fizyki na poziomie szkoly sredniej.
Narysuj sobie ludka, albo lepiej wydrukuj zdjecie osoby wykonywujacej dollyo.
Sprubuj zastanowic sie gdzie ma srodek ciezkosci. Narysoj teraz moment kretu uda. Bedzie sie on odbywal wokol sr. ciezkosci.
Wniosek: zeby wlozyc mase w dollyo musisz przesunac sr. ciezkosci w strone celu.
Nie za bardzo, bo wtedy polecisz za noga, i nie za malo bo wtedy kopniecie bedzie bez sily (albo sie wywalisz)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening
- Ponad rok temu
-
Problem z jop
- Ponad rok temu
-