jak czesto w tyg cwiczycie brzuch?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tzn robisz ze sztanga z przodu? (nie widze jak mozna zalozyc na barki z tylu bez stojaka..?). ja na przednim przysiadzie moge zejsc nizej niz na tylnim, inaczej srodek ciezkosci rozlozony. i brzuch pracuje mocniej niz przy tylnim.Przysiady robię prawie do samego dołu, ale faktycznie ciężar jest mały (w tej chwili w ostatniej serii 72 kg). Nie mam dostępu do stojaka, więc przed każdą serią muszę podnosić sztangę z ziemi i zakładać na barki. Dopiero niedawo odkryłem coś takiego jak podrzut i powoli zwiększam ten ciężar (mam plan dokładać co tydzień 2-3 kg).
Napisano Ponad rok temu
Gorzej byłoby ze zdjęciem sztangi
Napisano Ponad rok temu
Po prostu, podnosisz sztangę nad głowę i opuszczasz ją na barki. Przy większych ciężarach przydaje się podpatrzenie ciężarowców (wspomniany wcześniej podrzut ).nie widze jak mozna zalozyc na barki z tylu bez stojaka..?
Prawda.chociaż będzie to ciężar nieproporcjonalny do tego co nogi są w stanie "unieść"
To też się da zrobić, chociaż jest trochę trudniej, bo ręce słabną przy trzymaniu sztangi. Jeśli dam radę, po prostu podnoszę sztangę do góry, opuszczam z przodu i odkładam na ziemię. Jeśli nie, pomagam sobie lekkim wybiciem z nóg.Gorzej byłoby ze zdjęciem sztangi
Tydzień temu pierwszy raz wypróbowałem podrzut i muszę powiedzieć, że da radę podnieść znacznie większy ciężar niż te 72 kg, ale na razie nie chcę przesadzać.
W planach mam też przysiady z jakimś cięższym kolegą z sekcji na barkach, ale trochę by mi to rozbiło tygodniowy plan treningów.
Napisano Ponad rok temu
lepsza propozycja skoro nie masz stojaków
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to 1) masz bardzo silne wyciskanie stojac 2) robisz bardzo lekki przysiad ja na przysiadzie tylnim mam 2x tyle co przy wyciskaniu stojac, a przysiad z przodu +20kg.Po prostu, podnosisz sztangę nad głowę i opuszczasz ją na barki. Przy większych ciężarach przydaje się podpatrzenie ciężarowców (wspomniany wcześniej podrzut ).
matkd:
hmm rzeczywiscie, gosc tam opisuje.
ja z kolei cytuje Kilgore'a i Rippetoe'a z "Starting Strength 2nd edition". z tego co widze zgadzaja sie, ze 1) nalezy wziasc gleboki wdech stojac 2) nie nalezy robic normalnego wydechu unoszac sie do gory; mozna powoli wypuszczac powietrze, ale w sposob ograniczony.
i nie potrafie do konca powiedziec, czy napinanie rowna sie temu "keep the navel drawn inward the entire time", bo niejako jak spinam mocno miesnie to pepek jest wciagniety. ciezko powiedziec.
Napisano Ponad rok temu
Próbowałem. Ni ch... mi to nie wychodzi.rób siady przednie
lepsza propozycja skoro nie masz stojaków
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W ten sposób bolą mnie nadgarstki i nie utrzymam ciężkiej sztangi dłużej niż 10 s.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A tu w ogóle nie mam pomysłu, jak chwycić tak sztangę nie podnosząc jej ze stojaka.
Ale zastanawiam się nad [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Tutaj stojak jest zbędny. Przydałoby się tylko jakieś podwyższenie na nogi, żeby zwiększyć zakres ruchu.
A w ogóle może by tak wydzielić temat o przysiadach, bo w tej chwili niewiele ma to wspólnego z brzuchem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Doradzcie mi ;]
- Ponad rok temu
-
narkoza u dentysty
- Ponad rok temu
-