Hakama a karate tradycyjne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam takie zapytanko. Dla kogo tak naprawde zarezerwowana jest hakama w karate tradycyjnym (shotokan).
Chyba dla nikogo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skąd ty bierzesz te teorie o chłopach? Chłopi byli tylko chłopami i z karate nie mieli nic wspólnego...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak na chłopski rozum: karate służyło chłopom do obrony przed samurajami i raczej się po walce nie przebierali w ich ciuszki
Wynika z Twojej wypowiedzi że na Okinawie mieszkali tylko chłopi .
Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz.
Poczytaj trochę o tym o czym chcesz pisać .
Bez urazy .
Napisano Ponad rok temu
A na poważnie: chłopi czy nie chłopi - niczego to nie zmienia. Karate w hakamach ma tyle sensu co kendo w strojach kozaków. Chyba, że mowa o jakimś stylu zmieszanym z JJ, lub coś w ten deseń.
Napisano Ponad rok temu
Kiedy wprowadzono Karate do szkół, być może zetknęli się z nim "chłopi".
Okinawa Karate z hakama nie ma nic wspólnego, a z drugiej strony Gi to także nie jest tradycyjny strój jakiego używali "antyczni" karateka.
Tym niemniej znane i dostępne są zdjęcia najbardziej znanych starych mistrzów Okinawa Karate w hakama...
Hakama w karate? A prosze, jeżeli ktoś ma na to ochotę. Tak samo jak dźwiganie i fotografowanie się z katana przy każdej mozliwej okazji. No i pozostają jeszcze Gi w amerykańską flagę i takie tam...
Co kto chce, do wyboru do koloru
Napisano Ponad rok temu
Chłopi na Okinawa z Karate (przynajmniej do okresu Meiji) nie mieli nic wspólnego.
Kiedy wprowadzono Karate do szkół, być może zetknęli się z nim "chłopi".
Zaraz z pochodniami i widłami przyjdziecie Przecież pisałem, że tak mi się powiedziało tylko z tymi chłopami :-)
Słuszna uwaga, że gi też jest typowo japońskie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Część zródeł podaje że powstało od Judogi po tym jak Funakoshi demonstrował w tym stroju Karate (w takim razie skąd Judogi?), część że to jakiś tradycyjny ubiór konkretynych klas Japońskich itp.
Czy zna ktoś prawdziwą historie najlepiej z wiarygodnymi zródłami?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Brzmi wystarczająco jak dla mnie, chociaż zastanawiające jest też to, że gi wygląda zupełnie jak strój shaolińskiego mnicha bez ozdobników.
Napisano Ponad rok temu
Czytałem kiedyś jakąś książke o Taekwondo w której pisało że Dobok to zmodyfikowany uniform Karateków który z kolei powstał od Japońskiego stroju tradycyjnego owego okresu.
Niewiem czy jest taki podobny do stroju mnichów z Shaolin:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Strój "tradycyjny" Shorinji Kempo to własnie strój mnichów Zen nałożony na Karategi przewiązany na wierzchu pasem i moim zdaniem znacząco się różni od samego gi.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
(obrazek przypadkowy, z googli)
Napisano Ponad rok temu
na Okinawie istniała klasa wojowników, zwana Shizoku, to był okinawański odpowiednik samurajów.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kuro-obi
- Ponad rok temu
-
Czarny Pas
- Ponad rok temu
-
warszawa - semi-kontakt turnieje
- Ponad rok temu
-
ME Gosoku ryu - warszawa 2 grudnia
- Ponad rok temu
-
Budowa ciala a styl
- Ponad rok temu
-
Pierwsza ksiązka o kyokushin po 35 latach
- Ponad rok temu
-
Kudo w Polsce
- Ponad rok temu
-
Koryu Karate
- Ponad rok temu
-
kurs instruktora sportu we Wroclawiu (chodzi ktos z Budo?)
- Ponad rok temu
-
Samouk ... dobry karateka. Możliwe czy nie?
- Ponad rok temu