Budowa ciala a styl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma czegoś takiego jak dopasowanie stylu do budowy ciała. Jesteś drobnej budowy to będziesz szybki. Jesteś potężnej budowy to będziesz silny.
Napisano Ponad rok temu
Stylu nie.Nie ma czegoś takiego jak dopasowanie stylu do budowy ciała. Jesteś drobnej budowy to będziesz szybki. Jesteś potężnej budowy to będziesz silny.
Ale poszczególnych technik jak najbardziej.
Podam na przykładzie jiu-jitsu. Są rzuty, gdzie środek ciężkości robiącego musi być poniżej środka ciężkości przeciwnika. Np.:
Mając 185 cm wzrotu nie zastosuję tego na kimś kto ma 160 cm, bo zajmie mi dużo czasu takie zejście. Z kolei tamta osoba nie musi się wytężać by zejść poniżej mojego środka ciężkości(jej biodra naturalnie znajdują się pod moimi).
Z kolei ja mam predyspozycje i łatwość robienia innych technik.
Tak bardziej z karate - mam tak powyrabiane panewki w stawach biodrowych, że nie mogę zejść do szpagatu(ba... brakuje mi bardzo dużo) - więc wszelkie kopnięcia mawashi na głowę nie są najmocnniejsze(o ile dochodzą), zapewne mam też swoje mocne strony.
Idź na trening i zobaczysz że jedne techniki będą dla Ciebie stworzone inne mniej. Ale to niekoniecznie kwestia stylu.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pierwsza ksiązka o kyokushin po 35 latach
- Ponad rok temu
-
Kudo w Polsce
- Ponad rok temu
-
Koryu Karate
- Ponad rok temu
-
kurs instruktora sportu we Wroclawiu (chodzi ktos z Budo?)
- Ponad rok temu
-
Samouk ... dobry karateka. Możliwe czy nie?
- Ponad rok temu
-
Praca o Karate
- Ponad rok temu
-
Ogólnopolski Turniej Seido Karate
- Ponad rok temu
-
Goju-ryu - złoty środek...
- Ponad rok temu
-
Puchar Polski Juniorów - Jelenia Góra
- Ponad rok temu
-
Czy karate jest czymś więcej niż sportem?
- Ponad rok temu