Re: Sztuka Walki-Sport Walki rozwijący adepta najbardziej...
pierwsze 0- 45 s ZAWSZE jest beztlenowe. potem jest "beztlenowo-tlenowe", a dopiero po 4 minutach jest tlenowe
Ok zgadza się
A jaki bedzie wysiłek Kickboxera po 30minutowej rozgrzewce przed walką ?
-Przecież każdy zawdnik zanim wyjdzie na ring czy na mate jest juz solidnie przepalony solidną rozgrzewką aż się z niego kopci.
Jak się to będzie miało do twojego ZAWSZWE 0-45s i "... niemal całkowicie beztlenowy" ?
TO JEST TEMAT RZEKA !!!! Procesy wysiłkowe są zbyt skomplkiowane żeby tak ogólnie je omawiać.
Każdy ma po troche racji.
Można gdybać i przekamażać się w nieskończoność- co by było gdyby Kick boxer walczył na dystans i lajtowo ? ( niemal całkowicie tlenowy ) co by było gdyby kick boxer poszedł na żywioł i wyprowadzał jak opentany ciosy kopnięcia przez całą runde.
tutaj pokazales, ze nie rozumiesz o co chodzi w wysilku tlenowym. to jest tlen do miesni, a nie do pluc.jakys powiedzial, ze wstrzymywanie oddechu to wysilek beztlenowy. nie! to jest po prostu odciecie tlenu, nie majace nic wspolnego z systemem energetycznym, tlenowym czy beztlenowym.
Wysiłek beztlenowy kwasomlekowy
- tutaj energia uzyskiwana jest ze spalania glukozy (glikogenu) przy niedoborze lub braku tlenu. ."
A tlen do mięśni ? skąd się bierze ?
Przez skóre?czy krew go dostarcza ?
a w krwi skąd się wział ?
a jak przebiega proces tlenowy po wyczrpaniu niezbędnego do tego procesu tlenu lub jego niedoborze ?
Skąd się biorą niedobory tlenu?
czy zbyt mała pojemność życiowa płuc w stosunku do wysiłku może być perzyczyną?
zbyt mało czerwonych krwinek odpowiedzialnych za dostarcznie tlenu może byc przyczyną ?
Czy na wpół zatkna japa podczas intensywnego szarpania się przez 15minut w parterze może być przyczyną niewłaściwego dotlenienia mięśni i w konsekwencji uniemozliwieniem czerpania dla nich energii w procesie przemian tlenowych ?
Jaki rodzaj wydolności kształtuje bieganie po poligonie z 30kg sprzętu i w SzM41M(słynna maska przeciwgazowa- typu słoń w której bardzo ciężko się oddycha) i do tego w Op1 i czy można powiedzieć że ograniczone w tym przypadku mozliwości oddechowe nie mają wpływu na rodzaje procesów energetycznych w organiźmie?
....itp.....itd Jak mówiłem jest to temat niewyczerpalny i mozna by było omawiać go w nieskończonoć podając "konkretne sytuacje wysiłkowe"
Złapałeś mnie za uogólnione słowo i wałkujesz pod jedną konkretną deffinicje a tak się nie da.
Trzeba by założyć odrębny temat "Biochemiczne Procesy Energetyczne w organizmie w różnych stadiach wysiłku fizycznego" tylko jaki jego sens ?
Może faktycznie źle i super ogólnie to ująłem.
Ale generalnie wydźwięk miał byc taki, że poszczególne Sztuki, Sporty Walki kształtuja rodzaje wydolności organizmu w większym bąź mniejszym stopniu.
I wracając do tematu jak pisałem np Karatecy umierają w walkach "szarpanych" po 2-3minutach podczas gdy w wysiłkach areobowych wiodą prym i nikt mi nie wmówi, że nie jest to spowodowane specyfiką treningową kształconych pod konkretny sport walki cech wydolnościowych.
Stąd też Cwiczący np Ju jitsu sportowe mają o wiele szerszy zakres wydolnościowy niż specjalizujący się w jednej fazie walki, co z kolei stawia wspomniane Ju jitsu wyżej w rankingu SW "najlepiej rozwijających wszelako"
Ps A i jeszcze jedno
i dlatego uwazam, ze 60 minutowy bieg nie jest dobrym przygotowaniem do walki.
Novocaine bez względu na to co trenujesz - pobiegaj sobie raz w tygodniu bieg na 10km w te marne 60minut.
Po trzech-pięciu razach przepleć ten bieg interwałami w postaci szarpnięć 3minuty sprint 70-80% / minute marszu lub wolengo biegu tyłem.
A po trzech tygodniach zrób sobie 10km bieg
układając trase w ten sposób by wibegnąć po schodach po drodze pare razy, skoczyc przez ławke czy prze krate, zbiec z góry, wbiec pod góre, po skakać przez kląby itp..
I za każdym kolejnym biegiem kontroluj czas by schodzic z tych 60minut na zasadzie że dziś zrobie to w 50min. ..itd
Zrób sobie taki ośmiotygodniowy biegany cykl treningowy, zawalcz na treningu i porównaj z tym co było przed a potem powiedz mi, że nie ma różnicy i nie było to do Walki dobre wydolnościowe przygotowanie :?