pytanie
Napisano Ponad rok temu
mam pytanie trenuje kick boxing we wtorki i czwartki biegam w soboty. w jakich godzinach najlepiej jest biegac i czy biegac stalym tempie ok 45min czy bardzej brac pod uwage ilosc km
z gory dzieki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W wypadku jeśli zrzucasz wagę biegaj równo i niezbyt szybko. Przy odchudzaniu organizm nie może sie bronić przed treningiem, gdyż przyśpiesz odkładanie tłuszczu.
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego?Moim zdaniem bieganie wiecej niz 3-4 km w naszych dyscyplinach nie ma sensu.
A interwały są przydatne do gubienia masy czy raczej tylko na "kondychę"?
Napisano Ponad rok temu
Co do biegania. W naszej dyscyplinie więcej poprostu nie jest potzrebne. Przy cięższych zawodnikach nawet nie wskazane. Czytałem kiedyś książkę o Sztamie. Tam autor, który ogólnie był fanem tego mistrza trenrów zwrócił uwagę, iż błędem PApy było, iz wytrzymałóść robił taką samą dla lekkich jak i ciężkich. Coś w tym jest, gdyż faktycznie nie wychował chyba żadnego dobrego ciężkiego zawodnika.
Napisano Ponad rok temu
Bieganie jest po to zeby wyrabiac kondycje-ale kazdy potrzebuje innej. MY potrzebujemy glownie beztlenowa, bo glownie tak jest prowadzona walka tzn. "zrywy" wysilkowe- szybka akcja, odejscie..znowu acja, obalenie, klincz, chwila spokoju, znowu akcja itp.
DO walki->interwaly + sprinty. A jeszcze lepsze interwaly +inne cwiczenia i sprinty+inne cwiczenia.
Przykladowe treningi to np (swietny trening ktory mi przez bardzo dlugo dawal w kosc)
15 burpee, 25 pompek, 30 przysiadow, bieg 400 metrow(oczywiscie jak najszybciej mozesz), i znowu 15 burpee,25 pompek, 30 przysiadow.
Powyzszy cykl 4 razy
Zajebista opcja jest tez biegac sprinty pod gorke. 10 sprintow pod gorke i za kazdym razem an szczycie 10 pompek. (lub 10 burpee, lub 30 sekund walki z cieniem itp).
Jakbys nie wiedzial co to burpee->
Napisano Ponad rok temu
jesli przebiegniesz trzy razy poniżej minuty z 2 minutową przerwą jestes dobry:)
Napisano Ponad rok temu
otóż oprucz wspomnianej wytrzymałości beztlenowej, która jest niezmiernie ważna w SW istnieje jeszcze tlenowa. ją kształtujemy ćwicząc jednostajnym umiarkowanym tempem. i jest ona równiez ważna ponieważ na wytrzymałości tlenowej buduje się wytrzymałość beztlenową. nie można zacząć od razu od interwałów, bo doprowadzi to do przetrenowania. oczywiście nacisk na wytrzymałość tlenową w przypadku SW przypada na okres przygotowawczy. wtedy jest odpowiedni czas do kształtowania tej zdolności. wytrzymałość beztlenową w okresie startowym kształtujemy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Interwaly+ sprinty + tzw. conditioning drills(autostrwa rossa enemait'a) robie od jakiegos pol roku (czyli od tylu nie bieglem ani jednego biegu powyzej 400 metreow). Przedwczoraj nie mialem pomyslu na trening i sobie pobieglem 8 km. Na zadnym km nie wszedlem powyzej 5 minut, co jest wg. mnie dobrym wynikiem, tymabrdziej ze w miedzyczasie zrobilem jakies 15 sprintow 30-90 metrowych.
Edit; Jest dobrym wynikiem tzn. w okresie (a byl taki okres) kiedy katowalem tylko dlugie biegi, tez moj czas na ten dystans ksztaltowal sie w okolicach 40 minut. A wiec teraz, jest moze nawet troche lepiej, bo bylem w stanie zrobic sprinty na pelnym gazie. Niemniej wiem, sa kocury co biegaja 3 minuty na km w takich biegach
Napisano Ponad rok temu
dlaczego tak mało, czy w ten sposób mozna zrobić jakąkolwiek wytrzymałosć?czyli własnie np. biegi na 3, 4 km. a sally troszeczke zle zinterpretował, moje przesłanie:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wysiądą stawy po jakimś czasie jeżeli oczywiście przez machanie rozumiemy zadawanie ciosów i kopnięć w powietrze...(...) albo machając w powietrzu.
Napisano Ponad rok temu
pomijając oczywiście fakt że się przez to żadnej kondycji nie wyrobiWysiądą stawy po jakimś czasie jeżeli oczywiście przez machanie rozumiemy zadawanie ciosów i kopnięć w powietrze...
Napisano Ponad rok temu
Powyzszy cykl 4 razy
JAK dlugo przerwe robic miedzy jedna a drugo seria 15 burpee, 25 pompek, 30 przysiadow, bieg 400 metrow
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ANKIETA: ocena sytuacji sportów walki w Polsce
- Ponad rok temu
-
NOWA STRONA POLSKIEGO ZWIĄZKU KICKBOXINGU
- Ponad rok temu
-
zbicie, obicie, boli, tyle
- Ponad rok temu
-
smutny dzien
- Ponad rok temu
-
Andriej Molchanov / treningi na Bielanach
- Ponad rok temu
-
Twarde rękawice
- Ponad rok temu
-
Drugi Memoriał Leszka Błażyńskiego
- Ponad rok temu
-
Kubańscy pięściarze posprzedawali medale....
- Ponad rok temu
-
Treningi Wrocław
- Ponad rok temu
-
MT w relax'ie czy u fejdycha
- Ponad rok temu