Uwarunkowania psychiczne - wybój między stójką, a parterem.
Napisano Ponad rok temu
Aha i piszcie jaki reprezentujecie styl.
W ankiecie nie daje opcji typu "dobrze mi to wychodzi, ale boje się bić" bo to moim zdaniem by znaczyło, że ktoś na treningu jest dobry i waży 100, a dostaje placka od 60 kg. dresika i płacze... Więc jeżeli ktoś po prostu krótko ćwiczy i ze względu na umiejętności na razie dostaje, a czuje że psychicznie się nie wykrusza, to proszę o zaznaczanie opcji "dobrze mi to wychodzi i nie boję się bić". Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie odnośnie ankiety to proszę pisać !
Napisano Ponad rok temu
Opcji judowej, tzn. ograniczyłeś chwytane tylko do parteru.Jeżeli czegoś w tym poście zabrakło to piszcie i argumentujcie.
to już się czepiam ale wychodzi na to, że sie kulania nie boji(/boi?).dobrze się kulam i się tego nie boję.
Judo&bjj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm może i są tacy, ja generalnie lubie walczyć i nie ma dla mnie różnicy czy klepać się w rękawicach czy szarpać w szmatach. Oczywiście z tego prostego względu, że trenuje grappling to moje uderzane umiejętności są na poziomie leszcza ale nie mam nic przeciwko sparingowi ot tak sobie. Naturalnie potrenowałbym muay thai ale nie da się wszystkiego naraz a w grapplingu mi dobrze.Witam. Temat nieco wyjaśnia o czym będzie ten post. Zastanawiam się głównie nad tym czy jednostka trenująca uderzane sztuki walki ( i dobrze radząca sobie w konfrontacjach) ma większy współczynnik agresji, od osób które ćwiczą chwytane sztuki walki ? Zauważyłem, że niektórzy lepiej radzą sobie w różnych konfrontacjach używając chwytów, lub uderzeń. Czy nie jest tak, że np. parterowcy nie lubią być uderzanym i nie lubią uderzać ( może jest to właśnie strach przed konfrontacją na pięści i kopnięcia) ,a naprawdę są w stanie zakończyć szybko walkę jakimś rzutem, lub obaleniem ?
...
Co do współczynnika agresji: hmm np. w judo pod pojęciem agresji można rozumieć
eksplozywność w wejściach do rzutów, ciągłe poruszanie się i konkretne szarpanie przy wal ce o uchwyt. Przynajmniej ja to tak rozumiem, tak czy siak to jest do wytrenowania ale nie każdy tego chce i nie każdemu zależy z powodu własnych upodobań.
W uderzanych raczej jest podobnie, taki Zambidis to mini tornado a Buakaw na spokojnie
Nie wiem czy do końca zrozumiałem więc: czy mówimy o walce w sensie bujek wieczornych czy ogólnie o walkach na treningach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się. Przed walką w parterze (lub chwytaną w stójce) nie mam żadnych oporów, nawet z dużo silniejszym przeciwnikiem. W stójce trochę jednak się boję, mimo iż lubię walczyć zarówno na ziemi jak i w górze. Ale to może kwestia doświadczenia. W każdym razie coś w tym jest.Jestem nawet skłonny postawić tezę, że trenując chwyty można być łagodnym człowiekiem, nie mającym jak to się mówi "psychiki do walki" a jednak wygrywać konfrontację, bo w boksie, tajskim, czy kb to już się tak nie da
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wszystko zależy od osoby - znam takie które w parterze są agresywne i 'się trzepią' i takie, które w uderzanych walczą metodycznie i spokojnie (na ile to możliwe )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm może i są tacy, ja generalnie lubie walczyć i nie ma dla mnie różnicy czy klepać się w rękawicach czy szarpać w szmatach.
No właśnie, bez sensu ta ankieta.
W jakiej płaszczyżnie walczysz
W takiej jakiej wymaga sytuacja.
Napisano Ponad rok temu
Jaka agresja?
Ludzie agresywni - w ogole w sztukach walk - nie odnosza na jakims wyzszym (ponadpodworkowym) poziomie sukcesow. W walce liczy sie spokoj (nie wolno kojarzyc tego z flegmatycznym zachowaniem). Agresja jest utrata kontroli. czasami przy duzym szczesciu moze byc zrodlem chwilowego powodzenia. Ale w dluzszej perpsektywie jest raczej kula u nogi.
Dobry przeciwnik wykorzysta szybko Towja agresje i obudzisz sie przy po liczbie 9, w narozniku.
Mylisz agresje z atakiem non stop. A to dwie rozne sprawy.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mam osobiście takie zdanie że ludzie nieagresywni nie maja czego szukac w SW, dla nich proponuje szachy
Napisano Ponad rok temu
Nie wydaje mi się żeby temat był chybiony...
Trochę jest... bo PO CO wybierać między tym a tym, jak można mieć wash & go?
Napisano Ponad rok temu
w ankiecie brakuje opcji: jest mi to obojętne.
ja mam osobiście takie zdanie że ludzie nieagresywni nie maja czego szukac w SW, dla nich proponuje szachy
co Ty wiesz o szachach??!
to dopiero agresywny sport..
w czasie mistrzostw świata Korcznoj (pretendent) w czasie walki ( szachwej) kopnął Petrosjana (mistrza świata) i zaczęła się masakra..
nie żebym był zbyt wrażliwy..ale ludzie nie mający pojęcia o szachach deprecjonują ten sport... bez sensu..
poza tym nie zgadzam się z tezą, że brak agresji jest stopujący w rozwoju w sztukach walki..nigdy nie byłem osobą agresywną , mój styl generalnie polega własnie na wyczekiwaniu na błąd oponenta...
i jakoś nie czuje się gorszy aczkowliek w jestem tylko amatorem...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ja mam osobiście takie zdanie że ludzie nieagresywni nie maja czego szukac w SW
Ja jebię, trzeba gdzieś te mądrości spisywać chyba.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
..ale ludzie nie mający pojęcia o szachach deprecjonują ten sport... bez sensu..
spokojnie wogóle nie agresywny szuwarku
wcale nie deprecjonuje szachów, skoro uważasz ze deprecjonuje to dlatego ze odebrałes moją wypowiedż jako deprecjonująca osoby wcale nie agresywne
możesz być agresywny nieświadomie ale być musisz bo inaczej naprawde nie odnosił byś sukcesów w SW
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tamworth, Midlandsy
- Ponad rok temu
-
Biały kruk, czyli płeć piękna na zawodach sw.
- Ponad rok temu
-
Milionowy post na budo
- Ponad rok temu
-
Kubojitsu
- Ponad rok temu
-
Jakie mam możliwości z takim urazem?
- Ponad rok temu
-
worek
- Ponad rok temu
-
Czy dzieci powinny otrzymywać czarne pasy ?
- Ponad rok temu
-
Krewniacy- czy oddałbyś krew potrzebującym
- Ponad rok temu
-
Najlepszy sty walki.
- Ponad rok temu
-
Dzieci, kiedy i co ?
- Ponad rok temu