szukam informacji nt. Shorinji Kempo
Napisano Ponad rok temu
Atoml czy pamietasz moze jaki styl cwiczyl sensei Maciek przed Ryu-Te?
czy to nie bylo przypadkiem wlasnie shorinji kempo?
cos mi tak chodzi po glowie ale niepamietam czy to bylo dokladnie shorinji kempo czy cos podobnie brzmiacego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Jet Li to niby co cwiczyl jak nie kung-fu wushu? czy moze sie myle?
w kazdym razie mysle duzo ludzi slyszalo o tej odmianie Kung-Fu
Sam pokazałeś, że jednak ludzie pojęcia żadnego nie mają
Nie ma czegoś takiego jak "kung fu wushu". Kung fu i wushu to dwa słowa używane na określenie tego samego - ogółu chińskich sztuk walk. Niestety często używane błednie. Mogę napisać, że ćwiczę kung-fu, albo wushu, albo nawet "chinese boxing - to to samo. Styl to jest np. Wing Chun, albo taijiquan (Tai Chi Chuan). A Jet Li nie wiem, czy w ogóle ćwiczył jakikolwiek styl tradycyjnego wushu. Na pewno jest za to świetnym reprezentantem wushu sportowego (czyli wersji pokazowej, która nie jest przeznaczona do walki).
pzdr
Napisano Ponad rok temu
ja bylem przekonany ze jest cos takiego jak kung-fu styl wushu ktory jest stricte pokazowy i nie ma w nim walki (z przeciwnikiem cos jak kumite w karate)
Napisano Ponad rok temu
Ok, koniec offtopa
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Jedne z japończyków od Shorinji Kempo z Japan Week napisał maila w którym potwierdził że nie ma w Polsce oficjalnie żadnej szkoły Shorinji ale nie mamy tracić nadzieji że wkrótce powstanie czyli szymon jest nadzieja
Masz kontakt z tymi Japończykami z Shorinji?
Czy był to może sensei Shunji Utsunomiya z dojo w "Uwa" w Ehime?
Ja rozmawiałem juz z nimi osoboście po Japan week (z jedną z dziewczyn która znała angielski) i od niej się własnie dowiedziałem że w Polsce nie ma żadnych oficjalnych klubów, że są tylko w sąsiadujących krajach.
Z WSKO jak nie było odpowiedzi tak nie ma do tej pory
Nadzieje oczywiscie mam. Jestem głęboko zafascynowany tym stylem i chciał bym go trenować. Przede wszystkim ciesze się że nie jestem sam.
Pozdrawiam,
Szymon
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W skrócie oto jej treść:
Thank you very much for your e-mail.
We are glad that you liked the demonstration of Shorinji Kempo.
Please visit our website.
This page will answer all your questions.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
We do not have a branch in Poland, but I hope you will have a chance in the
future.
Thank you very much.
Gassho
Odniosłem wrażenie że ciężko tam o osobe dobrze mówiącą po Angielsku
Z podanego linka dowiedziałem się że aby trener był uprawniony do nauki Shorinji Kempo i był zarejestrowany w organizacji musi mieć przynajmniej 3 dan uzyskany w Japonii.
Trenerzy Shorinji Kempo nie mogą też jednocześnie uczyć innych sztuk walki jak Karate itp.
Faktycznie Shorinji Kempo nosi znamiona czegoś na miare sekty. Żeby trenować trzeba się zarejestrować w WSKO, wyjeżdzając za granice zmieniając klub potrzebna jest cała procedura transferu itp.
Nie zmienia to faktu że strasznie mi się ten styl podoba i gdy tylko będzie taka możliwość będe chciał go ćwiczyć
Pozdrawiam,
Szymon
Napisano Ponad rok temu
Zapewne jest to stare i dawno nieaktualne ale to świadczy o tym że było kiedyś w Warszawie w jakiejś podstawówce (na innym forum czytałem że przed 2001 rokiem zajęcia odbywały się w jakims technikum z jakimś 2 danem ale treningi były mierne)
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze jest film o Shorinji Kempo, nie dokumentalny a po prostu film akcji
nazywa sie "Sister street fighter" i wygląda na film dość leciwy (znalazlem info że jest z 1974 roku)
oraz współczesny trening :
Techniki mają bardzo fajne, troche przeraziła mnie ta niska garda i ręce niezbyt techniczne ale na filmikach widać że to jest zależne od klubu bo na każdym filmiku garde trzymają inaczej więc to pewnie kwestia wyboru/nauki trenera. Na niektórych filmikach jest typowa wysoka garda i techniki bokserskie.
po drugie Polska ma swojego szefa Shorinji Kempo! 8O
a jest nim dr. Paweł Gierycz. Czy ktoś coś o tym wie?
Pozdrawiam,
Szymon
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyokushin mam pytanie
- Ponad rok temu
-
kyokushin w szczecinie?
- Ponad rok temu
-