Krewniacy- czy oddałbyś krew potrzebującym
Napisano Ponad rok temu
Ps:
szacunek dla wszystkich dawców!!
Napisano Ponad rok temu
No właśnie... I zawsze mam dylemat - robić tatuaż, czy nie...Też bym z chęcią oddał krew, jednak osoby tatuujące się muszą odczekać co najmniej pół roku by móc oddać krew, więc w moim przypadku lipa... :roll:
Napisano Ponad rok temu
robic zaraz po oddaniu jak to mi sie raz zdarzyloNo właśnie... I zawsze mam dylemat - robić tatuaż, czy nie...Też bym z chęcią oddał krew, jednak osoby tatuujące się muszą odczekać co najmniej pół roku by móc oddać krew, więc w moim przypadku lipa... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Hejo!
A wogóle to kiedyś czytałem że oddawanie krwi nie jest takie znowu fajne dla organizmu. Przy regularnym oddawaniu krwi pojawiają się kłopoty z ciśnieniem - prawda to?
Pozdrowionka
Nie jest to prawdą. To podobne rozważania jak to czy zdrowsze jest masło czy margaryna.
Liczy się po 450 ml czyli jak ktoś oddał 8 razy to ma 3,2 litra - niestety. Ja mam 5,85 litra
Napisano Ponad rok temu
robic zaraz po oddaniu jak to mi sie raz zdarzylo
OOO - to jest myśl...
2 miesiące czekania i tak odpadaja...
Więc efektywnie się traci tylko 4 miechy... Good idea...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A badania mialem raczej dobre - w sumie nie sprawdzalem - lekarka tez nie mowila, ze sa zle, ale ja mam niedosluch. Slyszeliscie ta sprawe jak nie chcieli z blachych przyczyn pobrac od osob niewodomych?
Ze mna podobna akcja, tez pisalem do interwencji, ktos tam sie zainteresowal, ale potem juz nic nie robili chociaz napisalem w ktorej przychodzni u nas takie mozgi.
W Wawie powiedzieli ze przyjma moja krew .
Zobaczymy bo u mnie zostalem skreslony dozywotnio z mozliwosci oddawania krwi...
Ciekawe co bedzie dalej...
Oczywiscie minister zdrowia (a wlasciwie jego zastepca) przeprosil niewidomych, a babka z LPR mowila zeby nie pobierac od ludzi z przystanko WOODSTOk bo ich krew jest tez zla.
Paranoja.
Ja chetnie oddalbym krew dla kogos, za to mam badania i to jest uczciwy uklad.
I oddal bym krew zawsze kumplowi, gdyby mial np wypadek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A oddziałów terenowych nadal jest całkiem sporo, tylko godziny otwarcia takie mało przyjazne (7-13 to środek nocy do wczesnego ranka ;-)):
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oddałbym krew tylko w ekstremalnym przypadku , gdy dla uratowania czyjegoś życia nie byłoby innego wyjścia. Tak sam z siebie się nie odważę.
Napisano Ponad rok temu
jasne dajesz rady. a i pamietajcie jak oddacie krew nie jarać szlugów odrazu- ja widziałem jak gosc po scianie spłynął - ja mam tak że wieczorem moge isc na trening normalnie - nawet moge gorzołe walic bez jakis tam problemów- nawet pieelegniara tam na miesjcu mi mówiła że możan popic ale gdzies tak po 2-3 godzinach. ogólnie to nic strasznego.Jakie sa wymagania zeby mozna bylo oddac krew? Ja mam np. permamentnie wysoki poziom kofeiny we krwi, kwalifikuje sie?
Napisano Ponad rok temu
Jakie sa wymagania zeby mozna bylo oddac krew? Ja mam np. permamentnie wysoki poziom kofeiny we krwi, kwalifikuje sie?
Kofeina raczej nie powinna przeszkadzać. :-) Alkoholu nie pić, nie jeść tłustego posiłku poprzedniego dnia, nie palić za dużo, raczej nie można jeżeli je się regularnie leki. Ogólnie to lekarz ci powie podczas badania przed oddaniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie oddałbym honorowo krwi, nienawidzę uczucia jak coś ze mnie wysysają, i ogólnie igieł wbijanych w ciało. Nie mdleje przy tym, ale mam straszne obrzydzenie ,że się tak wyrażę.
Samego pobierania w ogóle się praktycznie nie odczówa, więc nawet byś nie wiedział, że coś z ciebie "wysysają". A co do igieł to bardziej nieprzyjemne jest badanie wstępne przed oddaniem, niż samo oddawanie już. Jak źle trafisz to cię panna skuje, inna sprawa, że przy tej ilości osób to jest praktycznie automatyczne i przebiega sprawnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Najlepszy sty walki.
- Ponad rok temu
-
Dzieci, kiedy i co ?
- Ponad rok temu
-
Worek - który wybrać?
- Ponad rok temu
-
treningi rano i wieczorem...
- Ponad rok temu
-
Co dla dziewczyny?
- Ponad rok temu
-
Ważne dla mnie pytanie, skerowane do bardziej doświadczonych
- Ponad rok temu
-
sekcje w czestochowie
- Ponad rok temu
-
jak trenowac w domu bez instruktora??i czy wogole sie da ??
- Ponad rok temu
-
Osrodki Muay Thai w Tajlandii
- Ponad rok temu
-
badania do bjj
- Ponad rok temu