PUCHAR ŚWIATA W KARATE TRADYCYJNYM
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie impreza zorganizowana jak zawsze u Kwiecińskiego na poziomie.
Jak zwykle finał Nuegebauer vs Gomez. Tym razem lepszy był Gomez.
Pokazy dzieciaków przygotowane fajnie, widowiskowo.
Pokaz embu (walka choreograficznie reżyserowana), pokaz kata drużynowgo z bunkai - było na co popatrzeć.
Ale walki ... za duży kontakt, za mały kontakt, technika "nie w czasie", za mała presja na podłoże, technika w nieprawidłowej pozycji. Świetnie wykonana technika wyprzedzająca wykonana przez Gomez'a i do tego genialnie wchodzaca w cel, a tu sędziowe robią zebranie czy przypadkiem nie było za mocno. Jak tu ocenić czy była "odpowiednią presja na podłoże", co oni tensometry mieli zamontowane?
Albo technika w złym czasie - skoro doszła do celu to o była w dobrym czasie.
No i co znaczy technika wykonana w niewłaściwej pozycji - skoro doszła do celu, to chyba nie ważne czy gość miał kręgosłup 90° w stosunku do podłoża czy 93°.
Taka formuła walki i oceny jak zwykle bardziej zroumiała dla sędziów niż dla publiczności -
generalnie jak zwykle cyrk sedziów.
No i doping ... szczeniacki stadionowy bez zaiteresowania się i zrozumienia tego co działo na tatami. Miałem wrażenie że większość tych rozdartych mord przyszła tylko dla możliwości powydzierania się niż obejżenia czegokolwiek.
Napisano Ponad rok temu
ja nadal uważam że chłopaki z KT są jacyś tacy bezbronni i sztywni w tym swoim kumite.
Nie mniej jednak pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Wiecie czy będzie jakiś filmik na youtube lub coś podobnego?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od wielu lat Gomeza lubię oglądać na turniejach i wydaje mi się, że wciąż "idzie" do przodu. Niezależnie od tego, jak go można ocenić poza tatami, Gomez jest naprawdę dobrym karateka. A Krzyś Neugebauer jest juz jakby trochę zmęczony - miał ostatnio bardzo dużo startów, jest silnie eksploatowany, wiele grup, które trenuje... Małem przyjemność przez pewien czas trenować z Krzysiem i trzymałem za niego kciuki. Ale oglądać Gomeza w kumite to przyjemność.
Napisano Ponad rok temu
szoda ze Neugebauer nie wygral
pierwszy raz na wlasne oczy widzialem senseia Nishiyame !
mam nawet zdjecia peta ktorego palil hahahaha
ps: pali kenty
Napisano Ponad rok temu
pierwszy raz na wlasne oczy widzialem senseia Nishiyame !
mam nawet zdjecia peta ktorego palil hahahaha
ps: pali kenty
Z całym szacunkiem dla senseia Nishijamy, ale karateka nie powinien palić :?
Napisano Ponad rok temu
......Bezbronni nie bezbronni, musiałbyś z którymś z nich zawalczyć a nie oceniać po tym jak to wygląda.
.....
Walczyłem. I niech to wystarczy.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego - jaki ma związek palenie z MA, bo nie bardzo widzę?
Napisano Ponad rok temu
Palenie jak wiadomo szkodzi zdrowiu: Zwęża tętnice, podnosi ciśnienie krwi, spłyca oddech, a tym samym ma negatywny wpływ na kondycję. Jednym słowem utrudnia trening nie tylko MA ale każdy związany z wysiłkiem fizycznym. Niweluje tym samym (do pewnego stopnia) pozytywny efekt zdrowotny związany z uprawianiem MA. Wielu z nas przecież właśnie dlatego uprawia sztuki walki. Czy to nie wystarczające powody, dla których palenie i trening Ma mają się nieprzymierzając jak pięść do oka ?
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Ma ktoś zgrana relacje i może udostępnić?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Palenie jak wiadomo szkodzi zdrowiu: Zwęża tętnice, podnosi ciśnienie krwi, spłyca oddech, a tym samym ma negatywny wpływ na kondycję. Jednym słowem utrudnia trening nie tylko MA ale każdy związany z wysiłkiem fizycznym. Niweluje tym samym (do pewnego stopnia) pozytywny efekt zdrowotny związany z uprawianiem MA. Wielu z nas przecież właśnie dlatego uprawia sztuki walki. Czy to nie wystarczające powody, dla których palenie i trening Ma mają się nieprzymierzając jak pięść do oka ?
:roll:
Gyaku Tsuki od dawien dawna krąży takie stare powiedzenie - PALENIE WYSZCZUPLA!!!
Napisano Ponad rok temu
No i doping ... szczeniacki stadionowy bez zaiteresowania się i zrozumienia tego co działo na tatami. Miałem wrażenie że większość tych rozdartych mord przyszła tylko dla możliwości powydzierania się niż obejżenia czegokolwiek.
Chciałbym krótko odnieść się do tego fragmentu wypowiedzi.
Zachowanie kibiców, szczególnie tych "przypadkowych" nie znających regół sportowych jest często nieodpowiednie ale czy nie wynika ono właśnie z zagmatwanych przepisów sportowych które czynią z walki twór podobny do ping-ponga (semi-kontakt) lub dziwną walkę zadaniową (knockdown)
Z tego co wiem to na zawodach boksu, chociaż publiczność jest tam powiedzmy jeszcze mniej "ułożona" nikt się z zawodników nie śmieje i traktuje ich z większym szacunkiem. To samo w wolnych walkach czy walkach toczonych według przepisów Seibudokai. Wybaczcie ale sam pamiętam sytuację gdy przed laty na zawodach Kyokushin kilku przypadkowych "żuli" wyśniewalo walki za nieuderzanie w głowę. Jako zawodnikowi było mi wtedy bardzo przykro ale... oni mieli rację Bo ludzie przychodzą chcąc zobaczyć walkę a widzą coś co jest jedynie jej namiastką.
Zapewniam że nie chciałem tu nikogo urazić, pragnąłem jedynie zwrócić uwagę na ten bolesny problem. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Napisano Ponad rok temu
....
masz całkowitą racje, ale.... na turniejach szermierki nikt sie nie smieje z zawodników
Napisano Ponad rok temu
....
masz całkowitą racje, ale.... na turniejach szermierki nikt sie nie smieje z zawodników
a ile osób ogląda takie zawody, oprócz samych zawodników, trenerów, mamy, cioci i młodszego brata? :wink: Nigdy nie byłem na zawodach szermierki i wierzę ci na słowo, byłem natomiast na zawodach karate i obserwowałem reakcję widzów a ty?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czynią z walki twór podobny do ping-ponga (semi-kontakt) lub dziwną walkę zadaniową [/b[b]](knockdown)
tak , tak , jak widać tylko to co Wy robicie jest godne uwagi , reszta to ping-pong
Od dzisiaj wszyscy bedziemy trenować nap.....nkę a najlepiej w Twojej organizacji.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
tak sobie czytam i czytam i mi sie troszke przykro robi...
impreza byla bardzo dobrze zorganizowana i tyle. ale tak to juz jest, ze zawsze musi zebrac sie kilka osob, ktore czerpia najwyrazniej dzika przyjemnosc z krytykowania. JEZELI SIE NIE PODOBA TO NIE OGLADAC!
i kropka.
i dajcie sobie ludzie spokoj.
zajmijcie sie swoim wlasnym podworkiem.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MŚ Seido Karate - Nagoja 2007
- Ponad rok temu
-
pytanka dotyczące zawodów dla dzieciaków
- Ponad rok temu
-
Sensei Stefan Więckowski
- Ponad rok temu
-
ZAPISY - jak poszło .
- Ponad rok temu
-
Pytanie do osób z Wałcza
- Ponad rok temu
-
Summer-Gasshuku w Hamburgu
- Ponad rok temu
-
Szkolenie instruktorskie
- Ponad rok temu
-
Kyokushin (WKO Shinkyokushinkai)
- Ponad rok temu
-
Wymagania Karate Fudokan
- Ponad rok temu
-
Czy istnieje jeszcze oryginalne karate SHOTOKAN ?
- Ponad rok temu