Minoru Mochizuki i Yoseikan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mochizuki sensei senior od poczatku niewiele cwiczyl aikido, natomiast wg wskazowek J.Kano probowal zachowac jak najwieksza liczbe szkol SW popadajacych w zapomnienie. Potem to wszystko razem pomieszal i wyszedl Yoseikan Budo. Zauwaz ze nawet w nazwie nie ma aikido LOL.
Napisano Ponad rok temu
Środek ujdzie, ale kata z mieczem na początku i kata bez broni pod koniec już niebardzo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Środek ujdzie, ale kata z mieczem na początku i kata bez broni pod koniec już niebardzo.
Po co ludzie nagrywaja i upubliczniaja cos takiego? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Dla pieniędzy i sławy? Młody Jasiu sie zachwyci a mama zapisze na trening.po co ludzie nagrywaja i upubliczniaja cos takiego? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Dla pieniędzy i sławy? Młody Jasiu sie zachwyci a mama zapisze na trening.po co ludzie nagrywaja i upubliczniaja cos takiego? :roll:
Osobiscie uwazam ze taki filmik moze wiecej osob zniechecic niz zachecic. Dla mnie osobiscie te poczatkowe kata z mieczem czy tez te kata bez broni na koncu to zupelna lipa.
Napisano Ponad rok temu
podaję linka:
jest to pokaz sensei Alain Floquet, który był uczniem Minoru Mochizuki i w swojej
szkole, którą nazwał Aikibudo wprowadził elementy judo kodokan tzn. sutemi waza,
których nauczył się właśnie od twórcy Yoseikan. Sensei Mochizuki ćwczył Aikido u
Morihei Ueshiba, judo chyba u Kyuzo Mifune, karate i Tenshin Shoden Katori Shinto
Ryu w którym proponowano mu tytuł menkyo kaiden, ale zrezygnował na rzecz
judo i technik bez broni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Randori bardzo ładne, zwłaszcza że zmysł taktyczny. Techniki pozostałe też ładne! Ćwiczy to ktoś w Polsce?
Chyba Staszek Cynarski trzyma z Alainem Floquet kontakt
Napisano Ponad rok temu
I tu mi sie nasuwa takie pytanie czy to ma racje bytu?
Napisano Ponad rok temu
Owszem ... ale nie każdy jest w stanie to zauważyć.
I tu mi sie nasuwa takie pytanie czy to ma racje bytu?
A czy wszystko musi byc robione po to zeby bylo zauwazane i mialo racje bytu ? 8)
Jedna osoba lubi jesc w McDonaldzie inna w Restauracji ludzie musza miec wybor ...
Napisano Ponad rok temu
Randori bardzo ładne, zwłaszcza że zmysł taktyczny. Techniki pozostałe też ładne! Ćwiczy to ktoś w Polsce?
Z tego co wiem jedyny bezpośredni kontakt z Alain Floquet ma Paweł Kliglich,
jego strona internetowa [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] pan Cynarski kiedyś ćwiczył u
sensei Floquet, ale z tego co mi wiadomo teraz nie utrzymuje kontaktu z
organizacją Aikibudo Alain Floquet, ale mogę się mylić...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Floquet to chyba nie Yoseikan, tylko aikibudo?
Spotkałem się z określeniem Yoseikan Aikido i Yoseikan Budo, ale również Yoseikan Karate. :roll: Nie wiem, czy Mochizuki krotko trenował aikido, ale trenował też sporo koryu (dostał też chyba certyfikat z Daito ryu od Dziadka) no i przede wszystkim judo. Dorwałem teraz książkę Mochizukiego z lat 40tych chyba, ale po francusku. Jak przeczytam to też pewnie dowiem się więcej.
Napisano Ponad rok temu
Wiekszość uzytkowników tego forum ma wieksze lub mniejsze pojęcie o SW, a większość osób, które sie zapisuja do róznych sekcji nie maja zazwyczaj doświadczenia i nie sa w stanie stwierdzic co jest badziew a co nie. Gdyby było inaczej utrzymały by sie tylko "porządne" szkoły i ni było by tyle dziwnych rzeczy .
Napisano Ponad rok temu
Ci którzy mają ochotę poćwiczyć Yoseikan podczas najbliższego stażu w Warszawie, znajdą odpowiednie zaproszenie w dziale Co, Gdzie,Kiedy. Proszę mi tylko podesłać maila abym zarezerwowal miejsce.
Obecnie można ćwiczyć tą szkołę u takich mistrzów jak:
Patrik Auge: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Kanada
Pascal Serei: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Kanada
Mochizuki Seiichi, Kato Kanichiro, Sugiyama Kensaku - Japonia
Hiro Mochizuki [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Francja
Alain Floque [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Francja
Jan Janssens [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Belgia (mój mistrz)
Aczkolwiek chciałem zaznaczyć iż część z nich skłania się ku tradycyjnym technikom nauczanym przez mistrza Minouru Mochizuki, a część jak np. jego syn Hiro Mochizuki .. hmmm... idzie z duchem czasów? .
Wywiad z mistrzem:
Bardzo ciekawie przedstawiona historia szkoły w wywiadzie z Patrickiem Auge:
Informacje o Yoseikan i Minoru Mochizukim znajdziecie w każdym wywiadzie lub artykule odnoszącym się do historii Aikido i Judo.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zginac plecy czy nie zginac - oto jest pytanie!
- Ponad rok temu
-
Powrót do ćwiczeń
- Ponad rok temu
-
Staz z Chiba sensei w Montrealu
- Ponad rok temu
-
aikikai - yoshinkan
- Ponad rok temu
-
Staż Shimamoto
- Ponad rok temu
-
Mając wyższy stopień niż prowadzący.
- Ponad rok temu
-
Poprawianie błędów
- Ponad rok temu
-
22-23.09 staz w Trzciance, Sensei Michał Górski!!!!
- Ponad rok temu
-
po obozie letnim z sensei Yamadą w Bernau
- Ponad rok temu
-
Oficjalna strona Sensei Yoshimitsu Yamady
- Ponad rok temu