Co dla dziewczyny?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podobały Ci się, nie masz pojęcia, nie trenowałaś :roll:... Od razu uprzedzam, że nie mam pojęcia o sztukach walki, ale zawsze mi się podobały, dlatego chciałabym spróbować...
Jako rekreacja nie ma dużego znaczenia. BTW Dziewczyny w kimonach fajnie wyglądają..... Otóż, który z tych stylów będzie lepszy dla drobnej, niezbyt silnej dziewczyny?
Pilates i aerobik - podobają Ci się, masz o nich pojęcie, ćwiczyłaś kiedyś :roll:... Czy może lepiej sobie od razu darować i zapisać się na jakiś pilates albo aerobik?
Napisano Ponad rok temu
Judo fajne tez jest, areobik i pilates olej. Chcesz SW to sie nie boj bo to frajda duzo wieksza.
Napisano Ponad rok temu
Podobały mi się, gdy widziałam je w TV czy na filmach, choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie będzie to tak efektowne.
Podobały Ci się, nie masz pojęcia, nie trenowałaś :roll:... Od razu uprzedzam, że nie mam pojęcia o sztukach walki, ale zawsze mi się podobały, dlatego chciałabym spróbować...
Nie, nie ćwiczyłam i raczej mnie nie pociągają. Rzuciłam po prostu jako przykład zajęć kojarzonych zwykle z kobietami i o których wiem, że siła fizyczna nie jest w nich potrzebna.
Pilates i aerobik - podobają Ci się, masz o nich pojęcie, ćwiczyłaś kiedyś :roll:... Czy może lepiej sobie od razu darować i zapisać się na jakiś pilates albo aerobik?
O ile się orientuję to karate kyokushin.Jakie karate mozesz trenowac? Jest pare (nascie) roznych styli, jak powiesz co to za rodzaj to moze napiszemy wiecej.
Też mi się tak wydaje, że to sprawiłoby mi więcej frajdy. Po prostu obawiam się, czy dam radę.Judo fajne tez jest, areobik i pilates olej. Chcesz SW to sie nie boj bo to frajda duzo wieksza.
Napisano Ponad rok temu
Nie, nie ćwiczyłam i raczej mnie nie pociągają.
... areobik i pilates olej.
Dasz. Wiem jak wyglądają w Krakowie zajęcia judo zamiast WF-u. Z karate jest pewnie podobnie.Po prostu obawiam się, czy dam radę.
Napisano Ponad rok temu
Propo wyboru to zależy jeszcze co lubisz i co liczysz osiągnąć. Treningi każdej sztuki walki dają satysfakcję, jeśli się do nich przykładasz. Jeśli liczysz na coś co pomoże Ci w samoobronie, to dla "drobnej dziewczynki" proponuję judo.
Napisano Ponad rok temu
Cóż, liczyłam się z tym.Fajnie co?? zamiast pomóc nowicjuszce, odrazu ją zjechali
A mógłbyś uzasadnić dlaczego judo?Jeśli liczysz na coś co pomoże Ci w samoobronie, to dla "drobnej dziewczynki" proponuję judo.
I generalnie, jakie są takie podstawowe różnice między judo a karate?
Napisano Ponad rok temu
No dziewczyno, braki w wiedzy ogólnej masz niezłe :roll:
W judo bedą Tobą rzucać, w karate Cię skopią
W judo będą cię dusic i wyginaś kończyny, w karate okładać pięściami
no i gi do judo jest dużo grubsze
Napisano Ponad rok temu
Przyznałam się do tego bez bicia w pierwszym poście.
No dziewczyno, braki w wiedzy ogólnej masz niezłe :roll:
Dzięki, dokładnie o to mi chodziło! Czytałam co prawda na Wikipedii i jakichś innych stronach, ale znalazłam głównie obszerne artykuły na temat historii, technik itp., a chciałam właśnie takiego obrazowego porównania.W judo bedą Tobą rzucać, w karate Cię skopią
W judo będą cię dusic i wyginaś kończyny, w karate okładać pięściami
no i gi do judo jest dużo grubsze
Czyli podsumowając zdecydowanie bardziej odpowiada mi judo. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie obawiam się rzucania, duszenia i wyginania kończyn. Bardziej - czy ja będę w stanie komuś zrobić to samo.dar, nie za dużo informacji na raz jak dla nowicjuszki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pewnie nie ale każda osoba początkująca tak ma.Bardziej - czy ja będę w stanie komuś zrobić to samo.
Jak treningi się spodobają to pracuj w domu nad kondycją to łatwiej będzie się walczyć, no i kup jakąś judoge albo nawet z trenerem pogadaj czy nie mógłby pożyczyć na pierwsze treningi.
U dziewczyn które sa pierwszy raz najczęstszy widok to:
- brak kondycji(no ale każdy ten brak ma bez względu płeć)
- łaaaadny widok skąpo ubranej dziewczyny
Wątpie aby ktoś nie chciał mieć jako bonus w ciągu roku taczania się po ziemi z biuściastą dziewuchą ale dziewczyna sie tylko głupio śmieje i ...tyle było z jej trenowania.
A jak się jednak wkręci to zostaje tylko kondycja no ale to już kwestia ambicji i takich tam.
Napisano Ponad rok temu
Zazwyczaj kobiety mają większe z uderzeniem kogoś niż uduszeniem.
Napisano Ponad rok temu
Owszem, dlatego wolę judo od karate. Mówiąc, że nie wiem czy będę w stanie miałam na myśli swoją drobną budowę ciała oraz brak siły fizycznej.Chodzi Ci o opory psychiczne
Zazwyczaj kobiety mają większe z uderzeniem kogoś niż uduszeniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do stylów chwytanych, to tam także liczy się masa/siła, chociaż nie w tak dużym stopniu może, jak w sportach uderzanych. O ile w karate ktoś cięższy mógłby ciebie "przytłoczyć" ciosami, w grapplingu możesz to jeszcze nadrobić techniką.
Napisano Ponad rok temu
:roll: , że jest na odwrót.... w stylach uderzanych(np w karate) masa mięśniowa i siła mają dużo większe znaczenie niż w stylach chwytanych(judo)...
Nie chcę jednak w tym miejscu wywoływać polemiki - w których sportach masa mięśniowa odgrywa większe znaczenie. Proponuję jednak zastanowić się ile czasu spędzają na siłowni judocy a ile karatecy.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ważne dla mnie pytanie, skerowane do bardziej doświadczonych
- Ponad rok temu
-
sekcje w czestochowie
- Ponad rok temu
-
jak trenowac w domu bez instruktora??i czy wogole sie da ??
- Ponad rok temu
-
Osrodki Muay Thai w Tajlandii
- Ponad rok temu
-
badania do bjj
- Ponad rok temu
-
wypelnienie worka profesjonalnie
- Ponad rok temu
-
Zmarł Sifu Larry Hartsell