sukces sportowy bez siłowni?
Napisano Ponad rok temu
niedawno wybrałem się pierwszy raz na zawody bjj i naciąłem się na typa który był silny jak koń.
jak tylko dałem się złapać to zwyczajnie mnie wydusił bez żadnych fajerwerków i nie miałem w tym momencie nic do powiedzenia bo zacisk był taki że by mi gały wyszły zanim bym się gdziekolwiek odwinął
na pociechę miałem to, że dalej nieźle sobie radził (w absoluto wygrał z masywniejszym kolesiem itd).
ale dopiero kiedy zobaczyłem, jak łaził bez bluzy - zrozumiałem na czym polegała pewna istotna różnica
i zastanowiło mnie to, co w temacie. czy bez siłowni w ogóle jest podstawa, żeby liczyć na sukcesy na zawodach?
ankietę dodaję ot tak sobie. najbardziej jestem ciekaw uzasadnionych opinii.
dzięki, pozdrawiam.
PS. w gi
Napisano Ponad rok temu
Zaznaczyłem ostatnią opcje. Ten Twój przeciwnik wiedział co z tą swoją siłą robić. Na tyle takich samych przypadków jak Twój można podać tyle samo odwrotnych czyli "niewysportowanych" zawodników pokonujących koksów.
Wg mnie siłownia pod bjj ma więcej minusów niż plusów. Pod kątem bjj robi sie oczywiście inne ćwiczenia na siłowni niż typowe, które mogą własnie przeszkadzać. Ja osobiście po siłowni na macie czuje sie jakiś nieswój, nie czuje naturalnie swojego ciała i wydaje mi sie że podupadłem na technice...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jednak przewaga jest tych co korzystają z siłowni jakieś 90%. Ogólnie dyskusja bedzie dosyć jałowa, jężeli będziemy się kłócić o taką z punktu teorii sporu oczywistą rzecz. Jka ktoś ma wątpliwości niech poczyta trochę fachowej literatury.Haha nie jest konieczna (patrz Radek Turek), ale jest bardzo wskazana (patrz Mamed i Cipek)
Napisano Ponad rok temu
trening sily i poprawianie ogolnej wydolnosci organizmu poza mata? koniecznie
crossfit.com
pozdro
lb
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
miedzy innymi to ze do treningu silowego nie potrzebujesz silowni. Cala masa cwiczen swoim ciezarem (pompki, grzbiety, przysiady, podciaganie sie na drazku, gumy...) No i przez wszystkich uwielbiana droga krzyzowa, zwana treningiem obwodowym :twisted:tak w ramach przydatnego offtopa, jakie sa zasadnicze roznice miedzy treningiem silowym, a treningiem "na silowni"?
Jako przyklad moge ci podac zapasnikow z wks grunwald,ktorzy z przyzadow maja tylko sztange, kule, widly,line, drazek i przyzad do wyciskania na barki, a sa silni jak konie. I jest to sila stricte pod mate, a nie pompa na plaze
Napisano Ponad rok temu
ale ćwiczenia siłowe wykonywane w ramach zajęć na macie są niezbędne, tu się wszyscy zgodzimy.
Napisano Ponad rok temu
o nawet znalazlem [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. kolega dostał bęcki na swoich pierwszych zawodach, co jest normalne. szuka przyczyn, też normalne. ale niezupelnie w dobrym miejscu, bo
2. w parterze, w przeciwieństwie do stójki, siła nie odgrywa aż tak wielkiej roli (co nie znaczy, że wogóle żadnej). zobaczcie podwieszony topic w dziale judo, traktujący o tym właśnie. więc
3. wobec ograniczonego czasu na treningi należałoby się skupić na technice bardziej niż na siłowni.
Napisano Ponad rok temu
To co napisali koledzy przede mną gdy technika jest na podobnym poziomie siła i wytrzymałość przesądza o wyniku walki.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wakacyjne treningi Gracie Barra Toruń
- Ponad rok temu
-
Wiek a BJJ
- Ponad rok temu
-
Wakacyjne treningi w Gracie Barra Gdynia