W sumie czemuby nie, choć ingerencja moda jest niezbędna aby to nie zeszło na kolejny gniot.
co sadzicie o skutecznosci aikido
Jeśli ktoś sumiennie trenuje i uzupełnia swoje umiejętności o uderzenia(w zasadzie boks głównie, ograniczmy to do worka i łapek) zamiast biadolić, że atemi to nie uderzenie to tak jest efektywne, pod warunkiem, że tłucze się z kumplem w ogródku i próbuje robić to z zachowaniem zasad aikido.
Na tym forum nie spotkałem się z kimś kto by twierdził, że na treningu aikido ma sparingi tak więc to jest spory minus dla aikido. Tylko, że czytając zagraniczne fora oraz opisy treningów jak to jest w innych krajach wyszło na to, że sparingi nie są jakimś tabu ani niczym szczególnym i nie są pomijane. Nie we wszystkich ale ogólnie pytanie o sparingi nie wywoływały zdziwienia.
W zasadzie można się czepiać co do "realnych ataków" ale ja bym to raczej pominął i wciąż się czepiał sparingów. Porównam do judo:
Uczymy się na treningach techniki np. osoto gari, później ćwiczymy obrone, później kontratak na obrone i powiedzmy, że mamy jakiś schemacik. Później uczymy się jeszcze innych schematów związanych z innymi technikami. Przychodzi trening randori. 10 walk, każda z innym człowiekiem no i okazuje się, że te schematy są nic nie warte. Gość sie nie broni przed osoto gari bo nawet nie daje mi zaatakować więc lipa! Tylko, że to zmusza do kombinowania tak samo w stójce jak i w parterze. Np. uchi maty nie moge zrobić bo coś mi w walce nie wychodzi więc może wejść z uchi matą a później do ouchi(kouchi?) gari? Takie myślenie buduje w człowieku doświadczenie w walce. Jak ktoś chce troche stresu dodać to można spróbować startować w zawodach.
Aikido ze swoją anty sparingową filozofią pomija najważniejszą część walki czyli strategię.
Jednak gdybym miał wymyślić zasady dla takich sparingów to też byłoby to kłopotliwe bo z czegoś trzeba zrezygnować(nie, nie chodzi mi o łapanie za palce

) no ale wszystkiego mieć nie można.
Narazie tyle bo kurde za duszno jest, musze skoczyć po lody Grycana
czy czlowiek taki jak np. Tissier poradzilby sobie w bojce ulicznej
Tissier zdaje się, że sam się przyznał, że dla niego bardziej efektywne są uderzane style....
pytanie czy akido jest skuteczne na ulicy czy rzeczywistosc to mma, sambo, bjj i muay thai
Czy aikido jest mniej skuteczne niż te wymienione sporty? Taaaak. Bo ludzie uprawiający sporty walczą na co tydzień(/dzień).