Koncepcja "kontaktu" i "żywego uke" w sz
Napisano Ponad rok temu
Prawda jest taka, że uczyć sie można tylko wtedy kiedy chce sie słuchać. jeśli w dojo birankaiowym ćwiczysz aikido jamadowe to sie nie spodziewaj że zrozumiesz. zwłaszcza, że po kilku latach treningu mówisz o współcwiczących wciąż "oni" To twój wybór - ja ci tego przez internet nie wytłumacze. miałes lepszych ode mnie do tego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zapytam sie inaczej:
kto sie wybiera do Wrocławia??
Napisano Ponad rok temu
Szanowny Shawnee, pmasz reklamuje, czy też zachęca do udziału w obozie w innym temacie. Ten temat jest okazją by sobie porozmawiać o koncepcji "kontakt i żywy uke w sz", gdzie uke w coniektórych szkołach bywa, że jest "ledwo żywy". Ot, co. Nie należy wyciągać pochopnych wniosków, a na spotkanie mistrza zza Oceanu trzeba się po prostu wybrać. Chiba Sensei to fascynująca indywidualność i tylko odpukać, aby taka okazja w Polsce ponownie się wydarzyła.Jak to wszystko czytam, to aż strach mnie ogarnia ...
Napisano Ponad rok temu
no ja ze łzami w oczach sie zastanawiam nad zamknięciem topiku.
zapytam sie inaczej:
kto sie wybiera do Wrocławia??
heheh, przeciez od razu ci pisalem, ze nikt spoza twojego dojo sie nie pojawi. A ty, Naiwny, wciaz czekasz na Gosci....
Gosciu, mam nadzieje ze nie chociaz w tym topiku nie odbiegniesz od tematu, bardzo prosze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Smailu bedzie!!! ale on to rodzina to ise nie liczy...
Ja się wybieram do Wrocławia. Przybęde zapewne na treningi 8 sierpnia i zostanę do soboty. Zastanawiam się jaką opcje opłat wybrać.
Napisano Ponad rok temu
Drogi gościu, zgadza się - pmasz reklamuje swój obóz w innym temacie. Jednak ten temat ja raz nawiązuje do osoby prowadzącej pmaszową Szkołę. I to do pmasza wysuwane są tutaj pytania tudzież sugestie, że aikido Jego nauczyciela jest jakieś takie nie teges. No to teraz powiedz mi, proszę, po co ja mam jechać do Wrocławia na obóz, skoro koncepcja jest do bani i stawy zagrożone zginaniem w obie strony? Tylko dla nazwiska prowadzącego i wpisu do legitymacji? Trochę drogo. I w ten sposób można "obsobaczyć" każdego, zawsze znajdzie się ktoś z inną wersją wydarzeń. Taka drobna różnica "sensei Chiba nie ma racji" i "mam odmienne zdanie w tym temacie niż sensei Chiba". Niby tak samo, ale nie to samo.Szanowny Shawnee, pmasz reklamuje, czy też zachęca do udziału w obozie w innym temacie. Ten temat jest okazją by sobie porozmawiać o koncepcji "kontakt i żywy uke w sz", gdzie uke w coniektórych szkołach bywa, że jest "ledwo żywy". Ot, co. Nie należy wyciągać pochopnych wniosków, a na spotkanie mistrza zza Oceanu trzeba się po prostu wybrać. Chiba Sensei to fascynująca indywidualność i tylko odpukać, aby taka okazja w Polsce ponownie się wydarzyła.
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, jak widzę, preferuje na tym forum raczej 'chat' niż merytoryczne dyskusje, zatem będę się skracał. Myślę, że dobrze wiedzieć, co inni myślą w określonym temacie. Możesz, ale nie musisz się tymi opiniami sugerować. Nie napisałem, że "sensei Chiba nie ma racji". To stwierdzenie jest zbyt ogólnikowe. Napisałem: "Uważam, że Chiba Sensei jest w błędzie, jeżeli chodzi o interpretację korzeni aikido, zaś jego droga nie wnosi nic dobrego w jego przyszłość." To opinia, którą potrafię uzasadnić. Nie mniej, zapewniam - spotkanie z mistrzem Chibą, jest warte każdego wydanego grosza.No to teraz powiedz mi, proszę, po co ja mam jechać do Wrocławia na obóz, skoro koncepcja jest do bani i stawy zagrożone zginaniem w obie strony? Tylko dla nazwiska prowadzącego i wpisu do legitymacji? Trochę drogo.
Napisano Ponad rok temu
Tego akurat nie neguję.Nie mniej, zapewniam - spotkanie z mistrzem Chibą, jest warte każdego wydanego grosza.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
(Chętnie to kiedyś przetlumaczę, o ile, oczywiście, Szczepan mnie nie uprzedzil.)
Z tegoż wlaśnie artykulu pochodzą poniższe perelki...:
As the old saying goes, we must understand that we may lead a horse to water but it is for the horse to choose whether or not he drinks...
It is important in training to correctly understand the roles of "uke" and "tori". Uke's role is to adjust himself/herself to the movement of tori and tori learns his/her movement with the cooperation of uke. Failure to understand this will lead to the misunderstanding that uke was thrown or pinned because tori's technique was excellent. Uke absorbs the movement of tori with his body by taking a pure fall. In other words, uke is not thrown but rather is practicing a form in which his role is to be thrown. Thus, the central character in practice is uke...
i coś specjalnie dla gościa:
No theory can be separated from practical aspects. It is all over for you if your theory turns into idealism...
Napisano Ponad rok temu
To nie ma chyba nic wspólnego z walką już, nieprawdaż?Z tegoż wlaśnie artykulu pochodzą poniższe perelki...:
In other words, uke is not thrown but rather is practicing a form in which his role is to be thrown. Thus, the central character in practice is uke... [/b]
Jeżeli rozpatrujemy ćwiczenie jako przygotowanie do walki, to taka koncepcja jest bzdurą.
No to się zdarza w 95% :twisted: większość moich wypowiedzi dąży do ukazania tego.No theory can be separated from practical aspects. It is all over for you if your theory turns into idealism...
Napisano Ponad rok temu
Polecam przeczytać calość...To nie ma chyba nic wspólnego z walką już, nieprawdaż?
Jeżeli rozpatrujemy ćwiczenie jako przygotowanie do walki, to taka koncepcja jest bzdurą.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
The encoded file /home/wsaikido/ftp/miszczmarian/hoax/libs/auth.lib.php has expired.WWW.MISZCZMARIAN.PL
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie ćwiczyc kenjutsu w wawie?
- Ponad rok temu
-
Aikido Yoshinkan
- Ponad rok temu
-
Fajne to Aikido:D
- Ponad rok temu
-
Aikido jako WF
- Ponad rok temu
-
Jaki powinien być instruktor aikido?
- Ponad rok temu
-
Egzaminy w aikido
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu 30.06-01.07.2007, komitet kolejkowy zapisy!
- Ponad rok temu
-
Fujimoto w Pradze
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu - decydujące starcie
- Ponad rok temu
-
Świercz Krzysztof
- Ponad rok temu