Aikido jako WF
Napisano Ponad rok temu
a także licznymi, bardzo burzliwymi rozmowami z pewnym gościem, wrócilem myślami do nienajnowszego przecież pomyslu wprowadzenia aikido do szkól jako pelnoprawnego zastąpienia (czy też może uzupelnienia) WFu zajęciami aikido. Co prawda mamy przyklady, jak się takie próby kończą na Kaszubach :twisted: , ale sądzę, że wcześniej czy później i tak do tego dojdzie.
Macie może jakieś doświadczenia, opinie, pomysly na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
każda przesada jest szkodliwa :-)
ale całkowite zastąpienie wf-u... moim zdaniem każdy powinien nauczyć się (albo przynajmniej spróbować ;-) ) odbijać piłkę siatkową, pograć w kosza czy kopaną.
Napisano Ponad rok temu
No i fakt, że w-f powinien zawierać elementy różnych dyscyplin indywidualnych i zespołowych.
Napisano Ponad rok temu
po co?ale całkowite zastąpienie wf-u... moim zdaniem każdy powinien nauczyć się (albo przynajmniej spróbować ;-) ) odbijać piłkę siatkową, pograć w kosza czy kopaną.
Napisano Ponad rok temu
Generalnie opłaca się mieć podstawowe umiejętności z zakresu gier zespołowych, dla celów rekreacyjno-towarzysko-społecznych. A tak, z prokreacji nici :wink:
Żeby wprowadzić aiki-wf trzeba by dać alternatywę. Czyli, albo zaliczasz normalny wf, albo SW /aikido,judo, karate/, czyli coś jak sekcje na uniwerku. Teoretycznie możliwe, praktycznie - kasa taki pomysł zablokuje, nie wspominając o betonie w ministerstwach i na parafiach.
Japończycy mają tradycję, to mają i w szkołach, u nas nikt tego nie oczekuje.
Napisano Ponad rok temu
W naszej tradycji kulturowej kopie się gałę (mówi się tak jeszcze?), gra w 2 ognie czy też innego kosza. Nie można zakładać, że wszyscy jak jeden duch okrzykną, że aikido jest ql i z ochotą graniczącą z fanatyzmem będą się tarzać po macie w stylu japońskim.
Następna sprawa (już tu wspomniana) to koszta: maty są drogie, gi też niezbyt tanie... I (chyba) naturalny opór rodziców przez wprowadzaniem sekty do szkoły. Nie ma co ukrywać, że aikido nie ma dobrego PR w tym kraju (co już również było wspomniane, nie tylko w tym wątku).
Napisano Ponad rok temu
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem, to Aikido nie jest dla kolan za dobre, więc chyba odpada.
no bez przesady, kung fu na kolana tez zbytnio pozytywnie nie wpływa, że nie wspomnę o boksie od którego zęby wypadają
judo chyba byloby ciekawsze dla maluchów :wink:
Napisano Ponad rok temu
WF jest ważny i jak wspominał Randall, daje umiejętności (powinien zapewnić) przydatne w życiu społecznym.
Czy można zatem go zastąpić, tą formę jaka jest obecnie? Oczywiście tylko po co? I tak coraz więcej młodzieży to lewusy ruchowe, którym jaka kolwiek forma ruchu jest wrogiem.
Osobiście wolę grać z synami w kosza niż im senseiować. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o włef na studiach:Macie może jakieś doświadczenia, opinie, pomysly na ten temat?
Mam obecnie judo i jest to najlepszy włef jaki w życiu miałem.
Tak to bilard/snooker byłby jak dla mnie świetnym włefem.
Zaś z narzucanych przez szkoły lepszego niż basen chyba nie będzie bo co mi z plażowej siatkówki jak ze sportsmenką na golasa się nie pokąpiemy w morzu/jeziorku
Napisano Ponad rok temu
no bez przesady, kung fu na kolana tez zbytnio pozytywnie nie wpływa, że nie wspomnę o boksie od którego zęby wypadają
Ale ja nie proponuję zastąpienia WFu kung fu, ani boksem. Chociaż tak naprawdę sportowe wushu nadaje się jak najbardziej. Zresztą w kung fu, czy karate nie ma takiego nacisku na rzuty itp., kolano nie musi dźwigać ciężaru dodatkowej osoby.
Nie mówię, że Aikido jest be, ale sztuki walki powinny zostać tym, czym są
Napisano Ponad rok temu
Patrząc w ten sposób w-f powinien zniknąć ze szkól bo jest zbyt niebezpieczny i tworzy kalekich uczniów
Powinien być w-f do wyboru: pływalnia, piłka xxxx, lekka, aikido, judo - to by było ok.
Napisano Ponad rok temu
plus bilard/snooker i ...daido juku :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:Powinien być w-f do wyboru: pływalnia, piłka xxxx, lekka, aikido, judo - to by było ok.
Napisano Ponad rok temu
WF jest nie tylko od tego żeby ruszać się ale również nauczyć podstaw popularnych sportów. I aikido nie jest dla dzieci.
Jeżeli jakaś szkoła prywatna chciałaby robić aikidgo zamiast Wychowania Fizycznego, to jej sprawa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do wspomnianych padów - jestem jak najbardziej ZA! Nawet w oderwaniu od SW powinno się tego uczyć na zajęciach WF-u.
Napisano Ponad rok temu
Wiem, że podobne zajęcia (judo) odbywają się w jednym z chojnickich gimnazjów, ale nie pamiętam, na jakiej zasadzie (może jako SKS). Sam też prowadziem parę lat coś takiego w szkole podstawowej za stawkę nauczycielską... Plusem byl przyszly liczny narybek do sekcji. 8) 8) 8)
A jak z formalnego punktu wygląda zaliczanie WFu aikido w szkolach wyższych?
Napisano Ponad rok temu
Ocena jest wystawiana na podstawie frekwencji delikwenta.A jak z formalnego punktu wygląda zaliczanie WFu aikido w szkolach wyższych?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaki powinien być instruktor aikido?
- Ponad rok temu
-
Egzaminy w aikido
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu 30.06-01.07.2007, komitet kolejkowy zapisy!
- Ponad rok temu
-
Fujimoto w Pradze
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu - decydujące starcie
- Ponad rok temu
-
Świercz Krzysztof
- Ponad rok temu
-
termin "zlotu"
- Ponad rok temu
-
Staż z Jean Marie Mileville (19-20.05.2007 Poznań)
- Ponad rok temu
-
Spotkajmy się, co?
- Ponad rok temu
-
Letnia szkoła Aikido z Andy Sato 6 dan oraz E.Germanov 5 dan
- Ponad rok temu