Egzaminy w aikido
Napisano Ponad rok temu
Jestem nowym użytkownikiem forum. Tak sie złożyo że akurat ćwicze w Stowarzyszeniu Yoshinkai Aikido Polska i nie moge się zgodzi z raf2 w kilku kwestiach.
1. Całkiem niedawno byłem świadkiem egzaminów na których niezdało kilka osób w tym egzaminy m.in. na 1 kyu. Odbywały się one w Gliwickim dojo i są do dziś pamiętane jako "rzeź niewiniątek"
2. Cennik który został przytoczony jest dla mnie całkowicie obcy. Obecnie obowiazująca karta zgłoszeniowa na seminaria YAP definiuje sprawe kosztów dośc jednoznacznie. Koszty egzaminu składają się z 3 części:
1. Opłaty seminaryjnej - czyli opłaty za udział w seminarium w zalezności czy jest to seminarium z zagranicznym gościem czy z "miejscowymi" instruktorami i długości seminarium wacha się ono od 30-100 ZŁ. I jest to opłata tycząca sie zarówno osób zdających jak i tych którzy nie podchodzą do egzaminu.
2. Opłaty egzaminacyjnej i jest ona w EURO a nie w ZŁ jak podano wcześniej a jej wysokośc zależy od stopnia na ktury zdaje aplikant.
3. Opłaty za certyfikat , także EURO.
I teraz kolejno opłata seminaryjna to po prostu koszty zwiazane z wynjmem sali, opłaceniem hotelu senseja, biletu lotniczego, honorarium itp. Opłata egzaminacyjna to opłata która zazwyczaj pozostaje w dyspozycji sensei'a przeprowadzającego egzamin, a opłata za certyfikat ( który wydawany jest przez Honbu Dojo ) "leci" do Honbu Dojo.
Wygląda to mniejwięcej tak. Natomiast co do tego czy jest to "zbijanie kasy" to bym się wstrzymał bo z tego co wiem w organizacji YAP 80% to instruktorzy którzy prowadza zajęcia z pasji do Aikido i nie jest to ich źrudło utrzymania (nie otrzymują wynagrodzenia za prowadzone zajęcia).
Zapraszam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam serdecznie
Napisano Ponad rok temu
Akurat ceny na stopnie kyu które podałem sa pawdziwe moge przysięgnąc nawet na mistrza Ueshibe! Moi instruktorzy maja stopien 1 dan wraz z egzaminem isntruktorskim na podstawie którego moga egzaminować. Opłaty są podawane zawsze w PLN gdyż jeszce nie weszliśmy do strefy Euro więc nie ma takiej potrzeby.
Co do stazu który ostanio w grudniu odbył sie MOSiR w Zabrzu to wszyscy zdali a naprawde zdawało nas dużo
Przychylam sie do wczesniejszej wypowiedzi ze raczej chodzi o "nabicie" kasy. Natomiast godziwe zasady które mi odpowiadaja odziwo stosuja mistrzowie z wysokimi stopniami.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam serdecznie
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo to International Yoshinkai Aikido Federation z siedzibą w Honbu Dojo w Tokyo jasno określa że osoby posiadające 1 dan oraz są oficjalnymi egzaminatorami IYAF mogą egzaminować osoby do 4 kyu - patrz www (na samym dole ) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Więc nie rozumiem skad taki cennik jezeli egzaminatorem był 1 dan ???
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Termin zlotu 30.06-01.07.2007, komitet kolejkowy zapisy!
- Ponad rok temu
-
Fujimoto w Pradze
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu - decydujące starcie
- Ponad rok temu
-
Świercz Krzysztof
- Ponad rok temu
-
termin "zlotu"
- Ponad rok temu
-
Staż z Jean Marie Mileville (19-20.05.2007 Poznań)
- Ponad rok temu
-
Spotkajmy się, co?
- Ponad rok temu
-
Letnia szkoła Aikido z Andy Sato 6 dan oraz E.Germanov 5 dan
- Ponad rok temu
-
VI Letnia Szkoła Aikido Złotów 2007 - P. Norbelly (6 dan)
- Ponad rok temu
-
Co powiecie o, albo ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie
- Ponad rok temu