Nie bierzemy sędziów z łapanki,
czyli skad miałaś sędziów, skoro nie dotarli...?
wiele kontuzji nie wynika z za silnych ciosów tylko z braku gardy !!
Teraz to dałaś popis! light contakt - to nie znaczy "wysoko trzymać gardę" tylko "lekki contact"! Formuła light podobnie jak semi contact, w kickboxingu, jest kierowana raczej (ale nie konicze) do osób początkujących - takich jak lido - i ja nie dziwię się, że ktoś może opuszczać ręce w gardzie. Po wtóre - za prawidłowy przebieg walki, tzn. wg przepisów, odpowiada sędzia - zawodnicy podczas walki nie czują granicy light - full, ale sędzia pownien być na to przygotowany i interweniować, jeśli kontakt jest za mocny. Czy zdyskwalikowałaś kogoś za mocny kontkat? Zauważ, w kickboxingu każda z formuł walki (semi, light, full) jest
wyraźnie oddzielona a i tak zdarzają się dyskwalifikacje za mocny kontakt.
Co śmierć nie nauczyła ?? ale bo ja nie rozummiem? lekarz (nie pielęgniarka) na sali wszyscy zobowiązani posiadać zgodę lekarza na start w zawodach ...
Ja nie o tym - tam pewnie też był lekarz. Wiesz ja Ci daje przyjacielską radę, jako trener, sędzia i organizator zawodów - jeśli coś się stanie na Twoich zawodach, to Ty jako pierwsza pójdziesz siedzieć - to że w regulaminie napisałaś, że nie ponosisz żadnych konsekwncji za powstałe kontuzje wynikających walki - nie ma najmniejszej mocy prawnej. Zawsze jest winny - nikt nie ukarze, zawodnika, trenera, czy sprzątaczki - po piersze - sędzia arbitujący pojedynek, po drugie i sędzia główny, ktory czuwa nad całością i organizator, w zależności kogo prokurator będzie chciał posadzić. Ale zrobisz jak zechcesz. Wiesz w Stanach na tego typu zawodach nawet nie można uderzać w głowę, bo organizatorzy boją się firm ubezpieczeniowych, bo za takie złamanie noska, nie wypłaciłabyś się ... u nas też to jest możliwe.
teraz też nie rozumiem rękawiczki na narty
Ja tydzień wcześniej sędziowałem Mistrzostwa Polski PUT w Zawierciu - wyrzuciłem zawodnika, bo na rękawicach nie mial oznacznia wagi a waga ma znaczenie podaczas zaawania ciosu - prawda ??
( a wiesz ile kiepskich ustaw produkuje nasz parlament i co powiesz ludzie nie nie płaćcie podatków bo szkoda pieniędzy ?? )
Ejno zaraz mi tu o Ojcu Dyrektorze zaczniesz pisać - trzymaj się tematu. Bo jakoś mam wrażenie, że chcesz mi przypisać te złe ustawy, tudzież duże podatki :roll: (Sex afera w samoobornie, to też nie moja sprawka - na prawdę
Droga Renato!
Popieram Cię i Twój pomysł, nie atakuję Ciebie i nie mam zamiaru. Ale nie unoś się, sama na pocztku prosiłaś o konstruktywną krytykę - więc proszę. Wyciągnij wnioski z tej edycji i natępny turniej zrób tak, by marudów było mniej (bo zawsze ktoś... ;-) ) Ja wierzę, że to Ci sie uda i chętnie wyślę moją grupę, ale jeśli będzie drastycznę łamnie regulaminu (niezleżnie czy wygramy czy przegramy swoje walki i niezależnie czy będziemy coś wnosić pod względem sportowy i takie tam :wink: ) - natychmiast wycofam moich uczniów - dla mnie ich zdrowie jest ważniejsze.
też pozdrawiam
MarKos