Po IX grand Prix w Kobyłce
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
po wyjściu za matę powinno być STOP i w grapplingu wznowienie w tej samej pozycji na środku maty a w walkach podniesienie i zaczynamy od stójki
Ja jako organizator i sędzia od walki wręcz mimo najszczerszych chęci nie mogę odpowiedać za decyzję pojedyńczych sędziów - czasem ponoszę konsekwencję ich decyzji np.
1. zrobili 6 kategorii wagowych /męskich/ a miało być pięć w grapplingu / i trzeba było domontować jeden komplet nagród /
2. interweniowałam przy źle przesędziowanej walce /grapplin/ i walka została powtórzona z innym sędziom / trener składający skargę był usatysfakcjonowany/
Organizujemy konkurencję grapplingu korzystając z "nie swoich" sędziów.
Każdy klub ma prawo zgłosić "swojego" sędziego / jest odprawa sędziowska ustalenie kto z kąd i kogo nie powinien sędziować / po zawodach sędzia otrzymuje wynagrodzenie /
I to wszystko jest bardzo ładne w teorii bo w praktyce było tylko 3 sędziów do grapplingu i można powiedzieć "sami swoi" Trzeba docenić to, że się starali i pamiętać,że to tacy sami ludzie jak my i zawsze zdarzają się pomyłki.
Napisano Ponad rok temu
nie mam do ciebie żadnych pretensji za sędziów. a. ten z LGT rzeczywiście się popisał i to nie raz i nie dwa. czyli - samowolne decyzje?
czy za rok jakoś to unormujecie?
Napisano Ponad rok temu
nastepne fotki :wink: szukajcie nokałtow :twisted:
nokaut
ehh mata zielona / moje sędziowanie /
1. zawodnik Łosic bez gardy wchodzi w nogi w tym czasie przeciwnik zaczął mawashi geri - chłopaczek dostaje w szczękę i upada fotki 6462 do 6464 odwieziony do szpitala na badania - zostaje zwolniony przez lekarza po kompleksowych badaniach głowy / bez wstrząsy i innych urazów/
2. Zawodniczka z radomskiego kluby Tkd wykonuję technikę obrotową i kopie na brzuch (niestety chyba piętą) Zawodniczka gospodarzy / czyli moja / nie zdążyła przyblokować dostaje - troszkę boli ale decyduje się walczyć dalej - powtórka to samo kopnięcie i nie ma sensu kontynuować walki bo zdrowie najważniejsze ( uderzając centralnie w brzuch nawed lekko można spowodować ból - wszystko zależy od brzucha )
Napisano Ponad rok temu
koleś który jest na dole wchodził w nogi na górze schodzi na kolana przy czym trafia go parę razy cala walka tak wyglądała i nie tylko ta .i dziwnym trafem ten koleś od wejść w nogi wygrywa kategorie chociaż moim skromnym zdaniem za takie wejście w nogi to punktów niema no chyba ze dla tego co na górze bo ten z dołu ląduje na brzuchu
P.S.Jeszcze jeden nokałt był Tomek kopnoł w głowe chłopaka okreżnym (stało mu sie cos powaznego )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a teraz proszę o wyjaśnienie przepisów
koleś który jest na dole wchodził w nogi na górze schodzi na kolana przy czym trafia go parę razy cala walka tak wyglądała i nie tylko ta .i dziwnym trafem ten koleś od wejść w nogi wygrywa kategorie chociaż moim skromnym zdaniem za takie wejście w nogi to punktów niema no chyba ze dla tego co na górze bo ten z dołu ląduje na brzuchu
Zawodnik wchodzacy w nogi walczyl typowo pod przepisy - takiego zawodnika nie mozna kopnac kiedy juz jest na kolanach, po drugie uderzyc mozna tylko od dolu bo z boku lub z gory mozna uderzyc w tyl glowy za co mozna dostac ostrzezenie, jesli przeciwnikow schodzacemu uda sie obalic przeciwnika nawet niechlujnie na ziemie to moze dostac jeden punkt za kazde obalenie. Choc moim zdaniem tak jak ryzykowal to schodzenie na zawodach na ulicy zakonczylo by sie szybko ciosem lub kopnieciem w glowe. Dzieki walce pod przepisy zyskal wiecej punktow ... to jest sport.
Napisano Ponad rok temu
ale tu chodzi mi o to zdjęcie on wchodzi przeciwnik na kolanach ma punkt czy nie :wink:
a pytanie z stąd ze on dziwny trafem wygrywał tak walki a inni remisowali albo przegrywali i to jest zastanawiające.
P.S. Właśnie to jest walka sportowa wiec trzeba znać przepisy dlatego te pytania
Napisano Ponad rok temu
Ps. i watpie aby akurat ktorys z sedziow za cos takiego dal punkt
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedz
Napisano Ponad rok temu
Co do przepisów, przydałoby się dokładniejsze objaśnienie niuansów przed zawodami, bo pózniej rodzą się nieporozumienia i niesnaski.
Jest jest jeszcze jeden najpiękniejszy dla mnie nokaut w wykonaniu naszego kolegi Radka
P.S. Jestem autorem tych zdjęc
Napisano Ponad rok temu
to w takim razie sędziowie się nie popisali
Dzięki za odpowiedz
po to jest trzech sedziow oceniajacych aby bylo jak najmniej niedomowien i pomylek ale i tak nie kazdy po zawodach bedzie zadowolony
Napisano Ponad rok temu
Ale poza tym organizatorom należą się brawa,bo postarali się,aby oprawa i atmosfera stały na wysokim poziomie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. już doczytałem, nadział się
Napisano Ponad rok temu
regulamin - wszystko co nowe jest trudne - jak Łosice przyjechały pierwszy raz na GP do Kobyłki / chyba 3 lata temu albo i 4 / to 80 % przegrało swoje walki przez pkt. karne /uderzeenia po przechwycie / pomarudzili, że regulamin trochę tego e, no itd wzieli się poczytali potrenowali i proszę
nokauty w lighte no to zmora wynikająca
po pierwsze:
- brak gardy!!!!
- nie przemyślane wejście w nogi /bez gardy/
po drugie
- zawodnicy ile by im nie przpominał zawsze zapominają że cios jest dla zdobycia pkt i ma być lekki i kontrolowany !!!
W sportowym jiu jitsu / a taki był regulamin / jest wyjaśnione co to jest rzut /obalenie, sprowadzenie/
....Rzut lub obalenie jest zaliczane, gdy został zapoczątkowany w polu walki lub na pasie dzielącym.
Ocenie podlega rzut, wyniesienie lub obalenie w wyniku którego przeciwnik:
upadł na plecy,
upadł na pośladki,
wykonał przewrót przez plecy,
wykonał most tyłem,
wykonał pad w przód. / w interpretacji - lub potparł się choćby jedną ręką /
co do rękawic - to moje prywatne zdanie to jedno, a przepisy to drugie ale jest duż szansa że to był ich ostatni kwiecień
Napisano Ponad rok temu
Moje fotki z zawodów:
Napisano Ponad rok temu
czy ma ktoś filmiki z walk ??
nasze będą pod koniec tygodnia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Filmy i materiały filmowe z zawodów w sportowym ju-jitsu
- Ponad rok temu
-
Szkoły ninjutsu i tp.
- Ponad rok temu
-
III Otwarty Turniewj o Puchar Polski Ju-Jitsu
- Ponad rok temu
-
Ból w klatce piersiowej
- Ponad rok temu
-
MP Ju-Jitsu wyniki i krótki film
- Ponad rok temu
-
Goshin-Ryu Wrocław - opinie? (a może inne propozycje?)
- Ponad rok temu
-
MISTRZOSTWA POLSKI JU-JITSU JAWORZNO 11. 03. 2007
- Ponad rok temu
-
Krótka Filmowa relacja z MŚ w JJ 2006r
- Ponad rok temu
-
Jaka mata..?
- Ponad rok temu
-
jj dabrowa gornicza