LD a sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
Jest cos takiego jak świadomy sen. W skrócie jest to sen w którym wiemy że śnimy i możemy robic w nim co chcemy (latanie, spełnianie swoich marzeń etc.). W śnie takim można też ćwiczyć sobie różne rzeczy(takie jak taniec) . Podobno w iluś procentach ćwiczenia takie mają odzwierciedlenie na jawie. Można było by więc wykorzystać to do ćwiczenia aikido lub innyczh sztuk walki.
Co o tym sądzicie, czy takie ćwiczenia naprawde będą miały wpływ na jawę?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Można było by więc wykorzystać to do ćwiczenia aikido lub innyczh sztuk walki.
Co o tym sądzicie, czy takie ćwiczenia naprawde będą miały wpływ na jawę?
Ameryki bracie to nie odkryłeś 8)
To się nazywa wizualizacja i takie rzeczy psychologowie sportowi robia juz z zawodnikami od LAT.
Eksperci od wizualizacji potrafia dzięki poruszeniu wyobraźni ćwiczącego wyciągnąć z niego maksimum efektywnej techniki bo
wizualizowanie ( sobie jak robimy technikę, wchodzimy do rzutu itp ) daje często wieksze efekty niż samo fizyczne ćwiczenie.
W końcu to mózg jest największą bronią człowieka i on o wszytkim decyduje.
Napisano Ponad rok temu

Wpływ na jawę ma ogromny, miałem świadome sny dotyczące jazdy na desce i może nie tyle jakiś tam poziom techniczny ale potwornie mnie jazda na desce wciągała coraz bardziej. Myślę, że z treningami tak samo, jeśli ktoś trenuje w dzień i w nocy i tym śni to trening staje się absolutnym niezbędnikiem w życiu.
Napisano Ponad rok temu
W aikido i tak już rozwój fizyczny jest zepchnięty w otchłanie przez "duchowść" i notorycznie się wmawia adeptom, że sprawnośc fizyczna nie gra roli w ogóle.
A teraz jeszcze kliku Sensei podłapie i zaraz się znadzie jakiś tam Miszcz DAN uczen tego i tego co zacznie wizualizacyjne seanse za 100zł urządzać i będzie mówił, że juz nawet ćwiczyc nie trzeba bo właduje Ci wiedze i umiejętności prosto do móżgu jak na krześle w matrix-sie :roll: A nie dowiarkom bedzie dawał link do mojej wypowiedzi na VB
Więc sprostuje trzeba ćwiczyć i i jeszcze raz ćwiczyc fizycznie.
Wizualizacja jest tylko uzupełnieniem do solidnej bazy-wiedzy ( trzeba wiedziec jak technikę poprawnie robic żeby móc sobie ją poprawnie wizualizować )
Trzeba tez technkię byc w stanie fizycznie wykonac stąd tężyzna fizyczna jak i wiele innych cech ( takich jak np pamięć mięśniowa- składasz się szybciej do rzutu niz zdążysz nad tym pomyśleć ) i innych czynników które trzeba potem i nieraz krwią wypracować.
Także potrencjalni Aikidoccy naciągacze WON

Napisano Ponad rok temu
Ja raz we śnie jak chciałem sprawdzić czy to napewno sen to trzasnąłem mawashi w jakąś ścianę no i ...obudziłem się
To ja raz widziałem jak zaduszony w parterze zawodnik leżał minute-półtora nie przytomny, walka się juz dawno rozstrzygneła, a jak lekarka go ocuciła to ten tylko łapnął świadomośc i założył lekarce balage

Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Staż z Ireneuszem Kołodziejakiem 5 DAN, Rzeszów 20-21.04.'07
- Ponad rok temu
-
Staż w Warszawie
- Ponad rok temu
-