powrot Bosa?
Napisano Ponad rok temu
slyszalem ostatnio pogloske jakoby Wim Bos mial znow centralnie egzaminowac w Polsce. czy moze ktos potwierdzic lub zaprzeczyc?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sam wiesz tsunami że aby nauczyć się układów, poznać sposoby wykonywania walki krokowej itp. trzeba włożyć znacznie więcej pracy niż nauczyć się walczyć.
Generał Choi zawsze to powtarzał i pewnie powtarza to Twój trener .
A wiesz dobrze że był on kiedyś Mistrzem Europy w formach i wiesz że woli on walczyć niż robić je robić nawet na treningach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
>Ze strony PZTKD:
"egzamin przeprowadzi Mistrz Ung Kim Lan - VIII dan w asyście Jerzego Jeduta – VI dan i Zbigniewa Bujaka – VI dan lub Janusza Gutkowskiego – VI dan. "Egzamin 24-06-2007r
Napisano Ponad rok temu
Ps. a wlasnie : ta samoobrona na egzaminie na czarny pas ..90 procent osob to nie wie gdzie jest chyba ..Boze widzisz a nie grzmisz, na szczescie w moim klubie priorytetm sa walki i oby tak zostalo bo sie wszyscy zaczniemy cofac w rozwoju inaczej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Generał tworząc system walki który nazwał TKD miał na celu stworzenie optymalnej i skutecznej broni dla swoich żołnierzy z pułku bodajże "białych tygrysów"(nie pamiętam dobrze).
Była to najbardziej militarna forma TKD. Jeżeli ktoś z WAS miał przyjemność osobiście rozmawiać z Koreańczykiem ze stopniem min. 7 dan (ja miałem 3 razy) i ten otworzyłby się przed wami, potwierdziłby że najbliżsi współpracownicy Generała w czasie wojny zabijali swoich przeciwników gołymi rękami.
Ale po okresie walk Generał stworzył SZTUKĘ, dla ludzi w każdym wieku (to słyszałem bezpośrednio od NIEGO). Tak aby poprzez perfekcyjne opanowanie technik kształtować swoje ciało i hartować osobowość.
Powiedz mi tsunami. Czy ty ze swoimi kontuzjami dotrwasz do mojego wieku i będziesz tak długo trenował? Chyba nie (chociaż wiesz dobrze że chciałbym się mylić). Zdecydowana większość kontuzji bierze się również stąd że braki techniczne, OLEWANIE ROZCIĄGANIA, nieprawidłowo obciążają aparat ruchowy.
I powiedźcie mi moi mili, kto jest większym mistrzem - ten którego cechy psychomotoryczne kreują go od razu na wielkiego fightera (tak jak tsunami w czasie swojej świetności lub jego brat teraz), czy ciężka praca faceta w wieku ??? 30lat kształcącego do perfekcji układy, mimo iż biologia nie bardzo mu w tym pomaga?
Sorki za rozległy wykład, ale nie przypominam sobie żeby jakiś wielki wojownik typowych SPORTÓW walki, był aktywny np. po 50. Oczywiście są wyjątki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobiegam 37 lat i... preferuję ciężki trening nastawiony na skuteczność w walce niż ćwiczenie walk krokowych i innych technicznych elementów, które robi się pod egzaminy.I powiedźcie mi moi mili, kto jest większym mistrzem - ten którego cechy psychomotoryczne kreują go od razu na wielkiego fightera (tak jak tsunami w czasie swojej świetności lub jego brat teraz), czy ciężka praca faceta w wieku ??? 30lat kształcącego do perfekcji układy, mimo iż biologia nie bardzo mu w tym pomaga?
Napisano Ponad rok temu
Ano właśnie żeby dopracować układy trzeba wielu lat ćwiczeń. Nieustannego poprawiania błędów, ciągłego treningu. Nauczyć się ruchów nie jest trudno ale każdy z nich wykonać prawidłowo to już sztuka. W walce wystaczy pomyśleć i nauczyć się kilkunastu skutecznych technik - wszystko
A ja osobiście sadzę, że również dopracowanie umiejętności walki na poziomie mistrzowskim wymaga lat ćwiczeń, i sztuką jest zastosowanie w walce perfekcyjnie wyszkolonych elementów taktyczno-technicznych. Inaczej będzie to dokładnie to samo, co robienie układów na zasadzie "aby ruchy"...
Od razu też wyjaśniam - doceniam tak wkład pracy mistrza układów, jak i mistrza walki...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do zawodnika w wieku 37 – wyjątek (bardzo chlubny zresztą) potwierdza moją tezę. W Chinach, Japonii, Korei sztuki walki ćwiczą ludzie po 60 i więcej. Jakoś nie widzę ich w sprzęcie. Zaznaczam mówię tu o sztuce walki stworzonej przez Choi’a. I ja też wolę walczyć, co już pisałem.
Napisano Ponad rok temu
Mam ponad 30 lat, walczyłem dłużej niż Ty (choć nie umywają się do Ciebie moje osiągnięcia) i też zbijałem wagę. I nic mnie nie boli.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
?
- Ponad rok temu
-
?
- Ponad rok temu
-
Ubezpieczenie
- Ponad rok temu
-
Napis na pasie!
- Ponad rok temu
-
black belt?
- Ponad rok temu
-
Hanmudo
- Ponad rok temu
-
WTF to nie jest Taekwondo?? (wywiad z gen. Choi Hong Hi)
- Ponad rok temu
-
Zawody w TKD ITF w Oleśnicy na żywo w sieci
- Ponad rok temu
-
Regulamin zawodów ITF
- Ponad rok temu
-
sprzedam komplet ochraniaczy NOWY
- Ponad rok temu