Seminarium Kashima w Toruniu
Napisano Ponad rok temu
PIERWSZE TORUŃSKIE SEMINARIUM
KASHIMA SHINTO RYU KEN JUTSU
PROWADZĄCYM ZAJĘCIA BĘDZIE SENSEI
TOMASZ SOWIŃSKI
(4DAN AIKIDO AIKIKAI)
DATA: 24 LUTY 2007
MIEJSCE : SZKOŁA PODSTAWOWA NR 23
UL. OSIKOWA 11 W TORUNIU
ROZKŁAD ZAJĘĆ:
10:00-12:00 OFICJALNE OTWARCIE SEMINARIUM
I TRENING KEN JUTSU
14:00-16:00 II TRENING KEN JUTSU
16:30-17:30 TRENING Z JO
KOSZT :
- CAŁE SEMINARIUM 40ZŁ
- POJEDYNCZY TRENING 15 ZŁ
Prosimy na seminarium zabrać bokken lub bokuto oraz jo
Pytania można kierować pod nr tel 502-515-758
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie do SONYego co masz przecie sensei Sowińskiemu? A może potrafisz lepiej i możesz to jakoś udokumentować to chętnie nawiąże z tobą współpracę dotyczącą Kashima.
Jak na razie wyżej stawiam tylko sensei Pomianowskiego.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja juz kilka razy pytalem sie senseia Pomianowskiego jaki ma stopien, i nigdy nie otrzymalem odpowiedzi :?
Czyli rozumiem że w Kashima są stopnie :twisted:
A swoją droga Szczepan mógłbyś zarzucić jakimś linkiem lub napisać jak to jest z tymi stopniami, kto przyznaje, kto ma do tego uprawnienia itp...
Napisano Ponad rok temu
Ja juz kilka razy pytalem sie senseia Pomianowskiego jaki ma stopien, i nigdy nie otrzymalem odpowiedzi :?
W Koryu absolutnie decydująca jest linia przekazu. Nauczyciel-uczeń.
Mój nauczyciel dał mi uprawnienia z których korzystam i nauczam w Budojo Kashima Shinryu.
Tyle musi ci wystarczyć za odpowiedź. A jak nie wystarczy to twój problem nie mój.
Pozdrawiam Szczepa. 8)
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie w 100%, linia przekazu to podstawa. Np. twoj instruktor nie ma prawa nadawac stopni ani nawet nauczac, z punktu widzenia linii. Moze dlatego nie nadaje ci zadnych stopni?W Koryu absolutnie decydująca jest linia przekazu. Nauczyciel-uczeń.
Mój nauczyciel dał mi uprawnienia z których korzystam i nauczam w Budojo Kashima Shinryu.
Tyle musi ci wystarczyć za odpowiedź. A jak nie wystarczy to twój problem nie mój.
Pozdrawiam Szczepa. 8)
tez pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie w 100%, linia przekazu to podstawa. Np. twoj instruktor nie ma prawa nadawac stopni ani nawet nauczac, z punktu widzenia linii. Moze dlatego nie nadaje ci zadnych stopni?W Koryu absolutnie decydująca jest linia przekazu. Nauczyciel-uczeń.
Pozdrawiam Szczepa. 8)
tez pozdrawiam
No widzisz Szczepek, rozmowa z tobą na ten temat nie ma sensu. Nic komplentenie nie rozumiesz i nie chcesz zrozumieć. Posiedź w Japonii dłużej niż 2 tygodnie to może coś do ciebie dotrze.
Linia przekazu polega na tym że ja mam zgodę od mojego nauczyciela a on ma zgodę od swojego. I żaden dupek w Ameryce takoż i ty nic na to nie poradzi. W Japonii pozycja w Koryu opiera się na szacunku i uznaniu środowiska Budo, a nie na wymachiwaniu papierkami wątpliwej autentyczności.
Stopnie zaczynają się kiedy masz do czynienia z prawnie zarejestrowaną organizacją a relacja uczeń-nauczyciel uzupełniona jest regulaminami i relacjami statutowymi a także polityką. :roll:
Napisano Ponad rok temu
również pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tez bym chcial sie dowiedziec co z tymi stopniami, no ale jak widac nic nie rozumiem jedno jest pewne, ze sensei Pomianowski zadnego stopnia nie ma. Znaczy ze nikt w Polsce nie ma zadnego stopnia? Calkiem prawdopodobne. Jak bede mial wiecej czasu po poszperam zeby sie dowiedziec jakie te stopnie dokladne sa i kto je nadaje. Cierpliwosci.Błagam nie kłóccie się znowu o Inaba sensei... :wink: Tylko czy ktos mi może napisac jak to jest ze stopniami. Tez zgadzam się że relacja uczeń-nauczyciel jest najważniejsza, ale mimo wsdzystko chciałbym się o tych stopniach dowiedzieć
również pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ollrajt, znaczy zadnego stopnia nie posiadasz. Powiedz to wyraznie, mowienie prawdy nie przynosi wstydu. Co zaczyna byc podejrzane, szczegolnie w Koryu, jak ktos zamiast powiedziec wprost, zaczyna cos kombinowac i opowiadac dyrdymaly.No widzisz Szczepek, rozmowa z tobą na ten temat nie ma sensu. Nic komplentenie nie rozumiesz i nie chcesz zrozumieć. Posiedź w Japonii dłużej niż 2 tygodnie to może coś do ciebie dotrze.
Linia przekazu polega na tym że ja mam zgodę od mojego nauczyciela a on ma zgodę od swojego. I żaden dupek w Ameryce takoż i ty nic na to nie poradzi. W Japonii pozycja w Koryu opiera się na szacunku i uznaniu środowiska Budo, a nie na wymachiwaniu papierkami wątpliwej autentyczności.
Stopnie zaczynają się kiedy masz do czynienia z prawnie zarejestrowaną organizacją a relacja uczeń-nauczyciel uzupełniona jest regulaminami i relacjami statutowymi a także polityką. :roll:
Poza tym zainteresowales mnie, powaznie. Opowiedz nam jaki posiadasz szacunek w Japonii i jakie masz uznanie w srodowisku Budo -- tutaj by sie przydaly konkretne nazwiska, zeby mozna bylo to szybko sprawdzic. Mam kolege co pracuje w Tokyo, ma samochod i mowi doskonale po japonsku, dla niego to bedzie fraszka. Porozmawiam z nim przez Skypa i juz bedzie wszystko jasne.
Napisano Ponad rok temu
Choć też słyszałem, że naistotniejszy jest szacunek... bo wielu ma stopnie nieadekwatne do umiejętności z różnych powodów... a na najwyższym szczeblu to jest bardziej bawienie się w polityke niż weryfikacje faktycznych umiejętności...
Stopień może być legitymacją do nauczania, dlatego u nas w Katori są, ale szczerze mówiąc to cała zabawa ze stopniami też nie należy do klarownych...
Napisano Ponad rok temu
Stopnie to teoria, osobiście wole sprawdzać rzeczy w praktyce. Miałem przyjemność spotkać wszystkie trzy omawiane osoby osobiście, rozmawiałem i odczułem na sobie co potrafią i uważam każdą z osobna za bardzo miłą i kompetentną. (choć bycie miłym ma tu najmniejsze znaczenie)
Licytowanie się stopniami jest zabawne, z tego co wiem w Kashima nie ma stopni i już.
Temat jest o stażu gdzie można spotkać się osobiście z prowadzącym i zweryfikować swoje jak i jego umiejętności. Skoro nadarza się taka dogodna sytuacja to po co snuć niekończące się dysputy, nie lepiej pojechać, poćwiczyć i przekonać się samemu?
Napisano Ponad rok temu
wiesz tak troche sie drocze po przyjacielsku z El Presidente, po starej znajomosci. Sorry za off topik.Szczepan a dlaczego akurat tak uczepiłeś się tych stopni?
Napisano Ponad rok temu
wiesz tak troche sie drocze po przyjacielsku z El Presidente, po starej znajomosci.
Szczepek masz kolegę w Tokio? no to super!
Poproś go zatem aby zajrzał do 2-3 najbardziej renomowanych japońskich periodyków na temat Koryu, i przejrzał je wyrywkowo za ostatnie 20 lat. (jako wybitny expert wiesz które to tytuły )
Poproś go żeby sprawdził jakie nazwiska obecnie żyjących instruktorów prezentowane są najczęściej w zestawianiu z nazwą Kashima Shinryu. Tylko nie mów mi potem, że japońskie czasopisma budo opanował antyszczepanowski spisek i układ. :wink:
Napisano Ponad rok temu
A to w porzadku, nie wiedzialem ze chodzi ci o gazetowy szacunek i uznanie.Szczepek masz kolegę w Tokio? no to super!
Poproś go zatem aby zajrzał do 2-3 najbardziej renomowanych japońskich periodyków na temat Koryu, i przejrzał je wyrywkowo za ostatnie 20 lat. (jako wybitny expert wiesz które to tytuły )
Poproś go żeby sprawdził jakie nazwiska obecnie żyjących instruktorów prezentowane są najczęściej w zestawianiu z nazwą Kashima Shinryu. Tylko nie mów mi potem, że japońskie czasopisma budo opanował antyszczepanowski spisek i układ. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale nie zapominajmy że jednak stopnie w koryu również były i nie demonizujmy, tworząc wrażenie że nie są wogóle do niczego potrzebne...
Stopień przecież jest (a przynajmniej powinien być) pewną gwarancją tego, że dana osoba legitymizuje się umiejętnościami w danej szkole nie dla szpanu tylko po to żeby uczeń miał pewność że nie uczy się jakiegoś widzimisie instruktora tylko szkoły pochodzącej z konkretnego źródła.
Stopień powinien dawać pewność tego że to czego się uczymy u danej osoby jest faktycznie tym czego się gdzie indziej uczą...
Bo tak to każdy może sobie wyjść i różne rzeczy mówić... i oczywiście inni mogą wiedzieć że ma jakieś umiejętności, ale przeciętny człowiek trochę się będzie kierował takimi wskazuwkami jak stopień... a bardziej oznaczenie osoby jaka ten stopień nadała
Napisano Ponad rok temu
Ale nie zapominajmy że jednak stopnie w koryu również były i nie demonizujmy, tworząc wrażenie że nie są wogóle do niczego potrzebne...
W Kashima są oczywiście stopnie, a raczej etapy zaawansowania. Ale Szczepek chciał sprowokować dyskusję o tym kto może a kto nie je określać. A to już w koryu temat rzeka i to kręta. Dlatego gdy prowokuje nie fair dostaje wymijające odpowiedzi. :?
Kashima kenjutsu można zobaczyć [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Proszę o wasze opinie.
- Ponad rok temu
-
Szkoły walki mieczem w Lublinie?
- Ponad rok temu
-
SEITEI IAI KATA