Skocz do zawartości

Zdjęcie

L2T kontra L2D CE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
109 odpowiedzi w tym temacie

budo_mel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Re: L2T kontra L2D CE

Mel narzekal na wyparowanie paczek. Lepiej doplacic te 5 baksow i je ubezpieczyc....

Jak kupowałem (lato i jesień ubiegłego roku), to nie było takiej opcji.

-- M.

• 0

budo_robototo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 452 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aha...zestaw o który pytałem lepiej sie sprawdza myślę L2D ze swoja długościa lepiej leży w dłoni jako podpórka do pistoletu, a l1D byłaby tak bardziej rekreacyjniej niż do roboty pomocna...a koszt razem myślę że taniej...czyli co zamawiac u nich warto czy ryzyko zbyt duże że przepadnie?
  • 0

budo_robototo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 452 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a czy jak podepnę pod np fenix L1D CE aku Sanyo Eneloop to dioda mi wytrzyma?
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

L2D ze swoja długościa lepiej leży w dłoni jako podpórka do pistoletu, a l1D byłaby tak bardziej rekreacyjniej niż do roboty pomocna...a koszt razem myślę że taniej...czyli co zamawiac u nich warto czy ryzyko zbyt duże że przepadnie?

Myślę, że w takim wypadku bardziej zależało by mi na jednaj latarce, która nie jest zbyt przekombinowana, włącza się jednym kliknięciem na maxa i odpowienio świeci oraz na drudiej, która jest mała i ma kilka poziomów świecenia. :wink:
  • 0

budo_kaszu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

double post
  • 0

budo_kaszu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a dlaczego mialoby sie cos stac?
Jezeli chcecie zamawiac jakas inna metoda np Global Priority Mail i miec to jako "gift" bez zadnych oplat dodatkowych to LIGHTHOUND... ceny takie same
  • 0

budo_robototo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 452 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a dlaczego mialoby sie cos stac?
Jezeli chcecie zamawiac jakas inna metoda np Global Priority Mail i miec to jako "gift" bez zadnych oplat dodatkowych to LIGHTHOUND... ceny takie same

...jak możesz to daj do nich linka....chodzi o lighthound....jaki koszt wysyłki do polski? ...chyba jednak zapoluję na L1D CE...wymiarowo w dłoni się miesci... :lol:
  • 0

budo_robototo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 452 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a odnośnie sanyo, chodzi mi o to czy faktycznie są takie dobre jak pisza o nich na stronie producenta....zaintrygowały mnie.... :wink:
  • 0

budo_ov_darkness
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1044 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo dobre. Ale mają trochę niższą pojemność niż zwykłe NiMH.
  • 0

budo_kaszu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo dobre. Ale mają trochę niższą pojemność niż zwykłe NiMH.

z niezaleznych testow wynika ze wszystko co podaje producent jest jak najbardziej autentyczne, o niebo lepiej dziala w niskich temperaturach (przy 2-3 st.C traca tylko 10-15% pojemnosci, zwykle kilkadziesiat %) a pojemnosc rzeczywista tylko o okolo 20-25% czyli nie tak duzo
  • 0

budo_robototo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 452 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no i złożyłem zamówienie za wielką wodą na L1d ce...a teraz czekam z niecierpliwością...i zaopatrze sie do niej w te aku sanyo eneelop...ciekawe jak to zagra :wink:
  • 0

budo_teodoryk
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 73 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tu macie parę beamów do porówniania:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

L2D CE z lewej, Shorthorn SSC Z-Power z prawej, 50m

Shorthorn z lewej, Elite 4W z prawej 50m

L2D CE ver Elite 50m

Podsumowanie w paru słowach: SSC przy 700mA wypala dziury w ścianie !!!

Za te pieniędze co ta latarka kosztuje, to nie chce mi się brać lutownicy do ręki i wkładać SSC do Elite, tym bardziej że Waion zapowiada nowy model Elite na SSC.

Aż strach pomyśleć co to będzie za parę mieś jak pojawią się nowe lumiledy 115lm/W :) Tak więc uwzględniając straty, to będzie gdzieś 220-250lm przy 700mA. mnie już naprawdę wystarczy te 150 :)
  • 0

budo_mel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tu macie parę beamów do porówniania:

Podsumowanie w paru słowach: SSC przy 700mA wypala dziury w ścianie !!!

Za te pieniędze co ta latarka kosztuje, to nie chce mi się brać lutownicy do ręki i wkładać SSC do Elite, tym bardziej że Waion zapowiada nowy model Elite na SSC.

Aż strach pomyśleć co to będzie za parę mieś jak pojawią się nowe lumiledy 115lm/W :) Tak więc uwzględniając straty, to będzie gdzieś 220-250lm przy 700mA. mnie już naprawdę wystarczy te 150 :)

Zdjęcia przemawiają do wyobraźni. 50 metrów to przy tych jasnościach optymalny dystans, lepszy niż świecenie po ścianach.
Tak się też kiedyś zastanowiłem, że w zasadzie jak zaświecę ponad 50-100 metrów to i tak nic nie zobaczę, bo albo mnie odblask powali, albo jako krótkowidz niewiele będę widział. Jednakowoż SSC w kilku wygodnych modelach (sprawdziłem HDS, VariBright i jej pochodne) z regulacją jasności spisuje się znakomicie.
Tymczasem Osram wypuścił wici o diodzie ponad 1000 lumenów ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]), że będzie niedługo dostępna i ja już zgłupiałem. To, cholera, jeszcze nie przerobiłem zapasu LuxIII i co z tym teraz zrobić? Szit!

-- M.

• 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tymczasem Osram wypuścił wici o diodzie ponad 1000 lumenów ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]), że będzie niedługo dostępna i ja już zgłupiałem. To, cholera, jeszcze nie przerobiłem zapasu LuxIII i co z tym teraz zrobić? Szit!

-- M.

Spoko, gdzieś wepchasz. U mnie za parę dni na przykład SSC. :wink:
Tak się zastanawiam, czy ta dioda współdziałała by z oryginalną optyką w Lenserkach, ale chyba marne szanse co?
  • 0

budo_mel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

-- M.

Spoko, gdzieś wepchasz. U mnie za parę dni na przykład SSC. :wink:
Tak się zastanawiam, czy ta dioda współdziałała by z oryginalną optyką w Lenserkach, ale chyba marne szanse co?

Piszą 1000 lumenów przy 75 lm/W, co daje 13,5 W mocy diody, ale jest też info, że te 75 lm/W jest przy 350 mA. Więc jeśli ta dioda jest zasilana prądem 350 mA, to napięcie powinno wynosić 13,5 : 0,35 = 38,5V
Chyba że świeci 1000 lm przy większym prądzie, bo 40 V to już kopie, no i potrzeba 13 sztuk baterii cr123... No tak, ale poświeciłyby 3 godziny pełną mocą lub na przykład 9 godzin światła 300 lm....
Tak czy inaczej jest to ciekawe.

-- M.

• 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piszą 1000 lumenów przy 75 lm/W, co daje 13,5 W mocy diody, ale jest też info, że te 75 lm/W jest przy 350 mA. Więc jeśli ta dioda jest zasilana prądem 350 mA, to napięcie powinno wynosić 13,5 : 0,35 = 38,5V
Chyba że świeci 1000 lm przy większym prądzie, bo 40 V to już kopie, no i potrzeba 13 sztuk baterii cr123... No tak, ale poświeciłyby 3 godziny pełną mocą lub na przykład 9 godzin światła 300 lm....
Tak czy inaczej jest to ciekawe.

-- M.[/color]

Melu, ja pytałem o te, które montujesz teraz i oryginalną optykę z Lenserka. :wink:
Przed tymi nowymi, to widzę świetlaną przyszłość, tyle, że nie w kompaktowych latarkach. :wink:
Sam przeliczałem moc i myślę, że przy tych 1000 lm będzie jednak więcej niż 13,5 W, ze względu na większe straty cieplne. Tak czy siak, owo cudo w oświetleniu samochodów, czy w domu i kilku innych zastosowaniach ma szansę się przyjąć. Do latarki, przynajmniej takiej, jaką ja ze względu na wymiary chciałbym używać chyba raczej nie, chyba, że sprawa dotyczyłaby czegoś na kształt przenośnych reflektorów, do poszukiwania wrogich samolotów z potężnym akumulatorem, bo wtedy jak najbardziej. :wink:
  • 0

budo_mel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="CassiniMelu, ja pytałem o te, które montujesz teraz i oryginalną optykę z Lenserka. ]

Aaa, tego nie wiem... W reflektorkowych lampkach po zamocowaniu SSC reflektorek trzeba nieco podtoczyć, nie mam pojęcia, jak się zachowa kolimator. Ale mam jakieś kolimatorki w szpargałach, może się temu przyjrzę.

-- M.

• 0

budo_mar3
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cassini - SSC nie testowalem na kolimatorku od LL, ale cree xr-e radzi sobie calkiem calkiem, swieci jak luxeon tylko NIECO jasniej, :D
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie chodzi o to NIECO jaśniej, tyle, że bez rozwalenia parametrów jakie ma światełko z kolimatora w Magicu. :wink:
  • 0

budo_mar3
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm do magica nie zakladalem, ale do tych malych to bez problemu, swiatlo nie traci parametrow, wyglada identycznie i specjalnie nic nie trzeba kabinowac.
Wlasciwie to cree z wiekszosca kolimatorkow swieci dobrze, tylko jeden z tych co spr wypadl fatalnie , fraen 35mm 4,5*
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024