Sorry za zdublowanie posta ,ale kolega powy�ej te� ma sporo racji,to czy baton b�dzie b�dzie broni� czy zwyk�ym gumowym dr��kiem to ju� zalezy od intencji w�asciciela.Natomiast sporo zalezy od okolicznosci,ja wiem ze noszenie batona jest na granicy polskiego prawa ,ja wiem ze ustawa o broni stwierdza ze pa�ki z metalowym zako�czeniem s� uznawane za bro� i mimo to nosze batona pomijaj�c ze nie znajduje si� na liscie broni bia�ej jak np: nunchako b�de go nosi� dalej.
Bzdura.
Broni� jest to co zosta�o wymienione w ustawie o bronii i amunicji jako bro�.
Pistolet jest broni� bez wzgl�du na to czy zostaje u�yty przez bandyt� do strzelania do policjanta, czy na odwr�t.
Nie kolego, to Ty piszesz tu bzdury.
W definicjach Ustawy o broni i amunicji mowa jest o broni palnej (art 4 ust. 1 pkt 1), nie zaĹ o pistolecie. Poczytaj konstrukcjÄ definicji: kaĹźda okreĹla czyn lub czynnoĹÄ i to decyduje o klasyfikacji danego przedmiotu jako broĹ (art. 7). JeĹźeli przeczytasz art. 3 to dowiesz siÄ, czego nie dotyczÄ i do czego ograniczone sÄ przepisy tej Ustawy (a wiÄc i definicji zawartych w tej Ustawie). JeĹźeli czegoĹ nie rozumiesz, skorzystaj z pomocy radcy prawnego albo adwokata.