Sparringi w Krav maga- plusy i minusy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ESDS jest niewątpliwie ciekawym stylem. Podobało mi się psychologiczne rozpracowanie konfliktu, "usypianie" czujnosci przeciwnika przez pokazywanie, że nie chce się walczyć (w pozycji niezagrazajacej, a jednoczesnie pozwalajacej się obronić), a potem nagły atak. Podobały mi sie treningi sytuacyjne. System jest prosty i skuteczny, gdybym miał kogoś przez dwa dni nauczyć jak sie bronic pewno wybrałbym ESDS (albo techniki Street Safe Vunaka).
Mam jednak wątpliwosci, czy zadawane w ESDS "płaskacze" podziałałyby na przeciwnika np. naćpanego PCP, albo silnie naładowanego adrenaliną. Twórca stylu twierdzi, że byłyby skuteczne, ale nie chciałbym w sytuacji krytycznej przekonać sie, ze nie mial racji IMO w takiej sytuacji pewniejsze są metody opierające sie nie na zadawaniu bólu, tylko na uszkodzeniu struktury ciala przeciwnika.
Minusem była kiepska organizacja seminarium w którym brałem udział.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gdybys miał szybko nauczyc zupełnego laika skutecznej obrony, to uczyłbyś RATa czy Street safe?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
RAT to program.
To nie są techniki, źebyśmy rozumieli o czym mówimy.
Street Safe ma inne załoźenia niź RAT. Nadaje się rzeczywiście bardziej dla laików, bo polega na zasadzie uderz i spieprzaj...
RAT bardziej na zasadzie - zdemoluj przeciwnika.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ulicznyj boj
- Ponad rok temu
-
Prośba do admina?
- Ponad rok temu
-
Masc znieczulajaca
- Ponad rok temu