Boks czy tkd?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lubię Tkd ale wkurza mnie bezsensowna nauka układów na treningach, ten czas można by lepiej spozytkowac...
Zgadzam się w 100% powinni usunąć z tego sportu ten komiczny aerobik, a ten czas poświęcić jak nie na ręce nawet to chociażby na techniki specjalne (wyskoki, obrotówki itp.)
Napisano Ponad rok temu
Moja opinia - mozecie sie z tym nie zgadzac ale w takim wypadku prosze o argumenty
Napisano Ponad rok temu
Mam taki mały problem... Chodzę na Tkd Itf o 3 miesięcy, a kumpel namawia mnie na Boks, i tu moje pytanie co jest skuteczniejsze na ulicy, w walkach 1:1 itd. ?
Napisano Ponad rok temu
boksu nie cwiczy sie po to by wyjsc na ulice i komus najebac :?
Moja opinia - mozecie sie z tym nie zgadzac ale w takim wypadku prosze o argumenty
ależ oczywiście że jak ktoś się zaangażuje w ćwiczenie i sport to nie robi tego zeby się bić na ulicy, bo ma inną motywację i o to chodzi, ćwicząc sport z motywacją do bicia się na ulicy, wydaje mi się, że nikt długo nie poćwiczy.
Ale dlaczego boks a nie np. TKD.
- bo boks wykształca technike silnego uderzenia ręką, i na tą technikę kładzie się szczególny nacisk (nie chodzi tu np jak w TKD o finezje, refleks, lekkość) ale o coś najprotszego, najsilniejszego i najskuteczniejszego czyli jeden cios i the end - tego np w TKD nie ma
- pozatym ręce sa łatwiejsze do wyksztalcenia niż nogi, koordynację w rękach ma się bardziej naturalnie niż w nogach, dobrze kopać uczy się latami, do nauczenia technik bokserskich wystarczy kilka miesięcy
- odnośnie etycznego aspektu, który chyba masz na mysli, to wszystko zalezy od sekcji , znam trenerów dla których w walce najbardziej liczy się 'serce do walki' (preferują techniczną spokojną walkę) ale znam i takich dla których w walce najbardziej licza się 'jaja' (ci preferuja ostra brutalną walkę) a to własnie może się z największym prawdopodobieństwem na ulicy przydać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wybierz TSUNAMi rozwalisz wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów