Ciekawy filmik na temat KM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po jaka cholerę wwalasz tyle wielokropków?
A co do skutecznośći KM na ulicy, nie zakładaj nowego tematu zanim sie nie rozejrzysz czy nie był już wielokrotnie poruszany.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...a co do mojego ............. wielokropka nie czytalem nigdzie ze nie mozna go robic wiec..............
Po prostu ciężko się czyta
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1) zgadzam się z głównym założeniem. Nie da się (albo inaczej omalże niemożliwe jest) zastosowanie nieprzećwiczonej i nieutrwalonej techniki. A zatem - jak już wielokrotnie pisano - wszystko jest kwestią treningu. Zresztą sam autor filmu wspomina, ze da się wyćwiczyć techniki w punkty witalne za pomocą tarcz, makiwary, worka etc. etc.
2) lekkim naciągnięciem ze strony Combata jest udowadnianie, że sztuki walki i combat jest nieskuteczne za pomocą rywalizacji sportowej. (zakładam że - ponieważ "walki w klatkach" mają określone reguły - jest to sport).
3) kolejna zarzut pod adresem filmu to (słynne już u Combata vel Knife) twierdzenia, że sztuki walki nie dają się wykorzystać w walce realnej. Przy czym autor pisze o nieskuteczności czy niecelowości wysokich kopnięć, czy kopnięć z obrotu (opierając się na swoim treningu TKD). Pomija natomiast zupełnie poruszania się, czy chociażby stosowania określonych kombinacji.
i z grubsza tyle
Napisano Ponad rok temu
Cytując za Wikipedią :A na jakim stylu walki bazuje KM bo moj trener niby powiedzial ze na nijakim
"...Krav Maga ("..." dosłownie "walka w bliskim kontakcie") - izraelski system walki.
Izraelski system samoobrony opracowany w latach 30. XX wieku w Czechosłowacji, przez Imi Lichtenfelda (ur. 1910 w Budapeszcie). System bazuje na podstawowych odruchach obronnych człowieka. Posiada różne pchnięcia i uderzenia na okolice gardła, oczu, kopnięcia w strefę krocza oraz w nogi. System cały czas ewoluuje samoistnie, na drodze licznych badań, ale także przejmując z innych systemów obronnych bądź sztuk walki najbardziej skuteczne rozwiązania.
..."
A całość o KM masz tu : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a wy znowu o tych obrotach....................................................................
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
grrrrr
a wy znowu o tych obrotach....................................................................
:twisted:
to najczęściej głoszony zarzut, dlatego wspomniałem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przepraszam że się wtrącam..ale ten filmik to o zwykłej krav maga czy israeli krav maga?
Krav maga jest izraelska i nie ma zwyklej oprocz tego zwykla to wlasnie izraelska czyz nie ?....Moge sie mylic
Napisano Ponad rok temu
Ten filimik to przykład totalnego kaleczenia treningu KM (niezależnie od organizacji )przepraszam że się wtrącam..ale ten filmik to o zwykłej krav maga czy israeli krav maga?
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie, że trening powinien byc prowadzony z zachowaniem realizmu- i to oznacza że z oporującym przeciwnikiem, PO nauczeniu się prawidłowej techniki. Na fragmentach z treningu Krav Maga słychac wyraźnie, jak prowadzący mówi trenujacym by wykonywali technike WOLNIEJ. Sugeruje to, że są dopiero w fazie uczenia sie, jak ją poprawnie wykonywać. Potem doklada się silę i szybkość.
To oczywiste, że żołnierzy szkoli się głownie w walce bronią, więc na trening walki wręcz w wojsku przeznacza się mało czasu. Z tego względu muszą poznać techniki maksymalnie skuteczne, ktorych mogą się nauczyć szybko i utrzymac te umiejetnosci przy niewielkim nakladzie dalszych treningów. I taka jest istota systemów militarnych takich jak Krav maga- nie chodzi o wyszkolenie kogos, kto zwycięzy w walce w oktagonie, tylko o o wyszkolenie żolnierza, który po utracie broni bedzie mial szanse na przetrwanie w starciu z przeciwnikiem. Podobnie wywodzaca się z militarnej, cywilna wersja Krav maga służy szybkiemu wyszkoleniu zwykłego człowieka by przetrwał starcie na ulicy.
NB wcale nie chciałbym sie uczyc militarnej Krav maga. Nie jestem zołnierzem, nie chodzę na co dzien w ciężkich wojskowych butach i nie sa mi potrzebne metody szybkiej likwidacji wartowników. Nie zamierzam tez walczyć w klatce czy na ringu. Chcę posiadać umiejetnosci, które pomogą mi skutecznie sie obronic, gdy ktos mnie napadnie na ulicy. I zapewne nie bedzie to mistrz Vale Tudo czy Pride (oni walcza gdzie indziej, i za większe pieniądze), tylko jakis żul któremu nie spodoba się moja facjata, lub spodoba sie mu mój portfel. I własnie na radzenie sobie w takich sytuacjach ma być nastawiona Krav maga.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
jezeli masz poczatkujaca grupe to nie zaczynasz od jakichs tam technik(i niewazne jakich)
tylko zaczynasz od:
gardy
poruszania sie
podstawowych udezen(nawet nie kombinacji a pojedynczych udezen) rekoma
i podstawowych kopniec
takie cos jak bylo na tym filmiku widzialem raz jak kiedys trenowalem z kilkoma filipinczykami doce pares to akurat po nas zajecia mial jakis chinczyk i pokazywal wushu
no to postanowilem zostac i zobaczyc ten trening wushu
poczatek byl jeszcze ok jakas rozgzewka bieganie z baletowymi wyskokami-czulem sie glupio ale to nic
pzezylem tez trening kilku "niesamowitych technik" wushu
ale jak na pytanie jakiegos innego czlowieka po treninhu uslyszalem od trenera ze parter nie ma znaczenia bo prawie nigdy walce do parteru nie zejdziesz to mnie zatkalo
to co combat stara sie pokazac to to ze wciaz sa ludzie zyjacy w swiecie mitow
w swiecie filmow kung fu a szukajacy realnych i skutecznych systemow do uzycia na ulicy
ludzie uwielbiaja te paski odznaczenia dyplomy federacji i inne huja warte zeczy
popatz tylko na te forum
pzeciez smiech czlowieka ogarnia jak widzisz spzeczki ich federacji o loga o pzynaleznosci
o prawdziwa range trenera w jakiejs organizacji
i to sa ludzie ktozy chca realnych i skutecznych systemow
takie male ot bo az mnie zemdlilo jak pzejzalem troche to combat forum
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem, co twoje doświadczenia z treningu wu shu mają do rzeczy w dyskusji o combatach.
I zgadzam się z tobą, że dyskusje na tym forum o przynaleznosciach klubowych, logach i typ podobnych pierdołach sa po prostu żenujące. Już dwukrotnie próbowałem zainicjować merytoryczna dyskusje o podobieństwach i róznicach między róznymi odmianami Krav Maga, a ludzie wciąż wola się kłocić, która krav maga jest "słuszniejsza".
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Z tego co ja wiem, mogę się mylić , to Imi był doskonałym zapaśnikiem i bardzo dobrym bokserem. Znał też ju-jitsu (po ojcu ).A na jakim stylu walki bazuje KM bo moj trener niby powiedzial ze na nijakim
Napisano Ponad rok temu
ludzie się nie kłócą ,tylko w różny sposób próbują chwytów marketingowych aby odciągnąć potencjalną klientelę od konkurencji ,a zwabić do swoich sekcji ..a że robi się to w prowokujący,chamski i prostacki sposób to inna sprawa.
Bardzo dobrze ujmujesz specyfikę zagadnienia.[/list]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WAZNE PYTANIE !
- Ponad rok temu
-
Róznice między szkołami Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Izraelska sztuka walki - prezentacja.
- Ponad rok temu
-
Robię prezentację - Izraelska sztuka walki
- Ponad rok temu
-
krav maga:kto tu kłamie?!
- Ponad rok temu
-
combat56 w Warszawie?
- Ponad rok temu
-
CIA - Combat_Training.pdf
- Ponad rok temu
-
Egzaminy Tomasza Adamczyka w Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Izraelski test walki Sawickiego - co to?
- Ponad rok temu
-
Krav Maga Wrocław
- Ponad rok temu