Ciekawy filmik na temat KM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jest ...niestety wielu na tym forum usilnie próbuje udowodnić, że "moja piaskownica" i "moje zabawki" są najlepsze , a inne są be co do niczego nie prowadzi...tylko ręce opadają :wink:Jeśli chodzi o KM panowie róbmy swoje, jak to się mówi każdy niech się bawi w swojej piaskownicy swoimi zabawkami. Recepta na sukces jest prosta: trening, trening, trening....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trenerzy w Stowarzyszeniu KM w Łodzi to najczęściej maniacy ostro trenujący również sport (boks , brazylijskie jiu jitsu).
Imi Lichtenfeld uczył się kopnięć od pewnego pana nazwiskiem Andre Zeitoun.
Zagadka, jaki styl ów pan reprezentował ???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Na przykład, w latach 80. XX wieku francuski imigrant wyznania mojżeszowego André Zeitun wprowadził do szkolenia wojskowego boks tajski, przez co wpłynął na kopnięcia używane dziś w systemie. Podstawowe założenia krav magi Imi Lichtenfeld i Eyal Yanilov (kontynuator pracy Lichtenfelda po jego śmierci) ujęli w książce "Jak obronić się przed uzbrojonym napastnikiem".
źródło:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[/quote]Na przykład, w latach 80. XX wieku francuski imigrant wyznania mojżeszowego André Zeitun wprowadził do szkolenia wojskowego boks tajski[quote]
gdzie tu wzmianka o udzielaniu lekcji dla Imi?
poza tym w tej samej wikipedii jest napisane:
[/quote]Imi Lichtenfeld, hebr. Imi Sde-Or (1910 w Budapeszcie - 9 stycznia 1998)[quote]
a wiec Imi uczyl sie kopniec tajskich w wieku 70 lat. troche trudno mi w to uwierzyc.
Napisano Ponad rok temu
mialo byc tak:
kreiten:
gdzie tu wzmianka o udzielaniu lekcji dla Imi?Na przykład, w latach 80. XX wieku francuski imigrant wyznania mojżeszowego André Zeitun wprowadził do szkolenia wojskowego boks tajski
poza tym w tej samej wikipedii jest napisane:
a wiec Imi uczyl sie kopniec tajskich w wieku 70 lat. troche trudno mi w to uwierzyc.Imi Lichtenfeld, hebr. Imi Sde-Or (1910 w Budapeszcie - 9 stycznia 1998)
Napisano Ponad rok temu
a wiec Imi uczyl sie kopniec tajskich w wieku 70 lat. troche trudno mi w to uwierzyc.
He he he,
no cóż przy odrobinie wyobraźni można we wszystko uwierzyć.
Napisano Ponad rok temu
W kwestii podobieństw KM do MT (tylko, żeby zaraz nie wybuchła pyskówka na temat co jest lepsze i skuteczniejsze) warto wymienić kopnięcia w krocze (zabronione w MT dopiero na początku XX wieku), oraz uderzenia głową (również obecnie zabronione w MT). Te elementy występują i są trenowane w Krav Maga. Ja widzę całkiem sporo podobieństw KM do MT oraz boksu. Kiedy kończą się patenty, przychodzi walka i nie ma co wymyślać niestworzonych technik, trzeba użyć tego co proste, skuteczne i sprawdzone.
U nas w Stowarzyszeniu tak jest (nie wiem jak jest w innych federacjach), stąd przywiązuje się dużą wagę do umiejętności poprawnego poruszania się w walce, trzymania gardy, zadawania uderzeń. Wzór idzie od R.Douieba, ex zawodnika kickboxingu, świetnego fightera. Ponadto Stowarzyszenie od pewnego czasu zaczęło organizować tzw. Fight cluby czyli spotykamy się i sparujemy (tak jak na zawodach), i stwierdzam, że nie odbiegamy umiejętnościami od innych sekcji sztuk walki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się. Samoobrona to te kilka początkowych sekund na "patenty" i jak coś nie wyjdzie to zaczyna się walka i trzeba się umieć "ogarnąć". Mam wrażenie, że KM ewoluuje w tym właśnie kierunku tj. coraz większego nacisku na walkę.Kiedy kończą się patenty, przychodzi walka i nie ma co wymyślać niestworzonych technik, trzeba użyć tego co proste, skuteczne i sprawdzone.
W innych "federacjach" też :wink:U nas w Stowarzyszeniu tak jest (nie wiem jak jest w innych federacjach), stąd przywiązuje się dużą wagę do umiejętności poprawnego poruszania się w walce, trzymania gardy, zadawania uderzeń.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Robie to co robie i jeżeli dzieki temu uda mi sie wyjsc cało z opresji to dla mnie jest to najoryginalniejsze i najlepsze.Spotkałem dobrych instruktorów w Stow. Krav Maga Łódź i u nich trenuje a czy oni są oryginalni to dla mnie sprawa trzeciorzędna.
Napisano Ponad rok temu
wybacz ze zle zrozumielismy ale napisales wyraznie:Nie chodzi o to czy Imi uczył się kopnięć czy nie.(może źle to w poprzednim poście ująłem)
Imi Lichtenfeld uczył się kopnięć od pewnego pana nazwiskiem Andre Zeitoun.
to moze wystartujcie w jakichs zawodach? to ucieloby spekulacje na temat "kravka to slaby system bo w MMA kraverzy dostaja baty".Ponadto Stowarzyszenie od pewnego czasu zaczęło organizować tzw. Fight cluby czyli spotykamy się i sparujemy (tak jak na zawodach), i stwierdzam, że nie odbiegamy umiejętnościami od innych sekcji sztuk walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
skoro nie bierzecie w nich udzialu trodno mowic:Zawody nie są naszym celem
nie odbiegamy umiejętnościami od innych sekcji sztuk walki.
kusisz Kreiten.eśli ktoś chce się sprawdzić to najbliższy fight club 10 lutego w Łodzi i serdecznie zapraszamy stójkowców, po seminarium z panem Pniewskim(12 razy mistrz Polski w kickboxingu, 2 razy mistrz świata) można powalczyć. Koszt całej imprezy 30 zł.
Napisano Ponad rok temu
ale to bardzo kuszace zaproszenie. niestety zdrowie i szkola stoja mi na przeszkodzie (i troche odleglosc).Nie kusze tylko zapraszam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WAZNE PYTANIE !
- Ponad rok temu
-
Róznice między szkołami Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Izraelska sztuka walki - prezentacja.
- Ponad rok temu
-
Robię prezentację - Izraelska sztuka walki
- Ponad rok temu
-
krav maga:kto tu kłamie?!
- Ponad rok temu
-
combat56 w Warszawie?
- Ponad rok temu
-
CIA - Combat_Training.pdf
- Ponad rok temu
-
Egzaminy Tomasza Adamczyka w Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Izraelski test walki Sawickiego - co to?
- Ponad rok temu
-
Krav Maga Wrocław
- Ponad rok temu