Aikido na własną ręke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Joviszek Dzięki
Chcem zacząć trenować Aikido , bo czuje że SW uderzane niewystarczy, chcem je uzupełnić chwytanym.
Wybaczcie aikidocy, ale ja bym Mavericowi988 raczej bjj/judo/zapasy polecił. mam wrażenie , że chłopak chciałby MMA na własną porobić, a tam aikido słabo pasuje
Ucze się atakować a teraz chcem zacząć uczyć się bronić.
proponuję odwrotą kolejność
Napisano Ponad rok temu
acha , nie interesuje mnie parter
ok, czyli nie chce umieć sie bić, tylko sie pobawić - bez złośliwości
powodzenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A teraz poważnie: ani aikido, ani żadnej innej sztuki, sportu czy też systemu walki [bold]NIE DA[/bold] się nauczyć z książek czy też kaset. Ale to Twója sprawa. Kurs tkd proponuje ESKK, a kurs aikido bywał dostępny , w formie CD, na allegro.pl. Życzę powodzenia...
Przyłączam się do przedmówcy ma w 100% rację
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o podstawy niechcem zostać jakimś mistrzem wymiataczem, wystarczą mi podstawy
Ale to właśnie w aikido podstawy są najtrudniejsze. Po opanowaniu podstaw to dalej z górki.
I to zajmuje co najmniej kilka lat regularnego treningu.
No i trzeba pamiętać że aikido składa się ze szczegółów, których nie można poznać bez nauczyciela.
Z kaset mozesz nauczyc sie czegos co z zewnatrz moze być podobne do aikido. Natomiat bedzie to tylko ustawiony ruch. Innymi słowy badziew. I kiedy przyjdzie ci kiedys zajmowac sie aikido na serio przezyjesz rozczarowanie i wielką frustracje. Bo wydawało ci sie ze "podstawy" znasz. I stwierdzisz ze aikido to jakas straszna sciema.
Powodzenia
P.S. Ja w twoim wieku z podreczników uczyłem się Judo.
Napisano Ponad rok temu
Wesołych Świąt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
THX
Napisano Ponad rok temu
Ja tylko niosę pomoc...PS: Nie lubię czepiać się ortografii, ale skoro masz w tym roku maturę, to zrobię wyjątek...
a ja jednak bym koledze Maveric polecał uczenie sie wielu sztuk walki, bo w zyciu coś trzeba umieć robić.
z taką ortografią to raczej sukcesów na maturce nie wróżę, więc moze jednak idź w rozwiązania siłowe..... :twisted:
No złośliwcy jedni, w Wigilię... a niech Was... A jak się chłop kompleksów nabawi? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Chcem zacząć trenować Aikido , bo czuje że SW uderzane niewystarczy, chcem je uzupełnić chwytanym.Ucze się atakować a teraz chcem zacząć uczyć się bronić.
TKD uprawaim już 2 lata.
Ok, rozumiem. Z tym podejściem Aikido bym sobie darował. Raczej jakąś szkołę Jujitsu. W Jujitsu masz więcej różnych technik, możesz wybrać te, które Ci podchodzą. A co do książek, to polecane już 'Legendarne korzenie'. Tak jest dużo zdjęć - można czasem coś zrozumieć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak zawsze ... koles chce cwiczyc aikido a wy chcecie go zniechecic tylko tak dalej...
Nie prawda, koleś (jak to wdzięcznie ująłeś), chce poznać aikido z książek. Powtarzam: NIE DA SIĘ. Nawet jak coś podejrzy na zdjęciach, to nijak zasady nie zrozumie. Równie dobrze, może uczyć się z różnorakich pokazów (na żywo i online) - jeden gościu kręci się w środku, a pozostali fruwają wokół - bardzo pouczające. Tyle wiedzy przekazuje, że jeny
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Znowu Bożonarodzeniowo i Noworocznie... (jak corocznie)
- Ponad rok temu
-
"Rozmiękczanie" gi
- Ponad rok temu
-
ciecia boken
- Ponad rok temu
-
Nowe fotki z seminarium Sensei Y.Yamady
- Ponad rok temu
-
Ki projection ?
- Ponad rok temu
-
Dlaczego O sensei zmagal sie z drzewami?
- Ponad rok temu
-
Skad sie wzielo Aiki taiso
- Ponad rok temu
-
Aikido & Arms Kraków 9 grudnia - wrażenia
- Ponad rok temu
-
szkoła aikido-zapytanie
- Ponad rok temu
-
Prezent gwiazdkowy dla O'Moda.