fudokan ?
Napisano Ponad rok temu
warto sie w to pakowac ? nie bardzo mam inne wyjscie w obecnej sytuacji
Napisano Ponad rok temu
ktos mi moze powiedziec jak daleko jest fudokan od shotokanu ? czy chociaz kata sa te same ?
warto sie w to pakowac ? nie bardzo mam inne wyjscie w obecnej sytuacji
Cwiczylem kiedys fudokan do 3 kyu wlacznie, potem zmienilismy organizacje i cwiczymy shotokan, jak dla mnie nie duzych roznic, toroszke na inne sprawy polozony jest nacisk i wiecej kata jest w fudokanie, bo mamy kata shotokan+fudokan kata
Napisano Ponad rok temu
Upraszczając, fudokan stworzył I.Jorga, jako tradycyjne karate europejskie na bazie shotokanu. Na początku lat 90-tych dzisiejszy PZKT (Polski Związek Karate Tradycyjnego) powstał jako właśnie związek fudokan. Potem odszedł od tego, ciążąc do ITKF. Reaktywować fudokan w Polsce chciał kilka lat temu Z.Ruta, instruktor z PZKT, po secesji niektórych klubów, ale nie zakończyło się to sukcesem. Teraz fudokan chcą reaktywować m.in. panowie Bajkowski i Grubski, dawni instruktorzy PZKT.
Karate tradycyjne w wydaniu PZKT jak i fudokan są więc bardzo zbliżone, bazują oczywiście bardzo mocno na shotokanie, kata są te same, kihon itp. Inne tylko reguły zawodów no i inne organizacje. Tak najkrócej. Jeśli myslisz o sportowym shotokanie, to fudokan jest bardziej "tradycyjny". Jeśli chodzi o kata - to shotokan. Trenując tam kata nie stracisz czasu. I PZKT i fudokan wskazują, że są kontynuacją karate Funakoshiego, czyli - shotokan.
Tyle w najbardziej telegraficznym skrócie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fudokan ma kilka własnych kata których nie ma w Shotokanie. Dość dużo informacji na temat fudokan można znaleźć w tym topicu:
http://budo.net.pl/v...fudokan&start=0
Napisano Ponad rok temu
Poszukaj w Londynie Masao Kawazoe /8 Dan/ lub Shinji Akita /6 Dan/.
Powodzenia !
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Materiały szkoleniowe ITKF
- Ponad rok temu
-
być instruktorem ITKF/PZKT
- Ponad rok temu
-
Głupie sznureczki w karategi
- Ponad rok temu
-
II Mistrzostwa Polski Karate Tsunami - Żychlin
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś z ćwiczących karate ćwiczy parter?
- Ponad rok temu
-
czy karate tradycyjne jest jeszcze komus potrzebne ?
- Ponad rok temu
-
Problem
- Ponad rok temu
-
wasza ulubiona technika karate
- Ponad rok temu
-
wasza ulubiona technika karate
- Ponad rok temu
-
Karate Kyokushin w Łodzi