Co z kopnięciem bocznym ?
Napisano Ponad rok temu
I nagle Sefo po nietrafionym kopnięciu okrężnym, gdy noga przeleciała przez linię środkową i zaraz po tym jak ją na chwilę postawił odbił ją i wykonał szybkie, twarde kopnięcie boczne w brzuch Leko...
I zaskoczyło mnie to i nagle przyszła do głowy refleksja, że już dawno nie widziałem kopnięcia bocznego (sidekick,yoko,itd.) w walkach na ringach "Full-contact" :roll:
Dlaczego
Czy to jest aż tak nieskuteczne kopnięcie ? Tak słabe ? Leko po kopnięciu Sefo poleciał trochę i się zdziwił - aczkolwiek specjalnie go to nie przytkało - w sumie taki sam skutek jak front-kicki na korpus.
Ale w końcu to kopnięcie w tej samej płaszczyźnie co kopnięcie boczne po obrocie często w K-1 stosowane, a nie wymaga obracania się do przeciwnika plecami.
Czy boczne kopnięcie rzeczywiście jest tak niepraktyczne i nieskuteczne w walce ringowej ?
Jeśli tak się zastanowić to zasadniczo chyba jeszcze tylko w Taekwon-do kładzie się duży nacisk na trenowanie i wykorzystywanie tego kopnięcia - dlaczego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
\Nie tylko. W niektórych stylach karate również. Yoko geri jest skuteczne nie tyle w ataku (choć nieraz... ale rzadko), co w obronie, żeby zastopować ruszającego w tym momencie do ataku przeciwnika uderzeniem yoko w korpus i natychmiast ruszyć do przodu, wykonując kontratak.
No właśnie niby w K-1 występują reprezentanci wielu styli - i niby można tam stosować wiele różnorodnych technik - i reprezentanci karate też tam są. I jakoś występowanie kopnięcia bocznego jest tak rzadkie, że jak nagle SEFO kopnął to się zdziwiłem i ma to u mnie rangę 'niecodziennego wydarzenia'
Są tam ćwiczący karate, kickboxing, muaythai i inne...I w kółko tylko okrężne i frontkick.
Wygląda mi to na świadome zrezygnowanie z kopnięcia bocznego. Dlaczego
Co ma w sobie takiego kopnięcie boczne, że pomija się właśnie to ? Dlaczego jest gorsze od frontkicka ?
A jeśli jest tak nie...'przydatne', to dlaczego jednak stosuje się je nagminnie w taekwon-do, czy też w innych stylach o których wspomniał ktoś powyżej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co ma w sobie takiego kopnięcie boczne, że pomija się właśnie to ? Dlaczego jest gorsze od frontkicka ?
o jejku.. no po prostu... sidekick z porządnie wsadzonym biodrem jest trudniejszy technicznie, łatwiej się odsłonić, cofnięcie nogi i biodra nie jest takie szybkie, przeciwnikowi łatwiej przechwycić, ew. zejść i stanąć za naszymi plecami. większe ryzyko. poza tym trudniej po sidekicku kontynuować szybki atak.
Napisano Ponad rok temu
K1 Max - Muay Thai vs Savate
Zwróćcie uwagę na kombinacje gościa z Savate i także na sidekicki...
Napisano Ponad rok temu
Czas 3:25 - yoko geri jako kontra na gedan mawashi geri.
Napisano Ponad rok temu
no ok.
co sądzicie na temat bocznego kopnięcia na udo? Czy przy dużej różnicy masy (mały na dużego) jest sens je wykonywać?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z działu karate: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Czas 3:25 - yoko geri jako kontra na gedan mawashi geri.
Filho jest swietnym fajterem
ale tak a propo treningu
koles z numerem 221 na karetegi ma czarny pas 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O rany Itosurulez znowu nie mogłeś się powstrzymać. Chyba napiszę prośbę do Giro żeby objął kyokushin taką samą ochroną jak Tsunami czy Oyama.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"nowy"bruce lee ;)
- Ponad rok temu
-
Piłka lekarska
- Ponad rok temu
-
Trening na siłowni i MT, plan proszeo o recenzje !
- Ponad rok temu
-
Maty TATAMI
- Ponad rok temu
-
BARDZO PROSZE O POMOC!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Proszę o pomoc
- Ponad rok temu
-
Odpowiedzialność prawna trenera