Już tydzień minął jak skończyło się seminarium, ale dużo się działo i nie było za dużo czasu żeby napisać jak było. No ale w końcu się udało. No to po kolei...
>Seminarium Muso Jikiden Eishin Ryu, Kraków 28-30.12.2006
Sensei Henry Schubert wraz z Nicole przylecieli nie bez przygód (bo z Monachium do Balic zamiast do Pyrzowic i Lufthansa a nie LOTem) w środę lekko po 23, ale już o 0.30 siedliśmy w domku przy piwku i pogadaliśmy chwilkę do jakiejś 3ciej. Niby nic, ale już o 7 czekała nas pobudka żeby zdążyć na 10.00 na pierwszy trening do Krakowa.
W czwartek, w pierwszy dzień treningu rozpoczęliśmy jedną z rozgrzewek Henrego. Rozgrzewka sama w sobie była potrzebna dość mocno bo na sali KKS-u było nieco rześko
No ale w zimę musi być zimno. Naprawdę cieszyliśmy się że tym razem podczas wizyty Henrego nie jest -20 na dworze a +5 bo w sali byśmy mieli chyba z -10... Jak to zwykle bywa ktoś tam zapomniał dowieźć oleju i na sali przez pierwsze półtora dnia było całe 8 stopni Celsjusza. A że na dworze było słoneczko to i w przerwie pomiędzy treningami jak się na nie wyszło to było przyjemnie cieplutko.
Termometr
W czasie porannego treningu przećwiczyliśmy Shoden Waza (czy jak kto woli Seiza No Bu lub Omori Ryu). W zasadzie nie skupialiśmy się za bardzo na szczegółach technik, podkreślone zostały za to generalne różnice pomiędzy Seitei Iai i MJER w odmianie jakiej nauczał przed śmiercią Haruna Sensei, bezpośredni nauczyciel Henrego. Henry mówił za każdym razem o dużych cięciach, prostej sylwetce czy nie opadaniu kissaki poniżej poziomu.
Tsuke Komi (Henry Schubert)
Po przerwie na chińszczyznę (kto był na stażu w Koryukanie to wie o czym mowa) po rozgrzewce powtórzyliśmy techniki Omori i skupiliśmy się na Tachi Uchi No Kurai. W MJER te formalne ćwiczenia w parach (bokken kontra bokken) poznaje się równolegle z technikami Shoden Waza, dlatego tak a nie inaczej zaplanowane zostało seminarium.
Do końca treningu zdążyliśmy przećwiczyć pierwsze 5 form, toteż następnego dnia (po rozgrzewce) zaczęiśmy od powtórki tychże form i poznaliśmy 5 ostatnich form tachi uchi.
Seria Tachi-Uchi No Kurai
Podczas popołudniowego treningu poznaliśmy Chuden Waza czy tam Tatehiza No Bu względnie Eishin Ryu. Jak to bywa z Chuden zawsze sprawia wiele radości, a zwłaszcza formy tupu Ukigumo
I tak do końca dnia męczyliśmy się z obrotami na jednej nodze, przytupami i takimi innymi
Wieczorkiem wyszliśmy prawie całą grupą (a nie było nas wiele) do Morskiego Oka na jedzonko i pifko.
Sobota upłynęła na powtórce Shoden, Chuden i Tachi-uchi, a w czasie ostatniej godziny Henry pokazał nam jeszcze (tak na zachętę) techniki Okuden Iai.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Seminarium samo w sobie było bardzo owocne, przynajmniej dla mnie bo miałem okazję powtórzyć sobie to co kiedyś uczyłem się trenując w Augsburgu u Henrego w dojo. Nie wiem jak inni – może też co napiszą, aż tak wielu nas nie było
W zasadzie na treningach był Kraków (+ ja) i Grzesiek z Poznania.
>
Shinnen Keiko
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
(jedna kreska = zestaw 12 form Seitei Iaido)
To by było na tyle jeżeli chodzi o treningi w Krakowie, ale został nam jeszcze trening noworoczny... Po spokojnym sylwestrze, pierwszego stycznia 2007 o godzinie 11.00 trójka najwytrwalszych iaidoków
rozpoczęła tradycyjne Shinnen Keiko. Jak to rzekł nam Henry u jednego z nauczycieli MJER Oshity Sensei taki trening zawiera min. 500 form Seitei Iaido. Tak że my szybko licząc na kalkuatorze postanowiliśmy przemachać w nowy rok 42 razy zestaw Seitei Iaido, co daje 504 formy
I muszę sie przyznać że... nie udało się... Zrobiliśmy 505 form
Bom się raz machnął i po 10 wyrzekłem formę 12, no i musieliśmy się wrócić do 11 i zrobić ponownie 12stą. Takim sposobem uzyskaliśmy piękną okrągłą liczbę 505 form a zajęło nam to 4.5h bez przerwy oraz ustanowiliśmy nową świecką tradycję – od tej pory co roku u mnie na końcu świata na sali w SP będzie odbywał się trening noworoczny, na który już teraz wszystkich chętnych serdecznie zapraszam.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]pozdrawiam
LM