coś na mocny kark
Napisano Ponad rok temu
klęczę na karimacie, opieram głowę i turlam nią tak ze 30 razy w 2 seriach. Już prawię nie pomagam sobie rękoma, ale wydaje mi się, że tylna część karku w ten sposób jest kiepsko trenowana spróbowałem więc wczoraj jak mistrz Cro Cop:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
w pierwszym filmiku on prawie stoi na nogach ćwicząc kark! czy to jest bezpieczne? bo mnie coś po tym wczoraj tył szyi bolał :? Spróbuję zmniejszyć zakres ruchu, co wy na to? Tzn. tylko trochę będę turlał głowę, nie prostując jej do końca (wtedy chyba tylko przód się wzmacnia? Więc co robić na tylnią część karku )pomocy...
Napisano Ponad rok temu
to pewnie dzieki tej odzywce bialkowej ;] a na tylnia czesc karku jest mostek zapasniczy.ćwiczę sobie kark już od miesiąca i zauważyłem, że trochę mi szyja zgrubiała.
to jest podstawowe cwiczenie zapasnicze, i sadze, ze wiekszosc cwiczaca bjj/mma z tego forum je robi na treningch (chocby ja je robie, bez pomocy rak). bardziej efektowne (i pewnie efektywne) jest to co robi moment pozniej, lezenie na czole i palcach.w pierwszym filmiku on prawie stoi na nogach ćwicząc kark! czy to jest bezpieczne? bo mnie coś po tym wczoraj tył szyi bolał :?
Napisano Ponad rok temu
Co tam u Ciebie i jak tam Twoje karczycho?
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moje ulubione cwiczonka na kark to mostek na samej glowie i jedziesz przod-tyl, jak sie dobrze rozgrzejesz i masz mocny kark to tez na boki - ale z tym ostrzonie jak ktos zaczyna.
To samo tyle ze pozycja jak do pompek - na samej glowce i przod-tyl / boki.
Sprezynka bez rak, stanie na glowie oraz zbawy z recznikiem(robisz petelke przez glowe i lapiesz za konce i przeciagasz raz glowa raz rekoma na wszystkie strony.
Ja ćwiczę mostki na głowie od tygodnia i już widze postępy . Może to chwilowy skok formy :-)
Z tego co wiem nalezy robić daleko, tak jakbyś chciał dotknąć nosem matę.
W zwiazku z tym, że mam przerwę w treningu ćwiczę na dywanie, ale podkładam jeszcze koc, lub cienką poduszkę (bo boli głowa)
Sprężynke tez robię, ale co ona ma do mocnego karku?
Napisano Ponad rok temu
No do sprezynki bez rak wybijasz sie z glowy. Zrob sobie kilknascie razy to poczujesz co ma do cwiczenia karku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czeslaw, na poczatku zawsze jest skok formy, jesli tego wczesniej nie cwiczyles.
Napisano Ponad rok temu
O--- <---zaczynać z takiego położenia głowy i podnosić ciężar do góry
___ <--- czy z większego kąta, z samego dołu i jechać do samej góry??
O
a może to gupi pomysł? wolę sobie karku nie uszkodzić...
[/scroll]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie to duzo kombinowania. Nie lepiej polozyc sobie glowe na fotelu(krzesle) a nogi na drugim i sobie polezec? Jak ktos nie daje rady to przyblizyc sobie drugie krzeslo i pod uda podlozyc, czy pod tylek. To juz musi dac efekty
czy to nie jest trochę....niebezpieczne? to ogromne obciążenie dla karku! a ja myślałem, że to ja stosuję barbarzyńskie metody treningu :? Ej, ale to co ja robię jest ok, czy dać se spokój?
Napisano Ponad rok temu
A jesli mialoby byc bezpiecznie - proponuje oporowanie wlasnych rak - przykladasz prawa do policzka i krecisz wbrew rece glowa, to samo w druga strone. Potem rece za glowe i ruszasz do tylui rece na czolo i do przodu. Kombinujesz jak Ci wygodniej, bylebys umial odizolowac kark i barki i sie nie kiwal caly...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ktoś wie jaka jest optymalna ilość powtórzeń i czy robic to ćwiczenie w seriach?
Napisano Ponad rok temu
tu jest wszystko o szyi i sposobach treningu! My, śmiertelnicy o wątłych karkach jesteśmy uratowani!!
Teraz robię to co jest w ćwiczeniu 4, ale tylko z ciężarem własnej bani. Czy to ,,ściąganie łopatek i unoszenie barków" wzmocni mi tył karku? Bo to dziwne jest trochę...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Masazi masazai
- Ponad rok temu
-
Na koncentracje... Co lepsze? i czy w ogóle?
- Ponad rok temu
-
Siłownia in da Wrocław
- Ponad rok temu
-
Ile spac
- Ponad rok temu
-
schudnac 3 kg w 1 tydzien....
- Ponad rok temu
-
Stawy