Nowy Benchmade VEX
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miał ktoś w ręku ten nożyk. Jesli tak to jak wrażenia i czy warto w niego inwestować.
po ciuchu odesle Cie na inne forum o nozach- k.........s.pl,
pozdr
P_P
Napisano Ponad rok temu
dziękuje za przekierowanie, oczywiście po cichutku
gratisowo
pozdr
P_P
Napisano Ponad rok temu
Co do Vex'a to jest to IMO jeden z najfajniejszych Benchmade'ów od dłuższego czasu (od czasu wprowadzenia BM630... :twisted: )
Jak na swoją cenę: (249PLN Alert, NGK 37.50USD)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Bardzo fajne materiały (G-10 w tej klasie to rzadkość), natomiast nie wiadomo, jak to jest ze stalą w nim... Prawdopodobnie odpowiednik chińskiego cuda z Byrdów, sandvika, AUS-8 czy 440A. Tak na oko.
Nóż jest na tyle dużą nowością, że jeszcze prawie nikt go nie miał w ręku. Ci co mieli pochwalili się
na Benchmade forum:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] recka i sporo dobrych zdjęć.
W sumie poza nie najwyższych lotów stalą jedynym minusem Vex'a jest to, że jest robiony (jako pierwszy nóż Benchmade) w Chinach... :?
Nie zmienia to faktu, że jest baaardzo wysoko na mojej liście zakupów...
Uprzedzając pytania: tak, To jest Motylek ze Spyderhole'em.
Tak, Sal Gessler wyraził na to zgodę.
Nie, nie wiadomo, kiedy będzie pająk z Axis lockiem
Napisano Ponad rok temu
Stal to jakis odpowiednik AUS-8. Blokada to klasyczny linerlock.
Fajny kompaktowy folder, chociaz jak dla mnie ma za krótką rękojeść, mimo tego daje się wygodnie trzymać ( pomaga finger groove).
Całkiem fajny, zgrabny, ładny (jak dla mnie) folderek.
Napisano Ponad rok temu
Też tak uważam, choć nie sądzę, by wyparł z mojej kieszeni Gripa. :wink:Co do Vex'a to jest to IMO jeden z najfajniejszych Benchmade'ów od dłuższego czasu (od czasu wprowadzenia BM630... :twisted: )
Pozostaje mieć nadzieję, że Benchmade zrobiło z tą stalą coś tak jak w przypadku swojej 440C. Uważam to za dość prawdopodobne, W każdym razie biorąc pod uwagę jego cenę, chyba bym się długo nie zastanawiał mając niezbyt wiele kasy na nóz i wybierając między którymś z Byrdów, Piką i Vexem.Bardzo fajne materiały (G-10 w tej klasie to rzadkość), natomiast nie wiadomo, jak to jest ze stalą w nim... Prawdopodobnie odpowiednik chińskiego cuda z Byrdów, sandvika, AUS-8 czy 440A. Tak na oko.
Jedyne, co w nim mnie niepokoi (poza brakiem informacji o sprawowaniu sie użytaj tam stali) to grubość ostrza. Niby nóż ma służyć do cięcia, ale... Z drugiej jednak strony, jego szlif wskazuje na to, że powinien świetnie ciąć. :wink:
To, że akurat robią go w Chinach mnie generalnie rzecz biorąc wali, bo nie przypuszczam, by kontrolerzy jakości od BM dawali d.... Sądzę, że nóż nie będzie ustępował jakością tym z czerwonej linii produkowanym na Tajwanie.
Sądze, że może on sporo namieszać w kategorii niedrogich noży EDC. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji zbliżającego się Mikołaja, ten akurat nozyk wyląduje za moją przyczyną w torebce jednej znajomej. Jakkolwiek ani ja go nie pomacam, ani ona nie będzie wiedzieć od kogo on jest
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak się można naciąć w UK.
- Ponad rok temu
-
Firma Renno
- Ponad rok temu
-
CO WYBRAĆ ??
- Ponad rok temu
-
Czym wyczyscic Leathermana
- Ponad rok temu
-
Nóz, taki jakiego używaja norwescy marinejegerkomandoen
- Ponad rok temu
-
Folder na początek.
- Ponad rok temu
-
Jaki fixed ?
- Ponad rok temu
-
Gentlemen knife - Co nosicie przy garniturze ?
- Ponad rok temu
-
Nóź do płaszcza
- Ponad rok temu
-
Zamawia ktoś noże z USA? Magnum AK47 Auto - warto za 200 zl?
- Ponad rok temu