aikiken - nauczanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U mnie aikiken i aikijo są marginalne i uczy się ich praktycznie tylko na obozach.
Napisano Ponad rok temu
tak
nie żebym się na aikidzie specjalnie znał, ale... znaczy jak... blokowania was ucza?? ciosów blokowania???? 8O
ciosów blokowania? (bo chyba nie stania pod blokiem :wink: )
eee.... weź się sprecyzuj.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- kochanie pójdziemy do kina czy do restauracji?
- tak
My ćwiczymy poza suburi 3 kata oraz ich interpretacje z czterema uke. Ćwiczymy też jedno kata jo vs bokken, też z interpretacją jak wyżej. Ostatnio też dwie formy iaido.
W treningu staramy się zachować zasadę oto nashi no ken, choć różnie z tym bywa :wink:
Generalnie nie ćwiczymy bloków.
Trening z bokken ma poprawiać timing, profilowaną pozycję, pracę bioder, zejście z linii ataku etc.
Napisano Ponad rok temu
Jakie pytanie taka odpowiedz, pozatym wyprodukowałem sie już w innych tematach.Garry, Shabu - cóż za słowotok z Waszej strony :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
A ja tylko poszedłem za ciosem Garry'egoGarry, Shabu - cóż za słowotok z Waszej strony :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
TAK - blokujemy, stosujemy uke nagashi, pchniecia i cięcia I po raz setny powtórzę że aikiken i aikijo jest integralną częścią Aikido i mozna robić Aikido bez broni, ale traci ono baaardzo dużo.
I majac na myśli broń nie mówię tu o iaido, kendo, kenjitsu czy inne Kashimy :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gorzej, że niejeden na tym kończy... :?(szczepan napisał ze kazdy dobry instruktor zaczyna nauczanie od bloków)
Napisano Ponad rok temu
blokowanie w aikido? nawet sprzętem? Nie....
Napisano Ponad rok temu
Znamy opinię Szczepana na ten temat.no więc spróbuję się sprecyzowac. chodzi mi o to czy w waszych szkołach uczy się bloków czy nie?(szczepan napisał ze kazdy dobry instruktor zaczyna nauczanie od bloków)
Masz T U T A J sznurek do niedawnej (był maj, kwitły bzy, ech...) dyskusji.
Miłej lektury :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
seminarium z uczniem senseia Nishio
- Ponad rok temu
-
hakama i spodnie pod spodem
- Ponad rok temu
-
Nauczyciele
- Ponad rok temu
-
Staż z J. Wysockim 7. dan Aikido, Warszawa 20-21.10.2006
- Ponad rok temu
-
czy wypada ...
- Ponad rok temu
-
Czy nie jest za późno ?
- Ponad rok temu
-
[PYTANIE] Cześć - Sekcja w Mysłowicach ?
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Yoshimitsu Yamada Sensei - listopad, Kraków
- Ponad rok temu
-
30 lecie Aikido w Polsce
- Ponad rok temu
-
Doshu has left the building
- Ponad rok temu