![Zdjęcie](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_images/FK/profile/default_large.png)
Regeneracja stawów?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obudźcie się, Sally nie odrośnie nie jest unaczyniona nie odrośnie.
To naprawdę można znaleść w wielu artykułach.
Poza tym z zapaleniem płuc nie pytacie na forum więc nie pytajcie się o takie rzeczy, można się wymieniać tym
"co powiedział mi specjalista jak się do niego zgłosiłem w moim konkretnym przypadku"
Po to są specjaliści żeby do nich chodzić, bo poszczególne przypadki się różnią
![:!:](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/excl.png)
Nie ma recepty na każdego, czy to tak ciężko zrozumieć? :roll:
Wracając do samych preparatów, to owszem można je jeść, szczególnie że niektóre ich składniki mają pozytywne albo (neutralne fizycznie działanie) a pomagają zdecydowanie na psychikę, a psychika może zdecydowanie więcej niż lek.
Z powodów psychosomatycznych ludzie potrafią umierać, tak jak i potrafią się z nich leczyć, mało tego ma to niespotykaną "magiczną" siłę przy rekonwalescencji rzeczywistych chorób.
Co do samej glukozaminy.
Tak, jeść, ale wiedzieć że:
Zgodnie z tym co mówią producenci może zwiększać produkcję mazi stawowej, w przez którą rzekomo w procesie dyfuzji mogą wędrować substancje odżywcze do uszkodzonej chrząstki.
Ale zgodnie z wszelkimi badaniami niezależnymi NIE NAPRAWIA JEJ
Początkowo glukozaminę podawano tylko we Włoszech, w iniekcjach,
a więc na pewno docierała do krwioobiegu i tkanek. Efekty lecznicze były
niezauważalne, ale po paru latach te kiepskie iniekcje wycofano z obrotu ze
względu na niebezpieczeństwo zakażeń, wysypek skórnych, zmian w obrazie
krwi. Zresztą po tych wszystkich tarapatach ukazała się praca kliniczna
wykazująca dowodnie, iż glukozamina i placebo to niemal to samo (1).
Fabrykanci przewidując rychły koniec iniekcji zrobili preparaty doustne
(proszek lub tabletki). Te okazały się w 90% resorbowalne. Cóż z tego,
skoro badania farmakokinetyczne wykazały, że po połknięciu glukozaminy
nie ma jej śladu w plazmie krwi (2). Zapewne organizm ją spala, tak
jak czyni to z glukozą. To nie zniechęciło ludzi dobrej wiary we Włoszech
i Niemczech do leczenia stawu kolanowego glukozaminą. Nieszczęścia
wielkiego nie było, bo to jest produkt naturalnie występujący w organizmie
ludzkim, więc niepodawany w nadmiarze nie jest toksyczny.
Z czasem literatura naukowa na temat glukozaminy jest coraz bardziej
sceptyczna.
W poważnym, kontrolowanym, opartym na ślepej próbie badaniu okazało
się, że nie ma różnicy między glukozaminą i placebo (3).
Podjęto też długotrwałe studium pomiaru szczeliny w chorym stawie
kolanowym. Okazało się, że u pacjentów otrzymujących glukozaminę i
placebo po 3 latach leczenia różnica szczeliny była znikoma (4).
Sam z uwagi na tematykę zainteresowań w kierunku fizjoterapii wiem że ludzie się mają po różnych takich preparatach lepiej...
W samej rodzinie polecam i widzę pozytywne skutki, co nie znaczy ze musi chodzić o glukozaminę, może jednak o inne składniki, a może jednak kochani o ...psychikę.
Jeśli chodzi o sprawę czemu tak ja reklamują to policzcie sobie ile pieniążków na tym się zarabia, zresztą sam gadałem z gościem co mnie kiedyś prowadził z kolanem i pytam go ,
-"jak to jest profesorze, no teraz pan mówi że w zasadzie to kit... "
a on się pyta,
-"a pomogło panu?"
-"no tak"
-"to czego pan jeszcze chce?
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
powtórzę jeszcze raz ten cytat
Okazało się, że u pacjentów otrzymujących glukozaminę i
placebo po 3 latach leczenia różnica szczeliny była znikoma.
A wogóle to ja pożerałem w jednej talbetce 500mg siarczanu glukozaminy, 400 siarczanu chondroityny + duperele i takie cuś 3xdziennie a nie jakieś 1x 300 :wink: i to przez 4 miesiące, nery i wątroba wytrzymały
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Napisano Ponad rok temu
Objawy chzs wg skali WOMAC nasiliły się w grupie placebo, a zmniejszyły się w grupie otrzymującej siarczan glukozaminy. Stwierdzono, że w grupie otrzymującej placebo po 3 latach nastąpiło istotne zmniejszenie szerokości szpary stawu, czego nie zaobserwowano w grupie z siarczanem glukozaminy. Wykazano więc, że 3-letnie podawanie siarczanu glukozaminy w chzs kolanowego może zapobiegać zmianom strukturalnym w stawie i istotnie zmniejszać objawy.
Napisano Ponad rok temu
jezeli wyjdzie uszkodzenie łękotki i zaproponuja ci operacje to jej nie rob bo na zawsze zniszcza ci noge, ale to się da wyleczyć.
Witam.
Sally czy mógłbyś to rozwinąć? Całkiem możliwe że mam uszkodzoną łękotke i nie chciałbym mieć operacji
![:(](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/sad.png)
Pozdrawiam
Wasyl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tak biore... To zupelnie inne srodki wiec czemu nie?a czy glukozaminę można łączyć z Vigorem?
Napisano Ponad rok temu
Sally czy mógłbyś to rozwinąć? Całkiem możliwe że mam uszkodzoną łękotke i nie chciałbym mieć operacji
. Kolega miał wyciętą łękotke i teraz nie ma mowy o żadnym sporcie. Więc proszę powiedzieć jak można to wyleczyć unikając jednocześnie operacji.
własnie spróbuj glukozaminę w dużych dawkach w połączeniu z rehabilitacją, jedyne ćwiczenie rehabilitacyjne które znam, to małe ruchy (takie machanie nogą) zawieszoną na czymś (tak zeby mięsnie były luzne) i takich ćwiczeń przynajmniej 3 x 100 dziennie.
Najlepiej wez sobie skierowanie na rehabilitacje i idź żeby cos ci jeszcze tam pokazali. Pozatym dobrze działa też krioterapia, mozesz spróbowac.Opócz krio też zwyczajne polewanie nogi zimną wodą (tylko dokładnie najpierw od góry, potem z boku i od spodu) też ma to podobno dobry wpływ na sprawnosć stawu
Bo jeżeli chodzi o operacje, to tak naprawde ona strasznie skomplikowana nie jest i da się to zrobić dobrze ale nie byle gdzie tzn najlepiej nie w Polsce (np. piłkarzom operują to bardzo często i grają dalej) tylko wiadomo o co chodzi...trzeba miec dużo kasy i najlepiej to zrobić w Austri (podobno)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
jak urosnac bez suplementow :)
- Ponad rok temu
-
Hartowanie oraz regeneracja mięśni - pytania
- Ponad rok temu