hakama a wiek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
''Tradycyjnie do jej noszenia są uprawnieni posiadacze stopni mistrzowskich (dan), ale reguły znacznie różnią się między poszczególnymi dojo, nawet w ramach jednej organizacji. W Polskiej Federacji Aikido do noszenia hakamy są uprawnieni adepci od stopnia 2 kyu. W Polskiej Unii Aikido do noszenia hakam są uprawnieni wszyscy mistrzowie, oraz uczniowie posiadający 1 kyu, z uprawnieniami instruktorskimi.''
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie tradycyjne szkoly miecza wymagaja noszenia hakamy od pierwszego treningu, niezaleznie od wieku.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie ze nie ma. Po pierwsze cwiczy sie bokenem - a to nie jest miecz zadna miara.szczepan nie ma>?
Po drugie Nawet to co sie cwiczy bokenem nie ma nic wspolnego z cwiczeniami bokenem z Koryu. Wiec nie ma mowy o cwiczeniu miecza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aikido powstało na bazie Daito-Ryu przede wszystkim, które zawierało wiele technik obrony przed bronią, będąc przede wszystkim sztuką walki wręcz. Później nastapiły mniejsze i większe rozłamy, jedni trzymali się kurczowo broni, inni odeszli od szermierki i od jodo na rzecz jedynie demonstrowania za pomocą tych przyrządów podstawowych zasad aiki. I tak jest dzisiaj - broń w aikido uczy timingu, poruszania się oraz pewnych podstaw operowania nią. I tyle. Nie ma mowy o zbliżeniu się choćby do umiejętności, których uczą szkoły koryu.a tyle sie mowi ze aikido powstalo na bazie ruchu miecza...
Napisano Ponad rok temu
poprawcie mnie jesli sie mysle, ale japonskie slowo bokken oznacza drewniany miecz (boku - drewno, ken - miecz). a wiec jest to miecz pelna miara - tylko treningowy ;-)Oczywiscie ze nie ma. Po pierwsze cwiczy sie bokenem - a to nie jest miecz zadna miara.szczepan nie ma>?
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi o znaczenie slowa, tylko o praktyke. Wez boken pomachaj, a potem wez Prawdziwy Miecz i pomachaj. Mam nadzieje ze poczujesz roznice :wink:poprawcie mnie jesli sie mysle, ale japonskie slowo bokken oznacza drewniany miecz (boku - drewno, ken - miecz). a wiec jest to miecz pelna miara - tylko treningowy ;-)
Napisano Ponad rok temu
Co do hakamy to nie ma żadnych ustaw, zalezy od klubu. Dla jak w danej sztuce walki używa się hakamy to powinno się ją nakładac po tym, jak adept przestanie się przewracać o własne nogi.
Napisano Ponad rok temu
No Szczepan, piszesz o niewygodnych rzeczach. Do mnie na treniong przychodzą aikidocy z świętym przekonaniem, że machanie bokkenem to nauka wlaki mieczem czy innego mieczoświrstwa. Dostaje taki iaito do ręki na chwilę i jaego wyraz tworzy ulega zmianie.
Prawda to. Ale na stazach iaido widzialem paru "wysublimowanych" adeptow ktorzy robili takie kino, ze naprawde chcialbym ich zobaczyc na porzadnym treningu z bokkenem jak odbieraja po raz pierwszy kiri otoshi :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak hakamę powinny wiązać kobiety...?
Na japońskich tubylcach płci pięknej o uszy i oczy obiło mi się coś wyglądające na wysoko w pasie, prawie że pod pachami 8O , ale mam na myśli na trening iaido. Hmmm, przy różnicy obwodu pasa / bioder około 30 cm i braku praktycznych umiejętności w tym kierunku zazwyczaj w połowie treningu zaczyna to wyglądać dość pociesznie, kiedy - przy zawiązaniu "pod pachami" na jakiekolwiek ruchy saya po prostu nie ma miejsca (poza tym, czy widział kto wyciągać miecz spod pachy ), a przy zawiązaniu na biodrach po kilku przesunieciach saya za pasem i tak wszystko się poluźnia rozjeżdża ku górze :roll:
Wszelkie ciekawe pomysły mile widziane
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Zasłyszane, jak pierwszy raz zakładałam hakamę: Kobiety są anatomicznie niedopasowane do noszenia miecza! :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak parować i blokować cięcia - płazem czy ostrzem???
- Ponad rok temu
-
Dwie katany japońskie z czasów II Wojny Światowej
- Ponad rok temu
-
(s)hit z Allegro
- Ponad rok temu
-
Potrzebuję Sai na dwa dni
- Ponad rok temu
-
Zaproszenie na treningi KATORI SHINTO RYU