Kata Wanshu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli ktoś miał styczność, prośba o linki itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Jaka pozycja jest podczas tej pozycji po kopnięciu i ataku na gedan, tej z której cofamy się do Nekoashi-dachi.
2. Jak wygląda pozycja i ułożenie drugiej ręki, podczas bloku uchi - uke pod koniec kata
Napisano Ponad rok temu
W pozycji kokutsu dachi wykonujesz lewą dłoni ą Age-uke otwartą dłonią a prawa dłoń wykonyje wtym samym czasie uderzenie teisho-uchi na gedan.
ad2.
Pod koniec kata - jest właściwie soto -uchi ( po obrocie ) w pozycji kiba dachi . Jeżeli o ten moment ci chodziło...Lewa dłoń jest na hiki-te... :-)
Napisano Ponad rok temu
...a znajdziesz je np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wanshu to kata ( przynajmniej ta wersja o której mówimy to nie Enpi -a nie Empi - tylko wersja wcześniejsza ta którą prawdopodobnie Funakoshi i Itosu zmienili )
Veldrin :
Jeżeli chodzi o poprzedni ruch to również nie jest soto-uke tylko migi- uraken-uchi a lewa ręka wykonuje coś w rodzju ściągnięcia ręki na poziom chudan ( mniej więcej środek brzycha ) dłoń jest otwarta z odwiedzionym kciukiem ( jak byś trzymał nadgarstek czy przedramię przeciwnika ) taka z resztą jest interpretacja tego ruchu...Pozycja jest neko ashi dachi ale taka wersja starsza tzn. przednia stopa ( pięta) nie jest uniesiona wysoko tylko lekko nad podłogą.
A tak poza konkursem dlaczego akurat to kata ? I kto cię tego uczył i kiedy ? 8)
Pamiętasz inne ? :-)
Jeżeli znasz Enpi to widać koneksję pomiędzy tymi formami i łatwiej jest zrozumieć i znaleźć apikacje
To samo przy oststnich technikach Shuto uke - pozycja to nie typowa kokutsu dachi tylko opisana wyżej.
Masz coś jeszcze to pytaj...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zauważyłeś że napisałem prawdopodobnie ? :-)
Jak masz możliwość to porównaj wersję sensei'a Jorgi z nauczaną np. przez sensei McCarthy - różnica jest bardzo niewielka a McCarthy uczył się jej od sensei Nagamine...
A poza tym to ty sam chyba do niedawna praktykowałś u Jorgi ?
Napisano Ponad rok temu
Co do okinawańskości form nauczanych przez Iorgę sensei - mając bagaż shotokanu na plecach nie da się kata zrobić po ichniemu, mimo że ruchy takie same lub podobne.
Na seminarium z Patrickiem się na razie nie wybieram, ale z tego co wiem to ma być w Polsce Robert Świrad, więc go zapytam o ile będę miał takową okazję.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Ty W.S.I ja swoją.
Na dziś to moja droga i moich obecnych nauczycieli ( obaj mają na dziś 5 Dan ) sam wiesz że to jedni z najlepszych jak nie najlepsi nauczyciele karate w Polsce - wiesz o kim piszę ...
A to całe zamieszanie z organizacjami ... Na razie zbytnio mi nie przeszkadza - a może wreszcie coś z tego wyjdzie ?
Nie jest powiedziane ze wreszcie wszystko znorm,alnieje i będziemy razem trenować i organizować turnieje ...
Pozdrawiam całe W.S.I Poland
Napisano Ponad rok temu
Niedawno zaś, w wakacje uczyłem się kata Fudokan na seminarium z senseiem Czesławem Stankiewiczem na obozie.
Poza Wanshu, uczylismy także:
-Heian-Oi-kumi
-Meykio Shodan/Nidan
-Taiji Shodan
-Matsumura Bassai ->nie jestem pewny co do nazwy pisanej
-Teisho ->też nie jestem pewny co do nazwy pisanej :-)
Napisano Ponad rok temu
Romanowicz :
Wanshu to kata ( przynajmniej ta wersja o której mówimy to nie Enpi -a nie Empi - tylko wersja wcześniejsza ta którą prawdopodobnie Funakoshi i Itosu zmienili )
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest jedno wanshu z matsubayashi shorin ryu
a [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] wanshu z wado ryu które jest identyczne ze znanym mi enpi.
Napisano Ponad rok temu
Natomiast Wanshu z Wado ryu to kata Funakoshi'ego Przecież Otsuka ( twórca stylu Wado ryu ) był jednym z najzdolniejszych uczniów mistrza Funakoshi
Veldrin to uczyłeś się od jednego z najlepszych...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
FARMAKOLOGIA WSPOMAGAJĄCA ROZGRZEWKE I ELESTYCZNOŚĆ.
- Ponad rok temu
-
Turnieje Knock-down Karate Londyn i Rptterdam 2006'
- Ponad rok temu
-
szukam klubu w częstochowie
- Ponad rok temu
-
Kimonko!
- Ponad rok temu
-
Jedyna w Łodzi sekcja Karate Shidokan zaprasza na treningi!!
- Ponad rok temu
-
www.shotokan.pl - Czy ktoś wie?
- Ponad rok temu
-
fighters in the wind
- Ponad rok temu
-
Kurs instruktorski Warszawa - ProActiv
- Ponad rok temu
-
Dlaczego ...