Aikidoka, Karateka a MJJ??
Napisano Ponad rok temu
bo 呪術 - じゅじゅつ to magia (co w sumie tyż pasuje )
Napisano Ponad rok temu
じゅうじゅつ ?
bo 呪術 - じゅじゅつ to magia (co w sumie tyż pasuje )
heeh
ciekawe bo jiujitsu mozna zapisac jako じゅうじゅつ i じゅじゅつ
Napisano Ponad rok temu
pierwsze kanji w jujutsu (zresztą to samo co w judo) czyta się jako juu (długie u)
więc zapis nr. 2 jest moim zdaniem błędny (ale ile ludzi tyle wersji )
no offence
Napisano Ponad rok temu
polezmiowałbym
pierwsze kanji w jujutsu (zresztą to samo co w judo) czyta się jako juu (długie u)
więc zapis nr. 2 jest moim zdaniem błędny (ale ile ludzi tyle wersji )
no offence
nie mowie ze jest poprawny. mowie ze mozna go tak zapisac w sensie ze jak pisze na kompie じゅじゅつ i じゅうじゅつ to w obu przypadkach wyskakuje mi kanji 柔 stad wnioskuje ze moze moze miec tez krotkie czytanie. Ale sprawdzilem w slowniku i nie znalazlem czytania ju. Czmu wiec mozna go zapisac ju?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
edit:
a juz skumalem.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
znalazlem strone ktora tak twierdzi:
jednak jitsu to nie jest obocznosc jutsu. jutsu to rzeczownik a rzeczowniki nie zmieniaja formy w japonskim z tego co wiem..
niech to skomentuje Miziel
Napisano Ponad rok temu
hmm... ja bym się tym mangowym słownikiem jednak nie sugerowął na 100%... :?Judo - ju-łagodny/miękki, a do-sztuka/droga. Metoda samoobrony, bez użycia broni. Judo pochodzi od japońskiej walki wręcz ju-jitsu. Zawodnicy walczą boso ubrani w kimona.
Jujutsu (oboczność ju-jitsu) - (łagodna umiejętność), system samoobrony wyłoniony z dawnych zapasów sumo. Ju-jitsu - ustąp, by zwyciężyć. Zginęło w Japonii z chwilą powstania judo.
Napisano Ponad rok temu
hmm... ja bym się tym mangowym słownikiem jednak nie sugerowął na 100%... :?Judo - ju-łagodny/miękki, a do-sztuka/droga. Metoda samoobrony, bez użycia broni. Judo pochodzi od japońskiej walki wręcz ju-jitsu. Zawodnicy walczą boso ubrani w kimona.
Jujutsu (oboczność ju-jitsu) - (łagodna umiejętność), system samoobrony wyłoniony z dawnych zapasów sumo. Ju-jitsu - ustąp, by zwyciężyć. Zginęło w Japonii z chwilą powstania judo.
jasne jasne.
podaj moze link do tego wyzej.
mimo wszystko nie przekonuje mnie ta obocznosc. chcialbym zobaczyc kanji. sam probuje to zapisac jujitsu ale nic z tego nie wychodzi.
Napisano Ponad rok temu
jitsu to nie obocznosc jutsu jezeli obocznosc rozumiemy tak:
jitsu wystepowalo kiedys (jak twierdza niektorzy), jednak obecnie czytanie kanji 術. to tylko i wylacznie jutsu....(oczywiscie ma ono wiecej czytan ale zadne z nich to jitsu)
zrodla:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zaproszenie na zawody
- Ponad rok temu
-