Aikido ponad podziałami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jednak pomimo to, nie zamierzam zmieniać swojego stylu na inny. Starych drzew się nie przesadza. Ja tylko próbuję poszerzyć swoje horyzonty, ot i wsio. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pokrzepiająca jest świadomość, że jednak wielu osobom muzyka w tańcu nie przeszkadza i przynależność organizacyjna nie decyduje o tym, z kim się bawić a z kim nie.
Fajnie by było gdyby „góra” przeczytała co „doły” myślą o podziałach, wpajaniu jedynej słusznej drogi i tego typu sprawach i wyciągnęła wnioski. :-)
Eee, bez przesady. Pewnie, skakanie z kwiatka na kwiatek może tylko w główce pomieszać, ale zamykanie się w skorupce i negowanie wszystkiego co robią inni to też nic dobrego. :-)Czytając to, co napisaliście tak sobie myślę, że najpierw trzeba bardzo dobrze poznać własny styl, spędzić wiele godzin na macie w swoim dojo, ze swoimi mistrzami na stażach, żeby móc potem pojechać w gości do innego "nie-swojego" dojo.
Uwierzysz, że np. Irimi, który do wychylenia przy tenchi nage używa tegatana a nie meguri też ma super frajdę z treningów i wcale nie ma trzech par oczu, błony między palcami ani szczękoczułek?
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Eee, bez przesady. Pewnie, skakanie z kwiatka na kwiatek może tylko w główce pomieszać, ale zamykanie się w skorupce i negowanie wszystkiego co robią inni to też nic dobrego. :-)
Uwierzysz, że np. Irimi, który do wychylenia przy tenchi nage używa tegatana a nie meguri też ma super frajdę z treningów i wcale nie ma trzech par oczu, błony między palcami ani szczękoczułek?
Pozdrawiam, h-k
Żeś wziął i nie doczytał. Najpierw trza być dobrym na własnym podwórku, żeby móc pójść do sąsiada oglądać, co u niego rośnie. Tak?
Napisano Ponad rok temu
Imho nieŻeś wziął i nie doczytał. Najpierw trza być dobrym na własnym podwórku, żeby móc pójść do sąsiada oglądać, co u niego rośnie. Tak?
Nie trzeba mieć zaraz wzorcowej uprawy czterdziestokilowych dyń żeby pójść do sąsiada i zagaić:
- Baby we wsi gadają, że wasze pomidory takie jakieś hamerykańskie słodkie, dajcie no pokosztować. A Maciejowej Jontek pod sklepem wczoraj rozpowiadał, że ogórki wam wszystkie do cna sparszywieli, prawda to?
Pozdrawiam, h-k
PS. ZAWSZE doczytuję :wink:
Napisano Ponad rok temu
Imho nie
Nie trzeba mieć zaraz wzorcowej uprawy czterdziestokilowych dyń żeby pójść do sąsiada i zagaić:
- Baby we wsi gadają, że wasze pomidory takie jakieś hamerykańskie słodkie, dajcie no pokosztować. A Maciejowej Jontek pod sklepem wczoraj rozpowiadał, że ogórki wam wszystkie do cna sparszywieli, prawda to?
Pozdrawiam, h-k
PS. ZAWSZE doczytuję :wink:
Pozwolisz, że się nie zgodzę. Dlaczego? A dlatego: jakbym ja we własnej osobie zawitała na podwórko Irimiego na ten przykład, to mogłabym sobie tylko pójść z nim na piwo. Bo do ćwiczenia na macie nie miałabym odwagi. Nie dlatego, że się boję, ale dlatego, że ze swojego podwórka za mało jeszcze umiem, żeby sobie porównywać i wyrabiać zdanie na temat podwórka Irimiego. O to mnie chodziło. :wink:
Napisano Ponad rok temu
8O ściągaj żółty pas! :wink:Pozwolisz, że się nie zgodzę. Dlaczego? A dlatego: jakbym ja we własnej osobie zawitała na podwórko Irimiego na ten przykład, to mogłabym sobie tylko pójść z nim na piwo. Bo do ćwiczenia na macie nie miałabym odwagi.
Zauważ, że kiedy tu, na forum, newbie pyta, jaki klub wybrać, zwykle otrzymuje odpowiedź „przejdź się po sekcjach, porównaj i wybierz to, co ci pasuje”za mało jeszcze umiem, żeby sobie porównywać i wyrabiać zdanie na temat podwórka Irimiego. O to mnie chodziło. :wink:
Poznawanie tego, co robią inni nie musi zaraz oznaczać porównywania w kategoriach lepsze/gorsze. Jeżdżenie na staże innych organizacji też nie jest przecież obowiązkowe. Smutne i ponure są natomiast sytuacje, kiedy sensei zabrania swoim uczniom podobnych praktyk, bądź wyrzuca takich ludzi z klubu. :?
A z innej beczki, to mam wrażenie, że zdarzają się miszczowie, którzy boja się konfrontacji z innymi, bo to może zburzyć ich dobre samopoczucie i przekonanie o swoim miszczostwie. Od takich lęków zachowaj nas Panie.
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Smutne i ponure są natomiast sytuacje, kiedy sensei zabrania swoim uczniom podobnych praktyk, bądź wyrzuca takich ludzi z klubu. :?
to kretyn nie sensei..........
Napisano Ponad rok temu
Kioda w ogóle nie było sasasasasasa... niech żałuje... bo fajnie było... heh.. cudowny ośrodek na podczelu...
To powiem tak: Kiod, Ty łosiu, gdzieżeś się podziewał??? Jak będę na południu Polski, to zgłoszę się celem pogłębienia integracji
Ja Wodzu od 3 miesiecy zywego Aikidoki na oczy nie widzialem, obecnie otoczony jeszcze do piatku jestem przez Muaythaiowcow, i Taekwondokow (he... ale za to stojka do przodu poszla 8) ).A obecnie w Stanach jeszcze siedze. Odnosnie naszej integracji, to cos mi sie zdaje ze jest to nieuniknione (oczywiscie o macie pisze, co by nie bylo niedomowien :wink: ).
Kioda w ogóle nie było sasasasasasa... niech żałuje... bo fajnie było... heh.. cudowny ośrodek na podczelu...
Oczywiscie ze zaluje, moze nastepny oboz letni zorganizujemy w zimie i wtedy bede mial sie sposobnosc wybrac. Mam nadzieje ze zaczales sobie organizowac czas Firippu na przyjazd do Polski, bo staz z Terada sensei sie zbliza.
Napisano Ponad rok temu
to kretyn nie sensei..........
GRZESIU Ty żyjesz?????? 8O
Pozdrowienia z Toronto, tudzież z Torunia
Napisano Ponad rok temu
Uwierzysz, że np. Irimi, który do wychylenia przy tenchi nage używa tegatana a nie meguri (...)
wybaczcie niewiedzacemu, ale moge prosic o objasnienie na nasze (hint: wiem co to tenchinnage)?
Napisano Ponad rok temu
GRZESIU Ty żyjesz?????? 8O
Pozdrowienia z Toronto, tudzież z Torunia
Żyje, żyje tylko jakos ostatnio malo aktywny bylem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Znany problem
- Ponad rok temu
-
Do Szanownych Nauczycieli i Instruktorów aikido,