Łancuch z kulka na koncu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o cos takiego jak w Kill Billu miala taka panienka w szkolnym ubranku......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przybysz
Napisano Ponad rok temu
na nadgarstku mieli na gumce przyczepiony ten lancuch, a na jego koncu odwaznik
wyrzucali to z rekawa - odwaznik trafial i skladal goscia - a potem wracal do nich (gumka)
podobno bylo bardzo skuteczne..
Napisano Ponad rok temu
a mi idzie o cos takiego:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i fachowa nazwe...... chyba ze to poprostu lancuch z kula......
Napisano Ponad rok temu
Wiec nawet bez raczki to podpada pod korbacz. O ile nie jest to tak dlugie jak tej panienki bo wtedy to nie zadna bron moim zdaniem tylko lancuch z ciezarkiem ktory moze byc uzyty do walki( z wielkim trudem moim zdaniem.- o ile to nie pojedynek dystansowcow jeden z czyms takim drugi z lassem a trzeci z bumerangiem ).Kiścień jest bronią obuchową, składającą się z ciężarka (bijaka) przymocowanego do rękojeści (dzierżaka) giętką gążwą[1] lub łańcuchem. W okresie wczesnośredniowiecznym głowica: kościana, rogowa, czy też metalowa umocowana była na rzemieniu, owiniętym wokół ręki wojownika, czy specjalnie w tym celu wykonanej drewnianej rączki.
Pozdrawiam i wez pokaz jak to wyglada cyknal bys fotke tego zelastwa co nosisz bysmy odrobine lepiej wiedzieli jak to wyglada.
Przybysz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobrze się tym leje ??
Napisano Ponad rok temu
niemam fotki "tego" ale tu fota jak probowalem pierwszy raz i niapierdalalem w doniczki i baniaki, ale od teg to odbija hehe.......
Ogolnie jak dla mnie bomba, zakrece do tylu to latwiej uderzyc wysoko, zakrece do przodu to "po kolanach" do tego zamachy, no i samo krecenie to dla mnie cwiczenie stabilnosci i nadgarstkow.... a bardziej mi sie to podoba niz machanie ciezarkami (no ale to tego nie zastapi...) a cwiczenia w moim przypadku aktywnosc raczej trzeba lubic prawda, no i moze sie (tfu) przyda
dzis mam w planach zrobic trzonek, moze Ci ze sredniowiecza mieli racje i bedzie wygodniej? hehe
Napisano Ponad rok temu
na fotce wyglada dosc krotkie
bawie sie juz tym jakis czas
w moim przypadku jest to metrowy łańcuch oczka 2cmx1cm
na końcu jak by karabińczyk starodawny do kluczy mosiężny
kiedys dawno temu z takimi chodzily gangi punkowe
byl fajny artykuł o tym na DonRearic.com ale nie moge go teraz znaleśc
tak wogóle to jest fajna broń i z trzonkiem to juz bedzie co innego
Chain whip to wygląda tak
Napisano Ponad rok temu
I racja ze to cos innego, latwiej wydaje mi sie jest kontrolowac kulke prosciej "podciac" w odpowiednim momencie lancuch itd. Ogolnie fajne napewno sie tym jeszcze pobawie
Narazie wrocilem so samego lancucha z kulka, lepiej mi lezy i poreczniejsze to, lancuch jest taki jak pies kiedys mial wiec ciezki, kulka jest twarda, ale nie taka ciezka najciezszy jest "stelaz" ale i kulka nielekka chociaz kombinuje jeszcze nad kulka.
wage moge podac jak zwaze
a ch to jest ten Chain whip z czego to jest zbudowane?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na stronach rycerskich dowiedzialem sie troche o kiscieniach z powodow bezladnosci bijaka malo kto chce z tym walczyc ale uderzenia sa piorunjace (ktos to porownywal tam do topora), ciezko nim utrzymac dystans........ i to prawda.... jak ktos przyjmie cios na tarcze i wejdzie w Ciebie z mieczem to kiscien jest wtedy cienki, polecany z wlocznia (aby nia trzymac dystans)
ciekawe jak by wypadl taki lancuch razem z batonem...... bo od batona te kulki bija lepiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tia i mieć 2-3 razy wieksze problemy z utrzymaniem tego :-) do ulicy raczej to ma sie nijak z powodu trudności natury urbanistycznej (wszelkie znaki,płoty,ściany uniemożliwiaja rozbujanie tego ustrojstwa)
jestes w bledzie jesli chodzi o sam lancuch z kulka, po pierwsze wcale nietrzeda tym krecic, wystarczy zamach zeby mocno uderzyc, naprawde mocno.......... lekkie uderzenie zostawia ladny wgniot w worku, okrecajac lancuch wokul reki masz cos co niezle sieka na malej odleglosci, a nawet jesli zaslonisz sie teka ko lancuch sie owinie i dojdzie
kiedy mialo to trzonek latwiej bylo "podciac lancuch" i uderzenia byly duzo mocniejsze, ja mysle czy moze do samego lancucha niedorobic ze 3 kulek na koncu na krotkich parocentymetrowych lancuchach
naprawde daje do myslenia ten zapis ".........pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału"
dzieki @ronin_warszawa za nazwe o to mi chodzilo, widzales moze cos takiego z kulkami z kolcami w jakimc polskim sklepie? ciekawe czy rozszarpalo by worek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Materiały do sai
- Ponad rok temu
-
Kukri czy tym da sie walczyć?
- Ponad rok temu
-
Układy z bornią - sai, tonfa, kama, nunchaku, bo
- Ponad rok temu