Kukri czy tym da sie walczyć?
Napisano Ponad rok temu
wiem ze lepszy np. Ka-Bar US Army 1225
ale co sadzicie o kukri
moim zdaniem do walki kiepskie ale jeszcze w I wojnie swiatowej ghurkowie tym wymiatali w okopach wiec moze...
Napisano Ponad rok temu
a walka tym? tak jak siekierka - ja tam wole inne rzeczy.. choc drzewka sie tym swietnie rabie
Napisano Ponad rok temu
ja bym uciekal gdyby gonil mnie koles z jakimkolwiek ostrym zelastwem
budowa kukri rzeczywiscie wskazuje ze to bron bardziej rabana i ewentualnie sieczna
Napisano Ponad rok temu
ma takie drewniane
można tym dużo zdziałać
o niebo lepiej wywazone niż siekiera
Napisano Ponad rok temu
kukri to dobre narzedzie obozowe ale do walki wolalbym jakis noz chociazby przez mozliwosc zadawania pchniec
jaki byscie polecili
co sadzicie o wspomnianym przeze mnie Ka-Bar US Army
troche drogi ale wydaje mi sie ze to porzadny i dobry sprzet :?
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
poza tym rozważ różnicę zasięgu i efektywność cięć
tyle że nieporęczne do noszenia, zawsze widoczne itd...
idąć tą drogą lepsza katana...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Da się nosić za paskiem z tyłu, niemal niewidoczne. W każdym razie wszyscy znajomi byli zaskoczeni, kiedy nagle z gaci wyciągnąłem 40 cm. stali
Walczyć da się chyba tylko z nieuzbrojonym przeciwnikiem. Albo kontra łopata, siekiera czy cokolwiek równie wolnego. Kontra nóż - szanse są bardzo małe. Kukri jest w porównaniu do folderka straszliwie wolne... Co z tego, że jednym cięciem odrabiesz komuś łapę, kiedy on wczesniej zdąży ci przejechać z 3 razy po kablach...
Kukri ma swoją wagę gatunkową i jako straszak powinien się sprawdzać doskonale (w stylu "Tak, panie dresie, już wyciagam portfel... A nie, to tylko moje kukri... Niech pan nie ucieka, zaraz znajde ten portfel..." :wink: ), ale do realnej walki... niespecjalnie to widzę.
Kukri da się wykonać pchnięcie, ale nie nastawiałbym się na jakąs zabójczą efektywność.
Pozdrawiam,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Owszem, nie da się tym "polowac na łapki" (moja ulubiona technika walki :wink: ) ale za to jak się leci przed siebie i macha tym ósemki, to właściwie nie ma mocnych 8) . trzeba też przyjąć, że moje kukri jest dość ciężkie i takie bardziej do pracy niż do walki.
No, chyba, ze ktoś ma mega refleks i potrafi nożem ciachnąć w machającą dość chaotycznie rękę (bo te ósemki, wiadomo, nie są zupełnie regularne).
Pozdrawiam,
Smoku
/edit - ja to bym nie chciał przyjąć cięcia na rękę, a tym bardziej na brzuch. O tym zresztą mówi Vunak na szkoleniówce - nie działa schemat pt. "Przyjmę jego cięcie na rękę i oddam mu mocniej". Zwiniesz się z bólu i wtedy koniec pieśni. A jak pójdzie cięcie na brzuch to ciekaw jestem, jak zamierzasz dalej walczysz, jak ci jelito wypadnie na ziemię :wink:
co do pchnięć - znam lepsze noże do pchania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Da się nosić za paskiem z tyłu, niemal niewidoczne.
Moglbys prosze np. fotke takiego mocowania wrzucic?
Napisano Ponad rok temu
Moglbys prosze np. fotke takiego mocowania wrzucic?
ew. mozna nosic to na plecach
masz specjalne szelki i pochwe na plecach - noz jest rekojescia w dol
dzieki temu mozesz nosic bardzo duze noze a bron jest niewidoczna i w miare latwo ja wyjac (co nie znaczy ze bardzo szybko..)
Napisano Ponad rok temu
jest naprawde bardzo szybkie i jednocześnie kroi ewentłalna zasłonę omijając ją od góry
sprubój bo kukri wymaga odmiennej techniki niz inne ciezkie noze jak bowie czy maczeta
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyrzut to dobry patent. Szybszy niż tradycyjne machanie i zaskakujący. Ale nie nadaje się raczej na bliski dystans i nie na wszystkie kierunki.
Co do noszenia:
wykombinowałem dwie opcje
obie wykorzystują jedynie pasek i zwykłą pochwe od kukri ze szlufką do pionowego noszenia.
1. Kukri idzie za pasek, w spodnie z tyłu. Szlufka pochwy przechodzi przez pasek, który utrzymuje ją na miejscu, dzięki czemu nie wypadnie nam nogawką. Nadaje się tylko do luźnych spodni.
2. Khukri normalnie przypięte do pasa z boku, ale chowamy pochwę z khukri do kieszeni spodni. Przy dłuższym T-shirt'ie czy koszuli nie widać nic, poza lekko odznaczającą się rękojeścią (dlatego dobre są luźne, rozpięte koszule).
Ogólnie rzecz biorąc, udowadniam sobie czasem, ze da się nosić khukri po mieście. W sumie nie wiem po co, ale to miłe uczucie :wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
rozumiem - maly nozyk do ciecia bulek na kanapki.. ale kukri/siekierke? co to - druga Zbrodnia&Kara? :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Układy z bornią - sai, tonfa, kama, nunchaku, bo
- Ponad rok temu
-
DVD Cold Steel
- Ponad rok temu
-
Książki do noża
- Ponad rok temu