to jest twoja opinia, ja nie bylem zachwycony skutecznoscia karate tradycyjnego, kiedy Pawel kazal przez pol treningu siedziec w za-zen i wykonywac bloki, to
zrywalem boki na mysl o skutecznosci jego brazowych paskow, ale to jest moja prywatna opinia i moge ja wyglosic poniewaz bylem na treningach u Pawla, moja opinia o KT jest zreszta znana na forum
osu
Już spieszę z wyjaśnieniem. Mówimy tutaj o umiejętności kurczenia i rozciągania mieśni w trakcie techniki. Na poziomie podstawowym treningu nacisk jest kładziony na obszerne ruchy i dynamikę. Kiedy masz miejsce na technikę jest łatwiej o dużą siłę. Na wyższym poziomie zaawansowania, kiedy forma zewnętrzna jest poprawna, dąży sie do uzyskania dużej siły przy jak najmniejszej przestrzeni ruchu. Podstawowym cwiczeniem do nauki pracy mięśni jest wykonywanie technik np w za-zen. Staraj się patrzeć na ćwiczenie przez pryzmat efektu jaki chcesz osiągnąć. Jak możesz oceniac cwiczenie jeśli nie wiesz co ma być jego efektem. Czasami ćwiczenia które z pozoru wyglądają na dziwaczne dają wyobrażenie naszych braków. Co szkodzi spróbować – co nas nie zabije to nas wzmocni.